ΕΛΛΑΔΑ

Με πυροτεχνήματα και ευχές για μια καλύτερη χρονιά υποδέχτηκε η Ελλάδα το 2018!

Με πυροτεχνήματα και ευχές για μια καλύτερη χρονιά υποδέχτηκε η Ελλάδα το 2018!

Με φαντασμαγορικά σόου πυροτεχνημάτων, εορταστικές εκδηλώσεις, χορό και πολύ τραγούδι υποδέχθηκαν οι Έλληνες τη νέα χρονιά!

Στην Αθήνα, η πρωτοχρονιάτικη γιορτή στήθηκε στο Θησείο, με φόντο την Ακρόπολη. Οι Αθηναίοι υποδέχθηκαν τη νέα χρονιά με τις μουσικές της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, της Μαρίζας Ρίζου και του Γιώργου Χριστοδούλου. Ωστόσο, σε ολόκληρη την πρωτεύουσα ήταν ορατή η αιθαλομίχλη.

4332301

«Η Αθήνα δεν αφήνει κανέναν πίσω» και η πόλη «στέλνει μήνυμα γιορτής και ελπίδας» ήταν το μήνυμα του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη.

4332352 copy

«Στο κατώφλι του 2018, ζούμε σε μία Αθήνα φωτεινή, ανοικτή, πρωτοπόρα, που δεν φοβάται το διαφορετικό. Σε μια πόλη εξωστρεφή και αλληλέγγυα. Μια Αθήνα που δεν αφήνει κανέναν πίσω» τόνισε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του από το Θησείο.

4332292

«Από την καρδιά της πρωτεύουσας, εδώ από το Θησείο, κάτω από την εικόνα της φωτισμένης Ακρόπολης. Εδώ, όπου διασταυρώνεται η μοναδική πνευματική κληρονομιά της πόλης με την αισιοδοξία για ένα καλύτερο παρόν κι ένα ακόμη καλύτερο μέλλον. Η Αθήνα στέλνει μήνυμα γιορτής και ελπίδας» σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων και πρόσθεσε:

«Στο κατώφλι του 2018, ζούμε σε μία Αθήνα φωτεινή, ανοικτή, πρωτοπόρα, που δεν φοβάται το διαφορετικό. Σε μια πόλη εξωστρεφή και αλληλέγγυα. Μια Αθήνα που δεν αφήνει κανέναν πίσω».

Ο κ. Καμίνης υπογράμμισε ότι η Αθήνα καταρρίπτει ρεκόρ επισκεψιμότητας, φιλοξενεί μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις, βραβεύεται, συνεργάζεται, δικτυώνεται, εξελίσσεται.

«Εύχομαι σε όλες και όλους, προσωπικά, υγεία κι ευτυχία. Καλή χρονιά» κατέληξε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο κ. Καμίνης.

Την ίδια ώρα, στον Πειραιά, τo επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star Delos, με 76 άτομα πλήρωμα, ήταν το πρώτο πλοίο της ακτοπλοΐας που εισήλθε -λίγα λεπτά μετά την έλευση του νέου έτους- στο λιμάνι του Πειραιά.

Το πλοίο, που εκτελεί το δρομολόγιο Πειραιάς-Πάρος-Νάξος-Σαντορίνη μετ' επιστροφής, έδεσε στην πύλη Ε-7 αποβιβάζοντας 215 επιβάτες, 20 ΙΧ αυτοκίνητα, ένα φορτηγό και δύο δίκυκλα.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχο Σταμάτιο Ράπτη και τον λιμενάρχη Πειραιά Κωνσταντίνο Λεοντάρα, ανέβηκε στη γέφυρα του πλοίου και αντάλλαξε ευχές με τον πλοίαρχο, το πλήρωμα και επιβάτες.

Εντυπωσιακό σόου και στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της νέας χρονιάς έγιναν στην πλατεία Αριστοτέλους. Στην αλλαγή του χρόνου, εντυπωσιακά πυροτεχνήματα σκέπασαν τον Θερμαϊκό.

4332401

«Καλή Χρονιά από την πιο όμορφη πλατεία της πιο ωραίας πόλης στην Ελλάδα! Χρόνια πολλά σε όλους!!», ανέφερε στο μήνυμά του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστα που άλλαξε χρόνο στην συμπρωτεύουσα.

