ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία: Στο έλεος των μποφόρ η χώρα (pics&vids)

Κακοκαιρία: Στο έλεος των μποφόρ η χώρα (pics&vids)

Μεγάλα προβλήματα έχουν προκαλέσει σε πολλές περιοχές της χώραςοιισχυροί άνεμοιπου πνέουν σήμεραΠέμπτη(18/01) - Δεκάδες οι κλήσεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, από Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα και Πελοπόννησο

ΜΙΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ - ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ - ΔΕΜΕΝΑ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ - ΠΟΤΕ ΘΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

Μια γυναίκα τραυματίστηκε στο κεφάλι από μεγάλα κομμάτια σοβάδων που αποκολλήθηκαν από κτήριο, στο κέντρο της Πάτρας και συγκεκριμένα επί της οδού Αγίου Ανδρέου, στη συμβολή της με τη Γεροκωστοπούλου.

patra2

Η 45χρονη διακομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο ενώ αστυνομικοί απέκλεισαν την περιοχή προκειμένου να αποφευχθεί νέο ατύχημα.

Στην Αθήνα, πυροσβέστες απομάκρυναν δένδρο στο Πεδίο του Άρεως το οποίο έχει πέσει από τον δυνατό αέρα που φύσαγε το πρωί με αποτέλεσμα να κλείσει τις δυο λωρίδες της καθόδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

kakokairia anemoi32

Στα Σεπόλια έπεσαν κάγκελα από πολυκατοικία.

kakokairia anemoi32

Οι άνεμοι «σάρωσαν» την Αργολίδα

Μεγάλες σε έκταση ζημιές προκλήθηκαν από τους σφοδρούς ανέμους που έπληξαν την Αργολίδα. Στο Κιβέρι του Δήμου Άργους Μυκηνών έπεσαν δέντρα και έκλεισαν προσωρινά δρόμοι, ενώ μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν και σε σκάφη στο λιμάνι του χωριού.

Μέσα στο Άργος είχε πτώσεις δέντρων ακόμα και στην κεντρική πλατεία της πόλης. Στο Ναύπλιο ξηλώθηκαν οι πλάκες και τα μάρμαρα του μόλου, ενώ εκτεταμένες ζημιές σημειώθηκαν σε καταστήματα καφέ και εστιατόρια. Η Πυροσβεστική επιχειρούσε όλη την νύχτα σε πολλά περιστατικά τα περισσότερα για κοπή δεκάδων δέντρων.

Δείτε φωτογραφίες στη gallery του Newsbomb.gr

Στη Λάρισα, σημειώθηκαν πτώσεις δέντρων και να δημιουργήθηκαν προβλήματα σε διάφορα σημεία της πόλης.

Ένα δέντρο που βρίσκεται στην αυλή του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας έπεσε πάνω σε ένα αυτοκίνητο προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές. Στο σημείο έσπευσε κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για να απομακρύνει το πεσμένο δέντρο.

Σημειώνεται, πως η Yπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων έχει ήδη επέμβει σε διάφορα σημεία της πόλης καθώς έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 15 πτώσεις δένδρων.

Δείτε πού ισχύει απαγορευτικό απόπλου

Σε ισχύ έχει τεθεί απαγόρευση απόπλου από το λιμάνι της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενώ κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων για τον Αργοσαρωνικό.

Απαγορευτικό απόπλου για τα πλοία που εκτελούν τα δρομολόγια Ζακύνθου-Κυλλήνης και Κεφαλονιάς-Κυλλήνης εξέδωσαν τα λιμεναρχεία των δύο νησιών του Ιονίου. Αυτό λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στις θαλάσσιες περιοχές και ξεπερνούν κατά τόπους τα 7 με 8 μποφόρ.

Από τους δυνατούς ανέμους που πνέουν στην Ζάκυνθο, δημιουργήθηκαν διακοπές ηλεκτροδότησης στις περισσότερες περιοχές του νησιού. Τα προβλήματα δημιουργήθηκαν από πτώσεις κλαδιών δέντρων που αποκολλήθηκαν εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν. Οι περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα είναι το Τραγάκι, το Τσιλιβί και το Κυδώνι.

Απαγορευτικό απόπλου για τα πλοία ανοιχτού τύπου, από το λιμάνι της Κέρκυρας προς Ηγουμενίτσα, Λευκίμμη και Παξούς, εξέδωσε το Λιμεναρχείο Κέρκυρας, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στις θαλάσσιες περιοχές και ξεπερνούν κατά τόπους τα 7 με 8 μποφόρ.

