ΕΛΛΑΔΑ

Μέτρα για την πρόληψη ατυχημάτων στο βουνό προτείνει η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης

Μέτρα για την πρόληψη ατυχημάτων στο βουνό προτείνει η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης

Περισσότερα βήματα προς την κατεύθυνση της πρόληψης και αντιμετώπισης ατυχημάτων στο βουνό προτείνει η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, με αφορμή το τελευταίο ορειβατικό ατύχημα στον Όλυμπο.

«Άλλο ένα ορειβατικό ατύχημα συνέβη το Σαββατοκύριακο (σ.σ. 31/3-1/4) που μας πέρασε στον Όλυμπο. Η επιχείρηση διάσωσης που ακολούθησε αφορούσε έναν Γάλλο σκιέρ, ο οποίος το πρωί του Σαββάτου έσπασε το πόδι του, κάνοντας σκι στη θέση Ρέμα Γκαβού. Έξι διασώστες της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης προσέγγισαν τον νεαρό με τον απαραίτητο εξοπλισμό για μεταφορά σε χειμερινό πεδίο και, ακολουθώντας αρκετά δύσκολη πορεία, κατάφεραν να φτάσουν στο καταφύγιο της Πετρόστρουγκας, όπου και λειτουργεί η βάση της ΕΟΔ στον Όλυμπο. Ο τραυματίας διανυκτέρευσε στο καταφύγιο και την επόμενη ημέρα, με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ, ξεκίνησε η μεταφορά του από το ορειβατικό μονοπάτι στο σημείο Γκορτσιά. Από εκεί μεταφέρθηκε με το ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο. Αυτή τη φορά η επιχείρηση διάσωσης ολοκληρώθηκε, χωρίς να δημιουργήσει περαιτέρω πρόβλημα στον τραυματία» ενημερώνει σε ανακοίνωσή της η ΕΟΔ.

Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνει πως «για ακόμη μια φορά αποδείχθηκε πως η άμεση επέμβαση σε συνδυασμό με τη χρήση σωστών μέσων είναι καθοριστικής σημασίας».

«Είναι ουσιαστικής σημασίας η ενίσχυση της σήμανσης σε όλο τον ορεινό όγκο του Ολύμπου, η σωστή συντήρηση του δικτύου των αναμεταδοτών, η ενίσχυση του διασωστικού εξοπλισμού στα καταφύγια, αλλά και η εκπαίδευση και η ενημέρωση των ορειβατών για τους κινδύνους και τρόπους αντιμετώπισης» υπογραμμίζει η ΕΟΔ.

Σχετικές ειδήσεις