ΕΛΛΑΔΑ

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Σε συνεργασία με τη ΔΟΕΣ ο τρόπος διεξαγωγής των εκλογών

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Σε συνεργασία με τη ΔΟΕΣ ο τρόπος διεξαγωγής των εκλογών

Λεπτομερή οδικό χάρτη βάσει του οποίου θα διενεργηθούν οι αρχαιρεσίες στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, θα πρέπει να αποστείλει η προσωρινή διοίκηση του Οργανισμού μέχρι την Παρασκευή (16/03/2018), στην Επιτροπή Συμμόρφωσης και Διαμεσολάβησης της Διεθνούς Ομοσπονδίας των εθνικών Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (Δ.Ο.Ε.Σ.).

Ομάδα νομικών, σε συνεργασία με νομικούς της Δ.Ο.Ε.Σ., θα προσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα διενεργηθούν οι εκλογές για την ανάδειξη αιρετής διοίκησης, απαντώντας και στο ζήτημα παλιού και νέου καταστατικού.

Ο νέος πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Αλέξης Αλεξανδρής, κατά την ομιλία του στη διημερίδα του Περιφερειακού Τμήματος Αγίου Νικολάου στην Κρήτη, την Κυριακή (11/03/2018), μίλησε για το μεγάλο διακύβευμα του Σωματείου που είναι η διεξαγωγή αρχαιρεσιών και η επιστροφή στην κανονικότητα. Μεταξύ άλλων, ο κ. Αλεξανδρής αναφέρθηκε στις σχέσεις με τη Διεθνή Ομοσπονδία: «Ο διεθνής διασυρμός του Ε.Ε.Σ., που ξεκίνησε με την απώλεια ψήφου στις Γενικές Συνελεύσεις της Δ.Ο.Ε.Σ., έφθασε πλέον σε κρίσιμο σημείο. Έτσι, η κατάσταση έφθασε στο απροχώρητο στις 8 Σεπτεμβρίου 2017, όταν με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Ομοσπονδίας δόθηκε μια τελευταία παράταση-ανάσα για περίοδο έξι μηνών, συγκεκριμένα έως τις 8 Μαρτίου 2018, προκειμένου να διενεργηθούν δημοκρατικές εκλογές και να αποκατασταθεί η ομαλότητα στον Ε.Ε.Σ. Αν μέχρι την ημερομηνία αυτή, δεν υπήρχε εκλεγμένη αιρετή διοίκηση τότε θα εφαρμοζόταν αυτόματα η εκτέλεση της απόφασης αναστολής συμμετοχής του Ε.Ε.Σ. στη Διεθνή Ομοσπονδία».

Ο κ. Αλεξανδρής επισήμανε την ενεργό παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε να επιτευχθεί η παράταση αυτή. Ένα μήνα πριν από την ημερομηνία λήξης της προσυμφωνημένης περιόδου χάριτος και καθώς δεν είχαν διενεργηθεί εκλογές, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών διόρισε νέα διοίκηση στην οποία ανέθεσε να επιμεληθεί εντός προθεσμίας 4 μηνών τη διενέργεια αρχαιρεσιών προς ανάδειξη αιρετού Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου. «Η εντολή υπήρξε γενική και αόριστη καθιστώντας το έργο της νέας διοίκησης τιτάνιο» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ε.Ε.Σ.

«Μας δίνει μεγάλη αισιοδοξία το γεγονός ότι η Επιτροπή Συμμόρφωσης και Διαμεσολάβησης της Διεθνούς Ομοσπονδίας εκτίμησε την επιχειρηματολογία μας με αποτέλεσμα ο πρόεδρος της Δ.Ο.Ε.Σ. να μην εφαρμόσει την ειλημμένη απόφαση άμεσης αποπομπής του Ε.Σ.Σ., την προηγούμενη Πέμπτη 8 Μαρτίου. Αυτή υπήρξε μια πρώτη νίκη, αν και η Δ.Ο.Ε.Σ. αναμένει μέχρι την επόμενη Παρασκευή 16 Μαρτίου να αποσταλεί στην Επιτροπή Συμμόρφωσης και Διαμεσολάβησης συγκεκριμένος και λεπτομερής οδικός χάρτης βάσει του οποίου θα διεξαχθούν οι εκλογές. Ομάδα διαπρεπών νομικών, σε συνεργασία με τους νομικούς της Δ.Ο.Ε.Σ., ήδη μελετούν και καταβάλλουν εργώδεις προσπάθειες για να εξευρεθεί ο κατάλληλος και νόμιμος τρόπος διεξαγωγής των αρχαιρεσιών. Τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά. Χωρίς καμιά διάθεση υπερβολής ή δραματοποίησης μπορώ να υποστηρίξω ότι καλούμεθα να βρούμε λύσεις μέσα σε λιγότερο από 4 μήνες σε εκκρεμότητες και δυσλειτουργίες που ταλαιπώρησαν και ταλαιπωρούν τον Ε.Ε.Σ. τουλάχιστον για τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Οι εκλογές πρέπει να γίνουν μέχρι τις αρχές Ιουνίου» τόνισε ο πρόεδρος του Ε.Ε.Σ.

«Παρά τις δυσοίωνες συνθήκες, το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο και εγώ προσωπικά είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τον αγώνα αυτό που θα καθορίσει το μέλλον του Ε.Ε.Σ. Στηρίζουμε τον εκσυγχρονισμό του σωματείου μας και συνεργαζόμαστε στενά με την Διεθνή Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού για την επίτευξη του στόχου αυτού. Πιστεύουμε ότι θα κερδίσουμε το ιστορικό αυτό στοίχημα αλλά χρειάζεται η ολόθερμη στήριξη και η ομοψυχία του ελληνικού ερυθροσταυρικού κινήματος. Μόνον ενωμένοι θα αντιμετωπίσουμε την πρόκληση αυτή και θα οδηγήσουμε στην αναγέννηση του εθνικού μας φορέα στον οποίο αξίζει ένα καλύτερο μέλλον. Όποιος αγαπάει το Ε.Ε.Σ. λίγο παραπάνω από τον εαυτό του, ας έρθει να στηρίξει ενεργά την προσπάθεια αυτή, εν όψει των εκλογών έκτακτης ανάγκης που προτιθέμεθα να διενεργήσουμε μέχρι τον Ιούνιο του 2018» κατέληξε ο κ. Αλεξανδρής.

Σχετικές ειδήσεις