Την ίδια ώρα, από τις 9 το πρωί, κανονικά εκτελούνται τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια με πλοία κλειστού τύπου, μέχρι το μεσημέρι, μετά την παύση της ισχύς του απαγορευτικού απόπλου, για όλα τα πλοία, που εκτελούσαν βραδινά ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

Από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στο νησί, δέντρο ξεριζώθηκε στην περιοχή της Γαρίτσας, στο Μον Ρεπό και έπεσε πάνω σε σπίτι, προκαλώντας υλικές ζημιές.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ευθύμη Γεωργακόπουλο, στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κατάφερε να απομακρύνει το δέντρο από την κατοικία, ενώ δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές».

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν από την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία, προκειμένου να ενημερώνονται για τυχόν αλλαγές ή τροποποιήσεις δρομολόγιων.

Πολλά προβλήματα και στην Πάτρα

Εκτός από τον τραυματισμό της 45χρονης στην πόλη της Πάτρας, λόγω των ισχυρών ανέμων προκλήθηκε μεγάλος κυματισμός τόσο στον Πατραϊκό όσο και στον Κορινθιακό Κόλπο, με αποτέλεσμα πέτρες και άλλα φερτά υλικά να βγουν στην ξηρά.

Τα περισσότερα προβλήματα προκλήθηκαν στην παλαιά Εθνική Οδό Πατρών-Πύργου στο ύψος του Κόκκινου Μύλου, στην περιοχή της Πλαζ, στην οδό Ποσειδώνος στο Ρίο, στο Ακταίο, στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου στον Άγιο Βασίλειο και στην παραλιακή οδό στα Αραχωβίτικα.

Συνεργεία του δήμου βρίσκονται στις περιοχές που προκλήθηκαν τα προβλήματα και καθαρίζουν τους δρόμους, ώστε να αποκατασταθεί η προσβασιμότητα και η κυκλοφορία των οχημάτων.

Διαβάστε επίσης: Η ανάλυση του Σάκη Αρναούτογλου για τους ανέμους. Πού έφτασαν τα 12 μποφόρ;

Παράλλα στην Υπάτη, ανεμοστρόβιλος σάρωσε το απόγευμα την περιοχή.

Ξαφνικά άρχισαν να πνέουν θυελλώδεις άνεμοι, σημειώνει το tvstar, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να δέχεται αρκετές κλήσεις για κοπή δέντρων τα οποία έπεσαν από τον αέρα. Δεν κινδύνευσαν άνθρωποι και δεν προκλήθηκαν ζημιές σε περιουσίες.

Προβλήματα στη Θεσσαλονίκη από τον Βαρδάρη

Παράλληλα σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, ο δυνατός Βαρδάρης που φυσάει από τη νύχτα στην πόλη, εκτός από πτώση της θερμοκρασίας έφερε και προβλήματα σε διάφορες περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Εκτός από τις περιπτώσεις των δέκα κλήσεων που έχει δεχθεί μέχρι στιγμής η Πυροσβεστική, οι ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι που τοπικά φτάνουν τα 7 με 8 μποφόρ έχουν μετακινήσει κάδους απορριμμάτων, ξήλωσαν πινακίδες και τέντες, ενώ φερτά υλικά κάλυψαν δρόμους.

kakokairia anemoi43

Με ιδιαίτερη προσοχή οφείλουν να κινούνται οι οδηγοί, καθώς ακόμη και σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας συναντούν στο οδόστρωμα διάφορα αντικείμενα.

Στο μεταξύ, διακοπές ηλεκτροδότησης καταγγέλλουν από νωρίς κάτοικοι σε περιοχές περιφερειακά της Θεσσαλονίκης, όπως στα Βασιλικά και στους Ταγαράδες.

Την ίδια ώρα, κανονικά αναχώρησαν οι πρωινές πτήσεις από το αεροδρόμιο «Μακεδονία», ενώ, μέσω της ιστοσελίδας τους αεροδρομίου, έγινε γνωστό ότι ακυρώθηκε μία πτήση από και προς την Κωνσταντινούπολη.

Θρίλερ ανοιχτά της Λήμνου - Μάχη του «Νήσος Χίος» με 10 μποφόρ

Αγκυροβολημένο νοτιοανατολικά της Λήμνου, στο ακρωτήρι της Αγίας Ειρήνης, βρίσκεται το επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Χίος» που λόγω των ισχυρών ανέμων, 9 - 10 μποφόρ, δεν μπορεί να εισέλθει στο λιμάνι της Μύρινας.

Το πλοίο, το οποίο μεταφέρει 45 επιβάτες, 11 φορτηγά και 6 Ι.Χ., δεν κατάφερε λόγω των κακών καιρικών συνθηκών να προσεγγίσει ούτε το λιμάνι του Άη Στράτη.

