ΕΛΛΑΔΑ

Ο σχεδιασμός και τα μέτρα για την 38η επέτειο του Πολυτεχνείου

Ο σχεδιασμός και τα μέτρα για την 38η επέτειο του Πολυτεχνείου

«Μπαρούτι» μυρίζει η 38η επέτειος για την εξέγερση του πολυτεχνείου, αφού οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα μας προκαλούν φόβους στις αρχές, ότι η 17η Νοεμβρίου μπορεί να μετατραπεί σε «ραντεβού» με τη βία.

Ήδη η σύγκλητος του πολυτεχνείου έκανε δραματική έκκληση στα υπουργεία Δικαιοσύνης, Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη να λάβουν μέτρα που θα εξασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή των εκδηλώσεων, αφού υπάρχει μεγάλη κοινωνική αναταραχή από την οικονομική κρίση, αλλά και έντονες αντιδράσεις λόγω της κατάργησης του ασύλου με το νέο νόμο - πλαίσιο.

Το επιχειρησιακό σχέδιο της Αστυνομίας

Από τη Δευτέρα 14 του μηνός, θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο της αστυνομίας για την πρόληψη και την καταστολή τυχόν επεισοδίων. Οι αστυνομικοί που θα συμμετέχουν στα μέτρα ασφαλείας μόνον στην Αττική ξεπερνούν τους 7.000 και θα είναι από υπηρεσίες όπως ΜΑΤ, ΔΙΑΣ, ΔΕΛΤΑ, ΥΜΕΤ, ΕΚΑΜ, ασφάλεια, αλλά και αντιτρομοκρατική, οι οποίοι θα αναπτυχθούν κατά μήκος της πορείας, έξω από πανεπιστημιακά ιδρύματα, κυβερνητικά κτίρια, ενώ έντονη παρουσία θα υπάρχει και στα Εξάρχεια.

Από την τροχαία Θα υπάρξει απαγόρευση στάσης, στάθμευσης αλλά και κυκλοφορίας των οχημάτων σε κεντρικούς δρόμους, ενώ ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν θα γίνουν «στοχευμένες», προληπτικές προσαγωγές υπόπτων. Μία πρακτική η οποία ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια και όπως λένε οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. απέδωσε «καρπούς»...

Οι οδηγίες που έχουν δοθεί στους αστυνομικούς είναι ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση και διακριτική επιτήρηση της πορείας. Ένα ακόμη ζήτημα που δεν έχει ξεκαθαριστεί, είναι πώς θα υπάρξει κλοιός προστασίας στη βουλή, αφού ο ειδικός φράχτης δεν μπορεί να τοποθετηθεί στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας, με δεδομένο ότι δεν μπορεί να κοπεί η πορεία, η οποία περνάει έξω από την βουλή και καταλήγει στην Αμερικανική πρεσβεία.

«Εκρηκτικό» κλίμα

Φέτος όμως, όπως λένε αξιωματικοί που συμμετέχουν στα μέτρα ασφαλείας για την επέτειο της εξέγερσης του πολυτεχνείου, υπάρχει ένα ακόμη πρόβλημα που σε συνδυασμό με τα μέτρα της κυβέρνησης και τις επιθέσεις εναντίον των πολιτικών, έχουν δημιουργήσει ένα «εκρηκτικό» κλίμα. Αυτό είναι η «βεντέτα» που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε ΠΑΜΕ και αντιεξουσιαστές. Μία «βεντέτα» που άρχισε στις 20 του περασμένου Οκτωβρίου στο Σύνταγμα, με αποτέλεσμα η διαδήλωση τότε να «βαφτεί» με αίμα και όπως φαίνεται δεν έχει τελειώσει ακόμη...