ΕΛΛΑΔΑ

ΗΠΑ: Το FBI συνέλαβε πρώην πεζοναύτη που ετοίμαζε επίθεση σε εμπορικό κέντρο στο Σαν Φρανσίσκο

ΗΠΑ: Το FBI συνέλαβε πρώην πεζοναύτη που ετοίμαζε επίθεση σε εμπορικό κέντρο στο Σαν Φρανσίσκο

Ένας Αμερικανός πρώην πεζοναύτης συνελήφθη από ομοσπονδιακούς πράκτορες του FBI με την κατηγορία ότι σχεδίαζε να εξαπολύσει μια επίθεση τις μέρες των Χριστουγέννων ενάντια σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα τουριστικά θέρετρα στο Σαν Φρανσίσκο, εμπνεόμενος από το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Έβεριτ Άαρον Τζέιμσον, ένας 26χρονος οδηγός φορτηγού, σχεδίαζε μια επίθεση ενάντια στο εμπορικό κέντρο «Προβλήτα 39» (Pier 39), σύμφωνα με το έγγραφο που εστάλη από το FBI σε ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Καλιφόρνια.

Ο ύποπτος ανέφερε στους πράκτορες του FBI ότι ήθελε να χρησιμοποιήσει εκρηκτικά για να επιτεθεί στο πλήθος στην προβλήτα στο διάστημα μεταξύ 18 και 25 Δεκεμβρίου, επειδή τα «Χριστούγεννα είναι η ιδανική μέρα να κάνεις μια επίθεση».

Ο Τζέιμσον εξήγησε ότι επέλεξε το συγκεκριμένο μέρος επειδή «το είχε επισκεφτεί και γνώριζε ότι ήταν ένα μέρος όπου είναι συγκεκριμένος πολύς κόσμος», ενώ δήλωσε ότι ήταν «έτοιμος να πεθάνει».

Οι αστυνομικοί του FBI έκαναν έφοδο την Τετάρτη στο σπίτι του στο Μοντέστο, περίπου 130χλμ ανατολικά της Καλιφόρνια και βρήκαν τη διαθήκη του, αρκετά όπλα και πυρομαχικά.

Όπως τόνισε σε έναν αστυνομικό του FBI, ο 26χρονος πίστευε ότι είναι ένα ανώτερο μέλος του ΙΚ και ότι χρειάζεται «μια ακόμη επίθεση όπως αυτή στην Νέα Υόρκη ή στο Σαν Μπερναντίνο» στις ΗΠΑ.

Ήταν ιδιαίτερα χαρούμενος για την επίθεση στην Νέα Υόρκη στις 31 Οκτωβρίου, όταν ένας τζιχαντιστής έριξε το φορτηγό του πάνω σε ένα πλήθος κόσμου, σκοτώνοντας οκτώ ανθρώπους. Με αναρτήσεις του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχε εκφράσει τη στήριξή του στο Ισλαμικό Κράτος και δήλωσε πόσο του άρεσε ιδιαίτερα μια ανάρτηση στις 29 Νοεμβρίου που εμφανίζει τον Άγιο Βασίλη να στέκεται στην Νέα Υόρκη με ένα κουτί γεμάτο δυναμίτη.

Ο Τζέιμσον πέρασε τη βασική εκπαίδευση στο Σώμα Πεζοναυτών το 2009 και είχε λάβει δίπλωμα «ελεύθερου σκοπευτή», σύμφωνα με το FBI, αλλά απολύθηκε επειδή δεν είχε αναφέρει το ιατρικό του ιστορικό άσθματος.

Μια τοπική εφημερίδα, η Merced Sun Star, δημοσίευσε μια συνέντευξη με τον πατέρα του υπόπτου, Γκόρντον Τζέιμσον, που περιγράφει το γιο του ως έναν «καλό» άνθρωπο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Sacramento Bee, η πρώην γυναίκα του Τζέιμσον, Άσλεϊ, βρίσκεται στη φυλακή. Το ζευγάρι έχει δύο παιδιά, που έχουν δοθεί σε ανάδοχη οικογένεια.

Κατηγορείται για απόπειρα υλικοτεχνικής στήριξης σε ξένη τρομοκρατική οργάνωση και βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης 20 ετών.

«Βρισκόταν υπό παρακολούθηση από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου και οι πολίτες δεν τέθηκαν ποτέ σε άμεσο κίνδυνο», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του FBI.

«Σήμερα, οι αξιωματικοί δυνάμεων επιβολής του νόμου για ακόμη μια φορά απέτρεψαν ένα φερόμενο σχέδιο δολοφονίας Αμερικακών» δήλωσε με ανακοίνωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις