ΕΛΛΑΔΑ

Αυγερινός: «Ξηλώνουν» τις διοικήσεις Τμημάτων του ΕΕΣ είκοσι μέρες πριν τις εκλογές

Αυγερινός: «Ξηλώνουν» τις διοικήσεις Τμημάτων του ΕΕΣ είκοσι μέρες πριν τις εκλογές

Νέες καταγγελίες από τον πρώην πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

«Ξήλωμα» διοικήσεων Περιφερειακών Τμημάτων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Ε.Ε.Σ.), είκοσι ημέρες πριν από τις εκλογές της 3ης Ιουνίου, καταγγέλλει ο πρώην πρόεδρος του Οργανισμού, Δρ. Αντώνιος Αυγερινός.

Ο κ. Αυγερινός με επιστολή του απευθύνεται στο νυν πρόεδρο του Ε.Ε.Σ., πρέσβη ε.τ. Αλέξη Αλεξανδρή, ο οποίος μαζί με την υπόλοιπη προσωρινή διοίκηση έχει αναλάβει τη διοργάνωση των αρχαιρεσιών, όπως ορίζει η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Του καταλογίζει παραβίαση του ελληνικού δικαίου, χειραγώγηση του εκλογικού σώματος και υπονόμευση θεμελιωδών δικαιωμάτων των Ερυθροσταυριτών.

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Αυγερινού:

«Προς κ. Αλεξανδρή

Με λύπη και θυμό παρακολουθούμε τις ενέργειες του Προέδρου του Ε.Ε.Σ. κ. Αλεξανδρή, που δεν τιμούν καθόλου τη δημόσια ζωή. Συνεχίζοντας τις παθογένειες του παρελθόντος που οδήγησαν τον Ε.Ε.Σ. στη βαθιά κρίση, κλυδωνίζει με τις πράξεις του τα θεμέλια της Δημοκρατίας.

Ως πολίτες έχουμε το δικαίωμα να απαιτούμε από αυτούς που διοικούν τον Ε.Ε.Σ., να πορεύονται με ήθος, αξιοπρέπεια, εντιμότητα και πίστη στις θεμελιώδεις αρχές του Ερυθρού Σταυρού. Εάν όχι, τότε θα χρειαστεί να λογοδοτήσουν και να αποδεχτούν τις κυρώσεις για τις ανακόλουθες και επίπλαστες συμπεριφορές τους καθώς και για τις αντιδημοκρατικές πράξεις τους.

Οι ενέργειες του κ. Αλεξανδρή απειλούν με διάβρωση τον ηθικό και δομικό ιστό του Ε.Ε.Σ., γιατί δεν στηρίζονται στο σεβασμό της νομιμότητας και την υποχρεωτική τήρηση όλων των θεσμικών εγγυήσεων διαφάνειας. Αντιθέτως, προστατεύουν τη μειοψηφία, έχουν αποκλίνουσα συμπεριφορά και θέτουν ηθικά, δημοκρατικά και θεσμικά διλήμματα.

Ο κ. Αλεξανδρής επί δύο έτη προετοίμαζε και δημιουργούσε τις συνθήκες, τόσο στη Γενεύη όσο και στο Υπουργείο Υγείας, για να αναλάβει τη θέση του Προέδρου του Ε.Ε.Σ.

Ο κ. Αλεξανδρής έχει Αντιπρόεδρο του Ε.Ε.Σ. αυτόν που ήταν στο Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν όταν το "πουλήσανε" στην Τράπεζα Πειραιώς.

Και ερχόμαστε στην επιχειρούμενη παράνομη παύση – αποκαθήλωση των Περιφερειακών Διοικητικών Συμβουλίων. Ο κ. Αλεξανδρής χωρίς να έχει ουδεμία δικαστική δικαιοδοσία, αυθαιρέτως, ανόμως και παραβιάζοντας τον ορισμό της δικαστικής αποφάσεως του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών επιχειρεί την "παύση" συγκεκριμένων Διοικητικών Συμβουλίων Περιφερειακών Τμημάτων, θέλοντας να επαναφέρει τα παλαιά Διοικητικά Συμβούλια 20 μέρες προς των εκλογών.

Με αυτή του την ενέργεια, ο κ. Αλεξανδρής παραβιάζει το ελληνικό Δίκαιο και γι’ αυτό οφείλουν οι εισαγγελικές Αρχές να παρέμβουν αυτεπαγγέλτως.

Πέραν όμως του θεσμικού – νομικού θέματος, οι ανωτέρω χειρισμοί εγείρουν ζητήματα ηθικού, ιδεολογικού, αξιακού και ανθρωπιστικού δικαίου. Και τούτο γιατί προκαλούν ρήξη στη συνοχή του Ε.Ε.Σ., διαταράσσουν την ομαλότητα και ηρεμία του οργανισμού και προκαλούν αναρχία σε μια περίοδο που σταθμίζει πολύ μεγάλα ζητήματα του Ε.Ε.Σ που άπτονται της ύπαρξής του.

Με αυτή την αυθαίρετη και άνομη προσπάθεια παύσης των Διοικητικών Συμβουλίων, ο κ. Αλεξανδρής περιορίζει τα δικαιώματα των «νυν» και τα ανακατανέμει στους «πρώην», χωρίς να ελέγξει τη διαγωγή τους και τις ικανότητές τους, αλλά, απλά και μόνο επειδή είναι «οπαδοί» του.

Για ποιο λόγο όμως; Μήπως απώτερος σκοπός είναι η χειραγώγηση του εκλογικού σώματος στις εκλογές του οργανισμού στις 3 Ιουνίου του 2018;

Μήπως ο λόγος είναι η επιδίωξη της αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος;

Μήπως ο κ. Αλεξανδρής με αυτή την αλλαγή επαναφέρει τη συντηρητική ηγεμονία του παρελθόντος;

Μήπως ο κ. Αλεξανδρής προκαλεί αισθήματα εκφοβισμού, πανικού και ταραχής στους κόλπους του Ε.Ε.Σ. προκειμένου να ελεγχθούν και εξουσιαστούν οι υπάλληλοι και οι εθελοντές στις επερχόμενες εκλογές;

Δυστυχώς για τον κ. Αλεξανδρή θα πρέπει μέσα σε αυτό το πλαίσιο ιστορικής ευθύνης που φέρει για τον οργανισμό, να ανασυστήσει τον εαυτό του. Να αφουγκρασθεί την ιστορική παρακαταθήκη του Ε.Ε.Σ. και να δράσει αναλόγως των αρχών και των αξιών του οργανισμού που ηγείται και όχι να κρύβεται υπονομεύοντας, με τις πράξεις του, τα θεμελιώδη δικαιώματα των Ερυθροσταυριτών εθελοντών.

Κύριε Αλεξανδρή, με τις πράξεις σας δεν διαταράσσετε απλά το κράτος δικαίου, αλλά διαταράσσετε το δημοκρατικό κοινωνικό κράτος δικαίου.

Κύριε Αλεξανδρή, μας αναγκάζετε να αμφισβητήσουμε την εγκυρότητα των ενεργειών σας και να σας θέσουμε προ των ευθυνών σας.

Τέλος, κύριοι να είστε σίγουροι ότι εμείς δεν θα συναινέσουμε στην καταστροφή του Ε.Ε.Σ. και θα συνεχίσουμε εντείνοντας την προσπάθειά μας, με ευθυκρισία, σύνεση, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα προτάσσοντας το συμφέρον του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού».

Σχετικές ειδήσεις