ΕΛΛΑΔΑ

Νύχτα θρίλερ στη Μάνδρα: Ψάχνουν για αγνοούμενους στις λάσπες

Νύχτα θρίλερ στη Μάνδρα: Ψάχνουν για αγνοούμενους στις λάσπες

Καιρός: Σε αδιανόητη τραγωδία εξελίχθηκε η κακοκαιρία που έπληξε τα ξημερώματα τη Δυτική Αττική.

Μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης (15/11), ο αριθμός των νεκρών ανέρχονταν στους δεκαπέντε (δέκα άνδρες και πέντε γυναίκες) ενώ σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, ο αριθμός πιθανόν να αυξηθεί καθώς υπάρχουν αγνοούμενοι.

Συγγενείς αγνοουμένων, έχουν ενημερώσει τις Αρχές ότι δεν μπορούν να βρουν και να επικοινωνήσουν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, με την Πυροσβεστική να καταβάλει αγωνιώδεις προσπάθειες για τον εντοπισμό τους.

Κυριολεκτικά, κάτοικοι και πυροσβέστες δίνουν μάχη μέσα στο νερό και τη λάσπη για να βρουν τυχόν εγκλωβισμένους. Οι ελπίδες ωστόσο όσο περνούν βασανιστικά οι ώρες, λιγοστεύουν και εκφράζονται φόβοι ότι ακόμα και να βρεθούν αγνοούμενοι θα είναι αργά…

Οι έρευνες της Πυροσβεστικής εστιάζουν κυρίως στα οχήματα που έχουν παρασυρθεί από τους χειμάρρους για τυχόν εγκλωβισμένους οδηγούς.

Σημειώνεται ότι οι Αρχές δίνουν μάχη και με το χρόνο καθώς τα ξημερώματα της Πέμπτης (16/11) νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να πλήξει εκ νέου με σφοδρές βροχοπτώσεις τις ήδη πληγείσες περιοχές. (Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα)

Σε απόγνωση οι κάτοικοι

Πολλοί είναι οι κάτοικοι στη Μάνδρα της Αττικής που σώθηκαν την τελευταία στιγμή από τους ορμητικούς χειμάρρους καθώς αναγκάστηκαν να ανέβουν πάνω σε φορτηγά, λεωφορεία ή ταράτσες για να σωθούν.

Παράλληλα πολλοί είναι αυτοί που έχασαν τις περιουσίες τους από το πέρασμα των χειμάρρων μέσα από τα σπίτια τους και προσπαθούν πλέον να διασώσουν ότι μπορούν.

«Μου γκρέμισε τη μάντρα. Το υπόγειο έχει πλημμυρίσει», λέει με απόγνωση στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ ΜΠΕ) η κ. Ευτέρπη που προσπαθεί να βγάλει το νερό και τη λάσπη από την αυλή της.

Λίγο πιο κάτω, ο κ. Ιορδάνης, ιδιοκτήτης ψιλικατζίδικου, λέει ότι «η ζημιά στο μαγαζί είναι γύρω στα 20.000-25.000 ευρώ. Όλα τα έπιπλα που ήταν ξύλινα έχουν καταστραφεί. Τα ψυγεία κάηκαν».

Η κατάσταση της υγείας των τραυματιών

Το ΕΚΕΠΥ ενημερώθηκε το πρωί της Τετάρτης στις 10:00 από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ότι στις πληγείσες, από τις πλημμύρες, περιοχές της Νέας Περάμου και της Μάνδρας Αττικής υπάρχει ανεπιβεβαίωτος αριθμός νεκρών και τραυματιών.

Περίπου στις 10:30 διεκομίσθη στο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας «Θριάσιο», η πρώτη τραυματίας, η οποία λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής της διασωληνώθηκε. Μετά από ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, μετέβη στο «Θριάσιο» ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ, Νίκος Παπαευσταθίου προκειμένου σε συνεργασία με τη διοίκηση του νοσοκομείου να συντονίσει το έργο της διαχείρισης των τραυματιών και των νεκρών που θα διακομίζονταν από τις πληγείσες περιοχές.

Από τις 11:00 και μέχρι τις 18:30 μεταφέρθηκαν στο «Θριάσιο» 15 νεκροί (5 γυναίκες και 10 άνδρες) και διακομίσθηκαν 17 τραυματίες (6 γυναίκες και 11 άντρες). Από τους τραυματίες μία γυναίκα οδηγήθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας διασωληνωμένη, μία ακόμα στην Πνευμονολογική Κλινική, μία στην Ορθοπεδική και 3 γυναίκες και 3 άντρες στην Α΄ Παθολογική Κλινική. Οι υπόλοιποι έλαβαν εξιτήρια.

«Στα τόσα χρόνια που είμαι διοικητής, ποτέ δεν είδα τόσο μεγάλη καταστροφή»

Για «βιβλική καταστροφή» μιλά ο Στέφανος Κολοκούρης, αρχιπύραρχος και διοικητής της Α' ΕΜΑΚ, σε δηλώσεις του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Μάνδρα Άττικής και τον χώρο όπου βρέθηκαν δύο πνιγμένα άτομα: στην εθνική οδό Ελευσίνας-Θηβών στο δρόμο για τα Βίλια.

«Μπορώ να πω ότι ποτέ δεν είδα στα τόσα χρόνια που είμαι διοικητής, τόσο μεγάλη καταστροφή» δήλωσε ο αρχιπύραρχος και πρόσθεσε: «Πρέπει να έριξε πάρα πολύ νερό, σε μικρό χρονικό διάστημα. Οπότε ο χείμαρρος τα παίρνει όλα, ό,τι βρει μπροστά του, και πιθανόν είχαν εγκλωβιστεί οχήματα πάνω στο δρόμο και σκόρπισε την καταστροφή. Εδώ, σε αυτό το σημείο, βρήκαμε δύο νεκρούς, πνιγμένους. Μπορέσαμε και τους απεγκλωβίσαμε, πιθανόν να ήταν οδηγοί. Κάποιος είχε και την περιβολή του κυνηγού».

«Θέλω να πω ότι γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες, σε δύσκολες συνθήκες, ακόμα και για την ασφάλεια των διασωστών. Αλλά προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο» συμπλήρωσε ο αρχιπύραρχος Κολοκούρης.

Σχετικές ειδήσεις