ΕΛΛΑΔΑ

Διεθνής κατακραυγή για την άδεια Κουφοντίνα – Καταδικάζει και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Διεθνής κατακραυγή για την άδεια Κουφοντίνα – Καταδικάζει και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Διεθνής αντίδραση για την 48ωρη άδεια του Κουφοντίνα – ΗΠΑ, Τουρκία και Βρετανία αντέδρασαν έντονα στο άκουσμα της είδησης – Καταδικάζει με έντονο τρόπο και ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μάλιστα εκφράζει φόβους ότι ο δολοφόνος της 17 Νοέμβρη δεν θα επιστρέψει πίσω στη φυλακή.

«Η Ελλάδα άφησε ελεύθερο έναν καταδικασμένο τρομοκράτη από την οργάνωση της 17 Νοέμβρη. Θα θέλαμε να καταδικάσουμε την απελευθέρωση του καταδικασμένου τρομοκράτη Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με δύο μέρες άδεια από τις ελληνικές φυλακές», είπε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χέδερ Νάουερτ, συμπληρώνοντας:

«Έχει καταδικαστεί για μια σειρά φόνων, συμπεριλαμβανομένου εκείνων του Ουίλιαμ Νορντίν, ακολούθου αμύνης της αμερικανικής πρεσβείας, και του λοχία της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Ρόναλντ Στιούαρτ. Η πρεσβεία μας στην Αθήνα έχει μεταφέρει στην ελληνική κυβέρνηση την σοβαρή μας ανησυχία γι' αυτή την απόφαση».

Έντονη αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ για την άδεια Κουφοντίνα

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις από την πλευρά της Τουρκίας στο άκουσμα της είδησης, της 48ωρης άδειας του Κουφοτνίντα από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, εξέφρασε σε ανακοίνωση του την απογοήτευσή του για το γεγονός.

Να υπενθυμίσουμε σε αυτό το σημείο ότι κατά το παρελθόν η 17 Νοέμβρη είχε σκοτώσει δύο Τούρκους διπλωμάτες. Τον Τσετίν Γιοργκού που δολοφονήθηκε το 1991 και τον Ομέρ Σιπαχίογλου που εκτελέστηκε το 1994.

Μάλιστα η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Hurriyet σε σχετικό δημοσίευμά της αναφέρει πως «δώσανε άδεια στον δολοφόνο των Τούρκων διπλωματών».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών

«Μάθαμε με μεγάλη μας απογοήτευση, ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο υπαρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία του Τσετίν Γκιοργκιού, διπλωματικού υπαλλήλου της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα το 1991, για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντενίζ Μπουλούκμπασι, συμβούλου της τουρκικής πρεσβείας το 1991, καθώς και για συμμετοχή στη δολοφονία του Χαλούκ Σιπαχίογλου, συμβούλου της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα το 1994, αφέθηκε ελεύθερος για δύο ημέρες.

Δεν είναι δυνατόν να αντιληφθούμε, πως σε έναν τρομοκράτη που αφαίρεσε τη ζωή των διπλωματών μας κατ’ επανάληψη, δόθηκε η δυνατότητα μίας τέτοιας συμφωνίας. Δείχνοντας ανοχή σε έναν αιμοδιψή τρομοκράτη με αυτό τον τρόπο είναι ένδειξη μη σεβασμού στη μνήμη των μαρτύρων διπλωματών μας».

Αιχμηρή παρέμβαση του Αμερικανού Πρέσβη

Θέση για την διήμερη άδεια που έλαβε σήμερα ο αρχηγός της «17 Νοέμβρη» , πήρε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Με ανάρτησή του στο twitter, ο Aμερικανός πρέσβης σημειώνει ότι ενώνει τη φωνή του με όσους εναντιώνονται στην απόφαση για χορήγηση άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

«Ενώνω τη φωνή μου με όσους είναι απέναντι στην απόφαση του συμβουλίου της φυλακής να αφήσουν ελεύθερο ένα καταδικασμένο τρομοκράτη, δολοφόνο και ηγέτη της οργάνωσης της 17Ν. Οι δημοκρατίες μας βασίζονται στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη, αλλά η σημερινή άδεια δεν τιμά τη μνήμη των θυμάτων και των οικογενειών τους», έγραψε ο Aμερικανός διπλωμάτης, ενώ δημοσίευσε και μια φωτογραφία με τα ονόματα των θυμάτων της πρεσβείας των ΗΠΑ.

Καταδικάζει και η Βρετανία την απόφαση

Στην ίδια γραμμή με αυτή των ΗΠΑ και Τουρκίας κινήθηκε και η Βρετανίδα Κέιτ Σμιθ, να κάνοντας λόγο για «βαθιά απογοήτευση».

Μάλιστα το tweet της συνοδεύεται από πλακέτα για τον στρατιωτικό ακόλουθο Στίβεν Σόντερς, που δολοφονήθηκε από την 17 Νοέμβρη

«Σεβόμαστε την ανεξαρτησία της Ελληνικής Δικαιοσύνης, όμως, είμαστε βαθύτατα απογοητευμένοι από την απόφαση να δοθεί άδεια από τη φυλακή σε έναν τρομοκράτη δολοφόνο και συμμεριζόμαστε τον πόνο που προκαλεί η απόφαση αυτή στις οικογένειες των θυμάτων».

Σχετικές ειδήσεις