ΕΛΛΑΔΑ

5 Δεκεμβρίου: «Μαύρη» ημέρα για τη Λίμνη Πλαστήρα - 20 άτομα πνίγηκαν στα παγωμένα νερά

5 Δεκεμβρίου: «Μαύρη» ημέρα για τη Λίμνη Πλαστήρα - 20 άτομα πνίγηκαν στα παγωμένα νερά

Θλιβερή επέτειος για την περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα η 5η Δεκεμβρίου, καθώς, πριν από 58 χρόνια, 20 άτομα που επέβαιναν σε βάρκα έχασαν τη ζωή τους.

Η Λίμνη Νικολάου Πλαστήρα (Μέγδοβα τότε, από τον ομώνυμο ποταμό) που την οραματίστηκε ένας από τους μεγαλύτερους πολιτικούς της χώρας μας, και του οποίου φέρει πλέον το όνομα, είχε αρχίσει να γεμίζει, μιας και τα έργα στο φράγμα είχαν ολοκληρωθεί.

Δυστυχώς, όμως, αυτό το τεράστιο έργο έμελλε να σημαδευτεί στις πρώτες ημέρες του από το θάνατο 20 ανθρώπων που πνίγηκαν στα παγωμένα νερά της λίμνης.

Το απόγευμα της 5ης Δεκεμβρίου 1959, υπό καταρρακτώδη βροχή, εργαζόμενοι μπήκαν σε μια μικρή βάρκα από το Τσαρδάκι για να πάνε στο Νεοχώρι, για την εορτή του Αγίου Νικολάου.

Δεν πρόλαβαν να φτάσουν ούτε στα μισά της Λίμνης και η βάρκα βούλιαξε, παίρνοντάς τους όλους στο βυθό.

Οι βατραχάνθρωποι, οι οποίοι και κλήθηκαν για την ανεύρεση των άψυχων σωμάτων, έκαναν πολλές ημέρες για να τους εντοπίσουν.

Όλη η περιοχή τυλίχθηκε στο πένθος και πολλά ακούστηκαν τότε για τις ευθύνες του κράτους, που επέτρεψε να διεξάγονται τα δρομολόγια, χωρίς να έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα.

Από τους 20 νεκρούς, οι 17 κατάγονταν από το Νεοχώρι, δύο από την Καρίτσα και ένας από το Μορφοβούνι.

Πηγή: karditsalive.net

Σχετικές ειδήσεις