4332402

Πώς υποδέχτηκαν το 2018 στον υπόλοιπο πλανήτη

Η Ευρώπη, όπως η Αυστραλία και η Ασία γιόρτασαν την έλευση του 2018 παραδοσιακές τελετές και φαντασμαγορικά θεάματα με λέιζερ και πυροτεχνήματα.

Το Σίδνεϊ έγινε (στις 15:00 ώρα Ελλάδας) η πρώτη μεγαλούπολη που υποδέχθηκε το 2018, με 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους να συγκεντρώνονται στον εμβληματικό Κόλπο της πόλης ένα ωραίο καλοκαιρινό βράδυ για να γιορτάσουν και να δουν τα πυροτεχνήματα. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν ενισχυμένα, μετά την επίθεση με αυτοκίνητο στη Μελβούρνη την περασμένη εβδομάδα.

Η γιορτή συνεχίστηκε στο Χονγκ Κονγκ, με ένα εντυπωσιακό θέαμα διάρκειας δέκα λεπτών. Στην Τζακάρτα, εκατοντάδες άνθρωποι είπαν το «ναι» σε μια ομαδική γαμήλια τελετή τεραστίων διαστάσεων που οργάνωσε η κυβέρνηση.

Στο Ντουμπάι, η παραδοσιακή ρίψη πυροτεχνημάτων αντικαταστάθηκε από ένα θέαμα με λέιζερ στον Μπουρζ Χαλίφα, τον ψηλότερο ουρανοξύστη του κόσμου (828 μέτρα).

Στην Ευρώπη, η γιορτή σε πολλές χώρες έγινε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ιδίως στο Παρίσι, όπου χιλιάδες άνθρωποι πήγαν να δουν τα πυροτεχνήματα πάνω από την Αψίδα του Θριάμβου παρά τους ισχυρούς ανέμους. Για να φθάσουν στον χώρο, οι θεατές πέρναγαν από σωματικό έλεγχο, ενώ 1.800 αστυνομικοί και άνδρες της ασφάλειας με πολιτικά ήταν ανεπτυγμένοι μόνο στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας—συνολικά, οι δυνάμεις που κινητοποιήθηκαν αριθμούν 140.000 άνδρες και γυναίκες, εν μέσω της «υψηλής τρομοκρατικής απειλής».

Στο Λονδίνο, πάνω από 100.000 άνθρωποι προμηθεύτηκαν εισιτήριο για να δουν το σόου των πυροτεχνημάτων από τις όχθες του Τάμεση και να ακούσουν το Μπιγκ Μπεν να ηχεί—το εμβληματικό ρολόι χρειάστηκε να ξαναμπεί εκτάκτως σε λειτουργία, αφού βρίσκονταν σε εξέλιξη εργασίες συντήρησής του. Μολονότι η βρετανική πρωτεύουσα έγινε στόχος 4 επιθέσεων το 2017, η Σκότλαντ Γιαρντ ανέφερε ότι κινητοποίησε λιγότερους αστυνομικούς από πέρυσι.

Αυστηρά ήταν τα μέτρα ασφαλείας και στην Τουρκία, την οποία στοιχειώνουν οι μνήμες της τραγωδίας της Πρωτοχρονιάς του 2017, όταν μια επίθεση στη γνωστότερη ντισκοτέκ της Κωνσταντινούπολης, τη Ρέινα, είχε στοιχίσει τη ζωή σε 39 ανθρώπους.

18899521

Στη Νέα Υόρκη, η αστυνομική παρουσία ήταν ενισχυμένη για την παραδοσιακή γιορτή στην Τάιμς Σκουέρ, μαγνήτη για τους τουρίστες, όπου διαπράχθηκε μια επίθεση πριν από τρεις εβδομάδες. Δύο εκατομμύρια άνθρωποι κατέκλυσαν το κέντρο της πόλης, παρά την σχεδόν πολική θερμοκρασία (-10° Κελσίου), ασυνήθιστα χαμηλή ακόμη κι αυτή την εποχή.

Σχετικές ειδήσεις