ΕΛΛΑΔΑ

Κάτοικοι Καστελλόριζου στο Newsbomb.gr: Αν τολμούν οι Τούρκοι, ας έρθουν στο νησί

Κάτοικοι Καστελλόριζου στο Newsbomb.gr: Αν τολμούν οι Τούρκοι, ας έρθουν στο νησί

Δέος, συγκίνηση και περηφάνεια! Αυτά είναι τα συναισθήματα που μας διακατέχουν ολοκληρώνοντας το οδοιπορικό του Newsbomb.gr στο ακριτικό Καστελλόριζο.

«Άλλο δουλειά και άλλο πατριωτισμός» - Απόλυτη εμπιστοσύνη στις Ένοπλες Δυνάμεις και μήνυμα γενναιότητας και αποφασιστικότητας στον προκλητικό Ερντογάν

Αποστολή: Βασίλης Σκουλαράκος

Εδώ, σε αυτή την κουκίδα του Αιγαίου, με την τόσο σημαντική γεωπολιτική και γεωστρατηγική σημασία, χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας. Μιας Ελλάδας υπερήφανης και γενναίας, που υψώνει το ανάστημά της απέναντι από τα τουρκικά παράλια φωνάζοντας δυνατά πως δεν φοβάται κανέναν.

Το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι εξαιρετικά τεταμένο αυτή την περίοδο. Η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτών που κρατούνται στην Αδριανούπολη, οι καθημερινές προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο - έφτασαν στο σημείο να παρενοχλήσουν ακόμα και το ελικόπτερο που μετέφερε τον Έλληνα πρωθυπουργό – και η εμπρηστική ρητορική κατά της χώρας μας από το καθεστώς Ερντογάν, έχει φέρει στην επιφάνεια τις διαφορές και την καχυποψία μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Το Καστελλόριζο ή Μεγίστη, η Ρω και η Στρογγύλη βρίσκονται στο επίκεντρο των τουρκικών προκλήσεων, διότι κατέχουν μια πλεονεκτική και κομβική θέση στην Ανατολική Μεσόγειο. Η αποκλειστική οικονομική ζώνη είναι τόσο μεγάλη που συνορεύει με την αιγυπτιακή... και αποτελεί κλειδί για την οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ.

Τι λένε οι κάτοικοι για την τακτική της Τουρκίας

Όσες μέρες καθίσαμε στο Καστελλόριζο, δεν διαπιστώσαμε ποτέ και από κανέναν κάτοικο το αίσθημα του φόβου, δεν ακούσαμε ούτε έναν Καστελλορίζιο να λέει πως φοβάται τις προκλήσεις των Τούρκων. Ανησυχούν μεν, αλλά δεν φοβούνται.

Όλοι έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες κυριολεκτικά έχουν μετατρέψει το νησί της Μεγίστης σε απόρθητο φρούριο. Πάντα υπάρχει ένα σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού στο λιμάνι, το οποίο περιπολεί στη γύρω περιοχή. Η στρατιωτική δύναμη που υπάρχει στο νησί είναι τεράστια, με περισσότερους από 300 στρατιώτες και αξιωματικούς, ενώ κατά καιρούς περιπολεί γύρω από το Καστελόριζο και κάποιο ελληνικό υποβρύχιο.

«Δεν φοβόμαστε κανέναν. Αν τολμάει ο Ερντογάν ας έρθει στο Καστελλόριζο... τον περιμένουμε», δηλώνει με θάρρος στο Newsbomb.gr ο κ. Κώστας, ψαράς του νησιού που έρχεται σχεδόν καθημερινά αντιμέτωπος με τις τουρκικές ακταιωρούς.

kastelorizo15

Ο καπετάν Κώστας και στο βάθος η βραχονησίδα Στρογγύλη

«Το Καστελλόριζο το κράτησαν ζωντανό οι πατεράδες μας, και θα φοβηθώ τον Τούρκο μην έρθει στον τόπο μου; Από που θα με διώξει ο Τούρκος ρε, από το νησί μου; Δεν έχουν καταλάβει καλά, εμείς εδώ στο Καστελλόριζο δεν καταλαβαίνουμε τίποτα», δηλώνει με αποφασιστικότητα ο έμπειρος ψαράς.

Ο ίδιος σημειώνει πως θέλουν τον τουρισμό από την Τουρκία, αλλά ξεκαθαρίζει πως είναι «άλλο η δουλειά και άλλο ο πατριωτισμός. Εμείς είμαστε Έλληνες και αυτοί είναι Τούρκοι... και αυτό δεν αλλάζει».

Οι περισσότεροι κάτοικοι ενοχλούνται όταν συνειδητοποιούν ότι το νησί γίνεται αντικείμενο αρνητικών σχολίων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ο τουρισμός τους, ενώ οι τοπικές αρχές δια στόματος του αντιδημάρχου Δημήτρη Αχλαδιώτη, εξηγούν ότι το Καστελλόριζο φυλάσσεται καλά από κάθε πλευρά:

«Στο νησί μας έχουμε πολεμικό πλοίο με 50 άτομα πλήρωμα, έχουμε το λιμενικό μας με 20 άτομα πλήρωμα, έχουμε το στρατόπεδο με 300 στρατιώτες και οι βραχονησίδες μας, αυτή της Ρω και της Στρογγύλης έχουν στρατιωτικά φυλάκια με φαντάρους που μένουν εκεί. Έχουμε πάντα την αγωνία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν φοβόμαστε».

Ο κ. Σταύρος, είναι μόνιμος κάτοικος του Καστελλόριζου από τότε που γεννήθηκε. Όπως τονίζει, όλοι στο νησί έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στις Ένοπλες Δυνάμεις, σημειώνοντας ωστόσο πως οι κυβερνήσεις πρέπει να πάρουν γενναίες αποφάσεις στο θέμα της ΑΟΖ.

«Έχουμε το ελληνικό πολεμικό μας πλοίο στο λιμάνι αραγμένο και κοιμόμαστε ήσυχοι. Πρέπει να δούμε ίσως τι κάνουν οι κυβερνήσεις και πώς χειρίζονται τα πιο λεπτά θέματα που αφορούν την ΑΟΖ. Κάποια στιγμή πρέπει να πάρουν γενναίες αποφάσεις».

kastelorizo11

Απέναντι ακριβώς από το Καστελλόριζο βρίσκεται η τουρκική πόλη Κας. Οι κάτοικοι του Καστελλόριζου δηλώνουν πως έχουν πολύ καλές σχέσεις με τους γείτονες, ενώ καραβάκια από την Τουρκία πηγαινοφέρνουν τουρίστες καθημερινά στο νησί.

Η τουριστική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει και τα μηνύματα είναι θετικά. Οι κάτοικοι άλλωστε του ακριτικού νησιού ποντάρουν πολλά στον τουρισμό. Τονίζουν ωστόσο, ότι για να πάει καλά ο τουρισμός πρέπει να αποκλιμακωθεί η ένταση με τους Τούρκους.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚO - Αλέξης Τσίπρας στο Newsbomb.gr: Είμαστε κοντά στο τέλος των Μνημονίων

Καστελλόριζο: Εδώ αρχίζει και τελειώνει η Ελλάδα

Σχετικές ειδήσεις