Το «Νήσος Χίος» πραγματοποιεί τη γραμμή Λαύριο - Άη Στράτης - Μύρινα - Καβάλα.

Διακοπή ηλεκτροδότησης

Χωρίς ρεύμα έχει μείνει από το πρωί περιοχή του Γέρακα, λόγω βλάβης σε γραμμή μέσης τάσης που επιδιορθώνεται από συνεργεία του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).

Οι ισχυροί άνεμοι έχουν προκαλέσει τοπικά βλάβες σε πολλές περιοχές της χώρας, κυρίως από πτώση δένδρων στα καλώδια.

Εν τω μεταξύ, αποκαταστάθηκε λίγο πριν από τις 11 το πρωί η ηλεκτροδότηση στην περιοχή του κέντρου της Θεσσαλονίκης, που είχε μείνει χωρίς ρεύμα λόγω βλάβης σε υπέργειο τμήμα της γραμμής μέσης τάσης στον υποσταθμό Αγίου Δημητρίου.

Από τη βλάβη, ο εντοπισμός και η αποκατάσταση της οποίας απαίτησαν περίπου μία ώρα, είχε επηρεαστεί με αυξομειώσεις τάσης ή/και διακοπές ρεύματος η περιοχή της πόλης, όπου βρίσκονται η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, καθώς και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Από τα ξημερώματα, συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ αποκαθιστούν βλάβες που προκάλεσαν οι θυελλώδεις άνεμοι στη Θεσσαλονίκη, εξαιτίας μεταξύ άλλων πτώσης δέντρων. Πάντως, πρόβλημα με διακοπές ηλεκτροδρότησης εξακολουθεί να υφίσταται σε μέρος της περιοχής που εκτείνεται από τον Φοίνικα μέχρι τη Θέρμη στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Σημειώνεται ότι από τα μεσάνυχτα, η Πυροσβεστική κλήθηκε για εννέα κοπές δέντρων και σε οκτώ περιπτώσεις για απομάκρυνση αντικειμένων, όπως τέντες ή πινακίδες.

Διαβάστε επίσης: Προβλήματα σε όλη τη χώρα από τους θυελλώδεις ανέμους

Πηγή πληροφοριών, φωτογραφιών, βίντεο: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, patrastimes.gr, argolikeseidhseis.gr, tvstar

Η πρόγνωση του καιρού

Σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν στην ανατολική νησιωτική χώρα, ενώ παροδικές χιονοπτώσεις αναμένονται σε όλα τα ορεινά, καθώς και πρόσκαιρα σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας. Γρήγορη βελτίωση από τα δυτικά.

Βορειοδυτικοί άνεμοι 6 με 7, στα πελάγη 8 τοπικά 9 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι και από τα δυτικά.

Η θερμοκρασία σε σταδιακή πτώση από τα βόρεια.

Αναλυτικά, η πρόγνωση:

Αττική

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά της Πάρνηθας. Βελτίωση από το μεσημέρι.
Άνεμοι: βορειοδυτικοί 6 με 7 τοπικά έως 8 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ
Θερμοκρασία: από 7 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: βορειοδυτικοί 7 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: από 5 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στα ανατολικά όπου είναι πιθανόν να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις σε ορεινές και σε ημιορεινές περιοχές. Βελτίωση από το μεσημέρι.
Άνεμοι: βορειοδυτικοί 5 με 7 και στα ανατολικά 8 τοπικά 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: από -02 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες με πιθανότητα τοπικών βροχών, χιόνια στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της Ηπείρου και της Στερεάς με χαμηλότερο υψόμετρο. Βελτίωση από το μεσημέρι.
Άνεμοι: βορειοδυτικοί 6 με 7 και στο Ιόνιο 8 τοπικά 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι και από τα βόρεια.
Θερμοκρασία: από 9 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο από -2 έως 9 βαθμούς.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Χιόνια στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς. Βελτίωση από το απόγευμα
Άνεμοι: βορειοδυτικοί 6 με 7 και στα ανατολικά 8 τοπικά 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το βράδυ και από τα βόρεια.
Θερμοκρασία: από 3 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Χιόνια στα ορεινά της Κρήτης. Βαθμιαία βελτίωση από το βράδυ.
Άνεμοι: βορειοδυτικοί 8 τοπικά 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το βράδυ και από τα δυτικά.
Θερμοκρασία: από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα Δωδεκάνησα. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Σταδιακή βελτίωση τη νύχτα.
Άνεμοι: βορειοδυτικοί 7 με 8 τοπικά 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το βράδυ και από τα βόρεια.
Θερμοκρασία: από 11 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.


Σχετικές ειδήσεις