ΕΛΛΑΔΑ

Πολυτεχνείο: Συνεχίζεται η κατάληψη – Πλήθος αντιδράσεων

Πολυτεχνείο: Συνεχίζεται η κατάληψη – Πλήθος αντιδράσεων

Παραμένει στο Πολυτεχνείο η ομάδα αντιεξουσιαστών, η οποία έχει καταλάβει από το πρωί της Τετάρτης (15/11/2017) τον ιστορικό χώρο, αποκλείοντας την είσοδο σε αριστερές οργανώσεις και πολιτικές νεολαίες και ακυρώνοντας επί της ουσίας τις εκδηλώσεις της οργανωτικής επιτροπής του τριήμερου εορτασμού και του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ), μεταξύ άλλων.

Η κατάληψη δεν αναμένεται να λήξει τις επόμενες ώρες, καθώς στις 20:00 η ομάδα των αντιεξουσιαστών έχει καλέσει σε συνέλευση, προκειμένου να συνεχιστεί «το σπάσιμο της καπηλείας της εξέγερσης και να ακυρώσουμε το πανηγύρι των κομματικών οργανώσεων» όπως αναφέρει κείμενο που ανήρτησαν σε ιστοσελίδα, καθώς και για να αποτραπεί η διαδικασία της κατάθεσης στεφάνων από πολιτικούς, αλλά και σε αλληλεγγύη των απεργών πείνας, μελών του Επαναστατικού Αγώνα.

Την παρεμπόδιση των εκδηλώσεων κατήγγειλε νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωση «τα όσα συμβαίνουν στο Πολυτεχνείο, με την κατάληψή του από μειοψηφική ομάδα ατόμων και την παρεμπόδιση του τριήμερου εορτασμού για την εξέγερση του 1973, αποτελούν προσβολή της ιστορικής μνήμης. Η εξέγερση του Νοέμβρη αποτελεί έμπνευση και οδηγό για τους σημερινούς αγώνες της νεολαίας και κανείς δεν μπορεί να καπηλεύεται το μήνυμά της». Παράλληλα, η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ ακύρωσε την κεντρική της εκδήλωση, η οποία ήταν προγραμματισμένη για σήμερα με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα, λόγω όμως του θανάτου 13 ατόμων και των εκτεταμένων καταστροφών από την κακοκαιρία που πλήττει τη Δυτική Αττική.

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ, από την πλευρά του, καταγγέλλει την προσπάθεια παρεμπόδισης του εορτασμού του Πολυτεχνείου και καλεί στο μαζικό μαχητικό εορτασμό του ξεσηκωμού του Νοέμβρη του 1973, με μαζική συμμετοχή στην πορεία της Παρασκευής. «Καταγγέλλουμε στο λαό και στη νεολαία ότι μία ομάδα που καμία σχέση δεν έχει με το φοιτητικό, σπουδαστικό, μαθητικό, γενικότερα με το εργατικό - λαϊκό κίνημα, εμποδίζει τον αγωνιστικό εορτασμό της εξέγερσης του Νοέμβρη του ‘73. Αποτέλεσμα των ενεργειών τους είναι να ακυρώνονται επισκέψεις Γυμνασίων, Λυκείων και άλλων σχολείων και μαθητών από την Αθήνα, φοιτητών και εργαζομένων για να τιμήσουν τον λαϊκό ξεσηκωμό και να μάθουν για τις ηρωικές μέρες της εξέγερσης.

Γι’ αυτό και τρίβουν τα χέρια τους η αντιλαϊκή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το αστικό κράτος και οι μηχανισμοί του συνολικά, οι δυνάμεις κρατικής καταστολής, αλλά και η πρεσβεία των ΗΠΑ, που μόνιμο στόχο τους έχουν να απογυμνωθεί ο εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου από το αντιιμπεριαλιστικό, εξεγερτικό του περιεχόμενο» και προσθέτει:

«Καλούμε το λαό και τη νεολαία να γιορτάσει μαζικά και μαχητικά τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, με το σύγχρονο μήνυμά του ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την αντιλαϊκή πολιτική, για να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από την πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Να συμμετέχει ενεργά στον τριήμερο εορτασμό και στις εκδηλώσεις, να διαδηλώσει μαζικά με τα πανό του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με τα πανό των ταξικών εργατικών σωματείων, των φοιτητικών συλλόγων στις 17 Νοέμβρη σε όλη την Ελλάδα» αναφέρει η ΚΝΕ.

Την κατάληψη του Πολυτεχνείου από την ομάδα αντιεξουσιαστών καταγγέλλει και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μαζί με άλλες αριστερές οργανώσεις. Σε κοινό κείμενο που συνυπογράφουν οι Ανασύνθεση – ΟΝΡΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ, Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση, Αριστερή Συσπείρωση, Αριστερό Ρεύμα, ΔΕΑ, Δικτύωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά, ΕΕΚ – ΟΕΝ, ΚΚΕ (μ-λ), Λαϊκή Ενότητα, ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, ΟΚΔΕ – Σπάρτακος, Οργάνωση Νεολαίας «Πορεία», Παρέμβαση, τονίζουν:

«Το πολυτεχνείο ανήκει σε όλο τον λαό και τη νεολαία. Το εξεγερτικό του πνεύμα παραμένει ζωντανό μέσα στους αγώνες του σήμερα. Αποκτά νόημα μέσα από το ρόλο των σωματείων, των φοιτητικών συλλόγων και των συλλογικοτήτων με αναφορά στο κίνημα στη διοργάνωση του τριημέρου. (…) Στην κατεύθυνση αυτή καταγγέλλουμε τον αποκλεισμό από το χώρο και την απόπειρα ακύρωσης του εορτασμού από ομάδες εχθρικές στο κίνημα. Η κίνηση αυτή δεν έχει καμία νομιμοποίηση από κανένα τμήμα του κινήματος, είναι αποτέλεσμα μιας ακραίας ιδιοκτησιακής λογικής που αποκλείει όλο το λαό από το χώρο του ασύλου. Η κατάσταση που διαμορφώνεται εξυπηρετεί τον πάγιο στόχο κάθε κυβέρνησης και όλων των δυνάμεων του συστήματος. Αποτελεί την καλύτερη προσφορά στην προσπάθεια κυβέρνησης και κράτους να αμαυρώσουν τον εορτασμό του πολυτεχνείου και να κόψουν το νήμα με τους αγώνες του σήμερα.Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, μαζί με όλα τα αστικά κόμματα και ΜΜΕ, αξιοποιούν τα γεγονότα για να εντείνουν το κλίμα τρομοκρατίας, να στοχοποιήσουν το άσυλο και να μη γίνει ο εορτασμός».

Συγκέντρωση έξω από το Πολυτεχνείο πραγματοποίησαν το απόγευμα οι παραπάνω οργανώσεις, ενώ έγιναν και ομιλίες στο πλαίσιο των εκδηλώσεων οι οποίες είχαν προγραμματιστεί για σήμερα.

Σχετικές ειδήσεις