ΕΛΛΑΔΑ

Σε τροχιά εκλογών ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός με πολλά «μέτωπα» ανοιχτά

Σε τροχιά εκλογών ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός με πολλά «μέτωπα» ανοιχτά

Νέα παρέμβαση Αυγερινού – Αντικαταστάσεις στο προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο

Με την ημερομηνία των αρχαιρεσιών στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (Ε.Ε.Σ.) να έχει ανακοινωθεί επισήμως και χωρίς να αποσαφηνίζεται ο τρόπος διεξαγωγής τους, η νυν προσωρινή διοίκηση του Οργανισμού κινείται σε έντονους προεκλογικούς ρυθμούς.

Όπως αφήνεται να εννοηθεί, οι εκλογές θα γίνουν με το παλαιό καταστατικό της εποχής Μαρτίνη, χωρίς δηλαδή διευρυμένη εκλογική βάση. «Το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, κατά τη συνεδρίασή του την Πέμπτη 26 Απριλίου 2018, μετά από πρόταση του Προέδρου Ε.Ε.Σ. κ. Αλέξη Αλεξανδρή και βάσει της υπ' αριθμ. 440/2018 Απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, αποφάσισε ομόφωνα τη σύγκλιση της Γενικής Συνέλευσης των Μελών του Ε.Ε.Σ. για τη διενέργεια αρχαιρεσιών την 3η Ιουνίου 2018, και σε περίπτωση μη επίτευξης απαρτίας την 10η Ιουνίου 2018. Οι αρχαιρεσίες έρχονται μετά από 6 πέτρινα χρόνια και φέρνουν, μαζί με την κανονικότητα που το παρόν Κ.Δ.Σ. επαναφέρει, και τη νομιμότητα της διοίκησης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού» αναφέρει η προσωρινή διοίκηση.

Επίσης, στην ίδια συνεδρίαση, το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο και μετά τη διεξαγωγή μυστικής ονομαστικής ψηφοφορίας, αντικατέστησε τον γενικό γραμματέα Παναγιώτη Ανδρικόπουλο. Στη θέση του εκλέχτηκε ο Νικόλαος Β. Οικονομόπουλος, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, με 13 θετικές ψήφους και μία λευκή επί 14 ψηφισάντων.

Λίγες ημέρες μετά, την Πέμπτη (03/05/2018), η διοίκηση του Ε.Ε.Σ. ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου την αποδοχή δωρεάς αξίας 770.000 ευρώ από τη Διεθνή Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (Δ.Ο.Ε.Σ.). «Μετά και την ολοκλήρωση του προγράμματος Επείγουσας Έκκλησης, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός διαμέσου του Προέδρου του κ. Αλέξη Αλεξανδρή παρέλαβε ως δωρεά από τη Δ.Ο.Ε.Σ. ένα πολύτιμο απόθεμα 253.372 ειδών (εκτιμώμενης αξίας 770.000 €) για την απρόσκοπτη συνέχιση του ανθρωπιστικού έργου του Οργανισμού. Άλλωστε, ο Ε.Ε.Σ., ως ενεργό μέλος του παγκόσμιου Ανθρωπιστικού Δικτύου Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, παραμένει σε ετοιμότητα, τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, για την αντιμετώπιση κάθε είδους ανθρωπιστικής ανάγκης που προκύπτει» τόνισε η διοίκηση του Οργανισμού. Επιπλέον, ο κ. Αλεξανδρής υπογράφοντας με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση τη σύμβαση αποδοχής της δωρεάς δήλωσε ότι «η συνεργασία του Ε.Ε.Σ. με τη Δ.Ο.Ε.Σ. ανανεώνεται διαρκώς και συστηματικά για την αποτελεσματική διαχείριση κάθε είδους κρίσης και την απόκτηση της απαραίτητης τεχνογνωσίας (...) αναφορικά όχι μόνο με το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα, αλλά και με θέματα εγχώριας φτώχειας και ευάλωτων ομάδων του ελληνικού πληθυσμού. Σήμερα, είναι ευκαιρία, παραλαμβάνοντας αυτή τη νέα δωρεά, να ευχαριστήσουμε θερμά τόσο τη Δ.Ο.Ε.Σ. όσο και όλους του ξένους Εθνικούς Συλλόγους που ενίσχυσαν και εξακολουθούν να ενισχύουν το ανθρωπιστικό μας έργο».

