ΕΛΛΑΔΑ

Πέντε τρόποι για να μάθουμε από τώρα στα παιδιά μας να οδηγούν με ασφάλεια

Πέντε τρόποι για να μάθουμε από τώρα στα παιδιά μας να οδηγούν με ασφάλεια

Η σωστή και υπεύθυνη οδική συμπεριφορά είναι ένα από τα μεγαλύτερα «μαθήματα» που θα διδάξουμε στα παιδιά μας, καθώς μπορεί ακόμα και να τους σώσει τη ζωή.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι αρκετοί νέοι, χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο σε τροχαία δυστυχήματα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια έφηβοι πέθαναν σε τροχαία, τα οποία ευθύνονται περίπου για το 10% των συνολικών θανάτων των εφήβων. Τι μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξουμε την κατάσταση; Αρκεί να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας, ώστε να γίνουν πιο υπεύθυνοι και ευσυνείδητοι οδηγοί. Πώς;

1. Υπευθυνότητα και φροντίδα οχήματος

Η αδιαφορία για τους στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας είναι ένα ακόμη πολύ σοβαρό ζήτημα για το οποίο πρέπει να μιλάμε στα παιδιά μας. Πρέπει να φροντίζουμε για την ασφάλεια του οχήματός μας, το οποίο επιβάλλεται να ελέγχουμε τακτικά. Για παράδειγμα, ο έλεγχος της μπαταρίας, των υγρών του ΙΧ (λάδια, υγρά φρένων, τιμονιού και ψυγείου) για τυχόν διαρροές είναι απαραίτητες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούμε. Το ίδιο ισχύει και για τα ελαστικά και τους υαλοκαθαριστήρες. Πόσο μάλλον αυτή την περίοδο, καθώς η θερμοκρασία πέφτει και ξεκινούν οι βροχοπτώσεις. Η αλλαγή ελαστικών είναι ένα απαραίτητο μέτρο που πρέπει να λάβουμε, καθώς πρέπει να εξοπλίσουμε το αυτοκίνητό μας με ελαστικά που μπορούμε να εμπιστευόμαστε.

Τονίστε στα παιδιά σας, ότι είτε πρόκειται για μικρά ή μεγαλύτερα ταξίδια, το αυτοκίνητό μας πρέπει να λειτουργεί άψογα. Παράλληλα, πάρτε τα μαζί σας στο συνεργείο για να μαθαίνουν, ή στην αλλαγή ελαστικών, καθώς τώρα είναι η περίοδος που πρέπει να εξοπλίσετε το αυτοκίνητό σας με ποιοτικά ελαστικά, όπως τα Goodyear, που είναι εξαιρετικά στο φρενάρισμα και στο κράτημα και προσφέρουν χαμηλή κατανάλωση καυσίμου.

m1 copy

2. ΟΧΙ αλκοόλ!

Αρκετές φορές μετά από οικογενειακά τραπέζια ή εξόδους, κάποιοι οδηγούν ενώ έχουν καταναλώσει αλκοόλ. Και όμως, με κατανάλωση 490ml μπύρας (ένα ποτήρι μεγάλο) ή 200 ml κρασιού ή 60 ml ούζου ή 55ml ουίσκι/βότκας «πιάνουμε» το όριο. Το χειρότερο είναι, ότι οι ποσότητες αυτές μπορούν να επηρεάσουν ακόμα περισσότερο την οδηγική ικανότητα των νέων οδηγών. Για αυτό, είναι σημαντικό να αποτελέσουμε παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά μας, ώστε αργότερα να είναι σε θέση να πάρουν τις σωστές αποφάσεις και να ταξιδεύουν πάντα με ασφάλεια.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να τονίσουμε ότι η οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος, φαρμάκων ή τοξικών ουσιών αποτελούν παραβάσεις, οι οποίες είναι συνδεδεμένες άμεσα με την πρόκληση τροχαίων. Μάλιστα, σύμφωνα με τα περσινά, επίσημα στοιχεία της Τροχαίας, αιτία για το 20% έως 30% των θανατηφόρων τροχαίων ήταν το αλκοόλ…

m2 copy

3. Τήρηση κανόνων οδικής κυκλοφορίας

Μπορεί να θεωρείται αυτονόητο, αλλά για κάποιους δεν είναι. Η υπερβολική ταχύτητα, η παραβίαση των φωτεινών σηματοδοτών, η αγνόηση των κανόνων του κώδικα οδικής κυκλοφορίας είναι μερικές από τις πιο συχνές αιτίες πρόκλησης ατυχημάτων. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να εξηγούμε στα παιδιά μας τα σήματα που συναντάμε στη διαδρομή, προκειμένου να κατανοούν καλύτερα τους κανόνες.

Παράλληλα, πρέπει πάντα να δίνουμε το καλό παράδειγμα. Δεν αρκεί μόνο να τηρούμε τα όρια ταχύτητας. Είναι σημαντικό να διατηρούμε την ψυχραιμία μας και να παραμένουμε ήρεμοι. Η επιθετική οδήγηση, ο θυμός και η ένταση μέσα στο αυτοκίνητο μπορούν να οδηγήσουν σε λάθη, που ενδεχομένως να αποβούν μοιραία…

m3 copy

4. Δεν χρησιμοποιούμε το τηλέφωνο όταν οδηγούμε

Κάποιοι αποσπούν την προσοχή μας από το τιμόνι και ρισκάρουν όχι μόνο τη δική τους ζωή αλλά και των αγαπημένων μας. Μια «κλεφτή» ματιά στο κινητό, ένα μήνυμα ή ένα scroll down αρκούν για να προκαλέσουμε ατύχημα. Πρέπει να τονίσουμε ότι η ασφάλεια είναι προτεραιότητα και να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά μας σχετικά με το ζήτημα σε αυτή την κρίσιμη ηλικία, που κάνουν εκτεταμένη χρήση των κινητών τους τηλεφώνων. Τα τηλέφωνα και τα μηνύματα μπορούν να περιμένουν…

m4

5. Φοράμε πάντα ζώνη

Μπορεί εμείς να φοράμε ζώνη, αλλά να επιτρέπουμε στα παιδιά μας που κάθονται στα πίσω καθίσματα να μην κάνουν το ίδιο, καθώς θεωρούμε λανθασμένα ότι οι πίσω θέσεις είναι πιο ασφαλείς. Πρόκειται για μία παρανόηση, καθώς η χρήση ζώνης ασφαλείας είναι υποχρεωτική για όλους τους επιβάτες. Και αυτό διότι σε περίπτωση σύγκρουσης, οι επιβάτες που κάθονται πίσω, θα εκτοξευθούν -με την ταχύτητα που είχε το όχημα- στην μπροστινή θέση. Αρκεί να αναφέρουμε ότι, σε αυτή την περίπτωση, η ορμή που αναπτύσσεται ισούται με τη μάζα του επιβάτη πολλαπλασιαζόμενη με την ταχύτητα…

Είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε την πολύχρονη εμπειρία μας στο τιμόνι και να μάθουμε στα παιδιά μας να αναγνωρίζουν καταστάσεις που μπορεί να είναι επικίνδυνες. Έτσι αργότερα, θα γίνουν πιο υπεύθυνοι οδηγοί, θα κάνουν τους απαραίτητους ελέγχους και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα που μπορούν να εγγυηθούν ένα ασφαλές ταξίδι. Τη νέα σεζόν, ας ξεκινήσουμε από τα βασικά, εξοπλίζοντας το αυτοκίνητό μας με ανθεκτικά ελαστικά Goodyear και ας δώσουμε έτσι πρώτοι το καλό παράδειγμα στα παιδιά μας.