Η συνέντευξη Τύπου για την αποδοχή της δωρεάς προκάλεσε την παρέμβαση του πρώην προέδρου του Ε.Ε.Σ., Αντώνιου Αυγερινού, ο οποίος αναφέρθηκε και στο θέμα των εκλογών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Αυγερινού:

«Με έντονο αίσθημα τόσο της ατομικής όσο και της ηθικής ευθύνης που καθορίζει την διαγωγή και το ήθος μας, θα θέλαμε να αναφερθούμε στον ανεπαίσχυντα χαλκευμένο ρόλο της νυν διοίκησης του Ε.Ε.Σ. του κ. Αλεξανδρή.

Χωρίς ίχνος ευθιξίας η διοίκηση Αλεξανδρή κάνει λόγο στα δελτία Τύπου που εκδίδει για «τα έξι πέτρινα χρόνια του Ε.Ε.Σ.».

Είναι πολύ απογοητευτικό για ένα άνθρωπο που ηγείται ενός οργανισμού (καθώς και όλου του Διοικητικού Συμβουλίου) να μην έχει τη σύνεση και το σθένος να αναγνωρίσει, να σεβαστεί και να εκτιμήσει το έργο που κάποιοι πριν από αυτόν προσέφεραν, αλλά αντιθέτως να προσπαθεί να το υποβαθμίσει.

Η διοίκηση Αλεξανδρή σε αντίθεση με όσα ψευδώς αναφέρει, παρέλαβε έναν οργανισμό σε πλήρη δυναμική τροχιά.

Σύσσωμος ο Ε.Ε.Σ. με τη διοίκηση Αυγερινού, το έμμισθο προσωπικό, τους ακούραστους εθελοντές και τα Διοικητικά Συμβούλια των Περιφερειακών Τμημάτων, πέτυχε ένα θεάρεστο και ζηλευτό έργο. Νέες δράσεις, νέα προγράμματα, νέες εκπαιδεύσεις αποτέλεσαν το εφαλτήριο της ανανέωσης του Ε.Ε.Σ. Δράσεις που η δική σας διοίκηση κ. Αλεξανδρή βρήκε σε πλήρη ανάπτυξη κι εξέλιξη κι εσείς τώρα απλά συνεχίζετε.

Με πλήρη επαγγελματισμό και επιμέλεια συστρατεύθηκε ολόκληρος ο Ε.Ε.Σ. στο πλάι του ελληνικού κράτους για να στηρίξει και να βοηθήσει όχι μόνο το προσφυγικό ζήτημα αλλά τις φυσικές καταστροφές και την οικονομική κρίση που κλόνισαν την ελληνική κοινωνία. Δράσεις και έργα τα οποία και σήμερα υλοποιούνται.

Οι συγχαρητήριες επιστολές Υπουργείων, Περιφερειαρχών, και ΔΟΕΣ συγκαταλέγονται στα τελευταία πέτρινα χρόνια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού;

Απόδειξη η ευχαριστήρια συνέντευξη (03/05/2018) προς τη ΔΟΕΣ, που βεβαίως και οφείλουμε να ευχαριστήσουμε για τη μεγάλη της συνδρομή.

Εσκεμμένα όμως παραλείψατε να αναφέρετε ότι η εν λόγω σύμβαση αποδοχής της παρούσας δωρεάς είχε ετοιμασθεί πλήρως από την προηγούμενη διοίκηση Αυγερινού (ο οποίος προσωπικά ασχολήθηκε) και απλά υπογράφηκε από εσάς.

Επίσης, παραλείψατε, επιδεικτικά, να συγχαρείτε τους υπαλλήλους και τους εθελοντές που άοκνα και φιλόπονα εργάσθηκαν για να γίνει η συγκέντρωση, η αποθήκευση, η καταγραφή και ο καταμερισμός αυτού του υλικού.

Ερχόμαστε λοιπόν να αναρωτηθούμε: "Σε ποια πέτρινα χρόνια αναφέρεστε";

Γιατί την προηγούμενη τουλάχιστον τριετία μόνο πέτρινη δεν μπορείτε να χαρακτηρίσετε. Εάν, τώρα, αναφέρεστε πριν την τριετία, επιτρέψτε μας τότε να αναρωτηθούμε: "Αφού τις κρίνετε αποτυχημένες, τότε γιατί το Διοικητικό σας Συμβούλιο απαρτίζεται από τους ίδιους, όπως εσείς χαρακτηρίζετε, αποτυχημένους ανθρώπους";

Γιατί, άραγε, η διοίκηση Αλεξανδρή δεν αναφέρθηκε ποτέ στις παλαιότερες διοικήσεις και τις οικονομικές ατασθαλίες τους που είχαν οδηγήσει τον οργανισμό σε οικονομική ασφυξία;

Γιατί σκοπίμως αποκρύπτει ότι τα μέλη της διοίκησής του ήταν αυτά που συμμετέχοντας σε παλαιότερες διοικήσεις είχαν οδηγήσει τους εργαζομένους σε επίσχεση εργασίας όντας απλήρωτοι για δεκαοκτώ μήνες;

Κι ερχόμαστε τώρα στη ΔΟΕΣ, που κι εμείς για άλλη μια φορά ευχαριστούμε και συγχαίρουμε για το έργο της. Μας επιτρέπει, όμως, να έχουμε μια ένσταση σε ό,τι αφορά το ρόλο της. Μπορεί τώρα ο ρόλος της να έχει μετατραπεί σε διττό, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου, όμως την εποχή της διοίκησης Αυγερινού ήταν πολλαπλός. Πέρα από τους δύο άλλους ρόλους της που αναφέρθηκαν, η ΔΟΕΣ είχε κι άλλον ένα ρόλο, αυτόν των πιέσεων. Αυτή ήταν λοιπόν που ασκούσε ασφυκτικές πιέσεις στη διοίκηση Αυγερινού για την διενέργεια αρχαιρεσιών (που προκηρύχτηκαν αλλά σταμάτησαν από μέλη της διοίκησης του κ. Αλεξανδρή) με το νέο καταστατικό, δηλαδή αυτό των διευρυμένων μελών.

Πώς παρακάμπτεται το νέο καταστατικό του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού που συντάχθηκε κατ’ απαίτηση και έγκριση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΟΕΣ) και που εγκρίθηκε πρωτόδικα από την ελληνική δικαιοσύνη;

Εύλογα, λοιπόν, μας γεννάται μεγάλη απορία πώς τώρα η ΔΟΕΣ εγκατέλειψε αυτόν τον σημαντικό της ρόλο, της ευθύνης της για τη διενέργεια δημοκρατικών αρχαιρεσιών στους κόλπους του Ε.Ε.Σ. και ασχολείται μόνο με τα απλά ζητήματα που αφορούν τον Ε.Ε.Σ.;

Υποτίθεται ότι η διοίκηση Αλεξανδρή είναι περιορισμένη μόνο στη διενέργεια των εκλογών, όμως μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινώσει καμία χάρτα εκλογών και κανένα σχέδιο υλοποίησής τους, παρά μόνο την ημερομηνία εκλογών. Γιατί άραγε;

Τι και ποιους εξυπηρετεί αυτή η αργοπορία ανακοίνωσης του τρόπου διενέργειας των εκλογών;

Τι είναι αυτό που την κρατά σε ομηρία και δεν προχωρά σε εκλογές με τη διευρυμένη βάση εκλογικών μελών;

Σας ενημερώνουμε, λοιπόν, ότι σήμερα αρκούμαστε στην απλή επίκριση των λεγομένων και των πράξεών σας, χωρίς να σας απαλλάσσουμε από τις ευθύνες που σας αναλογούν.

Να γνωρίζετε, όμως, ότι στο μέλλον δεν θα είμαστε τόσο επιεικείς».

Σχετικές ειδήσεις