ΕΛΛΑΔΑ

Καταγγελίες για σπατάλη κατά του πρώην προέδρου του Ερυθρού Σταυρού, Νικόλαου Οικονομόπουλου

Καταγγελίες για σπατάλη κατά του πρώην προέδρου του Ερυθρού Σταυρού, Νικόλαου Οικονομόπουλου

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η «έξωση» του Νικόλαου Οικονομόπουλου από την προεδρία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ), καθώς οι πρώην συμμαχικές πλευρές έχουν αρχίσει τα εκατέρωθεν «πυρά»…

Ο κ. Οικονομόπουλος επανήλθε ως ο «εκλεγμένος πρόεδρος του ΕΕΣ» με νέα του δήλωση (11/11/2018) στην οποία κάνει λόγο για πολιτικά οφέλη που κρύβονται πίσω από την ανατροπή του, με στόχο την ποδηγέτηση του Οργανισμού. «Η ενορχηστρωμένη και με συνοπτικές διαδικασίες "κατάληψη" της ηγεσίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, που η Πολιτεία έσπευσε να αναγνωρίσει διαμέσου της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, αποκαλύπτει το συντονισμένο κυβερνητικό σχέδιο πίσω από την ανατροπή μου» αναφέρει ο κ. Οικονομόπουλος και αποκαλεί τον Ανδρέα Μαμαντόπουλο ως «φερόμενο νυν πρόεδρο του Οργανισμού».

«Θέλουν να οδηγήσουν τον Οργανισμό σε… σκοτεινά μονοπάτια που καταλήγουν στην αποδυνάμωση και ποδηγέτησή του και εν τέλει στην καθολική εξάρτησή του από την κυβέρνηση. “Βαρόμετρο” γι’ αυτό, είναι η περιουσία, που όσο βρίσκεται στα χέρια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού καμιά πολιτική σκοπιμότητα δεν αποτελεί απειλή. Αυτήν ακριβώς την περιουσία, λοιπόν, πάνε τώρα να παραδώσουν, με συνεπακόλουθο τον “αποκεφαλισμό” του Οργανισμού» προσθέτει.

Ο κ. Οικονομόπουλος απορρίπτει τα επιχειρήματα περί δικής του ολιγωρίας και ως «πειστήριο» παραθέτει δηλώσεις του κ. Μαμαντόπουλου στο «Ράδιο Λασίθι» από τις 10 Οκτωβρίου 2018, πριν δηλαδή γίνει πρόεδρος. «Άλλωστε η περί αυτού επιχειρηματολογία του κ. Μαμαντόπουλου ακυρώνεται από δικές του προγενέστερες δηλώσεις, στις 10 Οκτωβρίου 2018, όταν σε ραδιοφωνική του συνέντευξη εξηγούσε πως ουδεμία καθυστέρηση υπήρξε επί προεδρίας μου και κατακεραύνωνε όσους "προσπαθούσαν να βάλουν εμπόδια στην προσπάθεια που γινόταν" επισημαίνει.

Όσο για την ταμπακιέρα, ο κ. Οικονομόπουλος λέει: «Πρόβλεψη να περνά η περιουσία του Οργανισμού απευθείας στο δημόσιο, σε περίπτωση διάλυσης, αποτελεί Δούρειο Ίππο για τη χειραγώγηση του Οργανισμού, ανοίγοντας διάπλατα στο δημόσιο την πόρτα προς τα Ανθρωπιστικά Χρηματοδοτικά Προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (…) Άλλωστε, εφόσον περιουσιακά στοιχεία που κληροδοτήθηκαν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα για να αφιερωθούν αποκλειστικά σε φιλανθρωπικό σκοπό δεν δύναται να μεταβιβαστούν σε ιδιώτες ή στο δημόσιο για άλλο σκοπό, σε τι άλλο θα μπορέσουν να χρησιμεύσουν αν όχι στην καθυπόταξη του Ε.Ε.Σ. ο οποίος θα τελεί υπό την κηδεμονία και την χαλιναγώγηση της εκάστοτε κυβέρνησης».

Λίγες ώρες αργότερα, πηγές του Οργανισμού άφηναν έκθετο τον έκπτωτο πρόεδρο του ΕΕΣ για την οικονομική του διαχείριση στους πέντε μήνες της θητείας του. Όπως υποστηρίζουν οι πηγές αυτές, ο Νικόλαος Οικονομόπουλος φέρεται να αύξησε την αποζημίωση από 600 ευρώ σε 2.500 ευρώ μηνιαίως, ποσό που χρησιμοποιούσε στο σύνολό του κάθε μήνα, για «προσωπικούς λόγους» και χωρίς να προσκομίζει τις αντίστοιχες αποδείξεις. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, φέρεται να πέρναγε στα έξοδά του το κόστος για ξαπλώστρες σε παραλίες, καθώς και για γεύματα 7-9 ατόμων σε ακριβά εστιατόρια.

Επίσης, καταγγέλλουν ότι λίγες μέρες πριν από την αποχώρησή του από τη θέση του προέδρου, ζήτησε και έλαβε από το κεντρικό ταμείο του ΕΕΣ, το ποσό των 24.000 ευρώ, χωρίς πάλι να προσκομίσει αποδείξεις –μέχρι σήμερα-, οι οποίες να δικαιολογούν το ποσό. Ευνοϊκή μισθολογική μεταχείριση καταγγέλλεται για συνεργάτες του κ. Οικονομόπουλου στον ΕΕΣ, ενώ υπόνοιες σπατάλης εγείρονται και για το περίπτερο του Ερυθρού Σταυρού στην 83η ΔΕΘ, το οποίο φέρεται να στοίχησε 30.000 ευρώ αντί να αξιοποιηθεί δωρεάν χώρος όπως γίνεται κάθε χρόνο, από το Δήμο Θεσσαλονίκης ή από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Αμέσως μετά τα «πυρά» για την οικονομική διαχείριση του κ. Οικονομόπουλου, έτερες καταγγελίες έβαλαν στο «κάδρο» την πρώην ταμία του ΚΔΣ και νυν γενική γραμματέα. Σύμφωνα με αυτές, το συγκεκριμένο στέλεχος του ΕΕΣ είχε αναβαθμιστεί επί προεδρίας Μαρτίνη σε Τομεάρχη Διεθνών Σχέσεων με διόλου ευκαταφρόνητες αποδοχές. Λόγω, όμως, «απρεπούς συμπεριφοράς», ο Ανδρέας Μαρτίνης αναγκάσθηκε να την απομακρύνει μετά από καταγγελία των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του ΕΕΣ. Στις πρόσφατες εκλογές του Ιουνίου, εξελέγη Ταμίας του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου, συνεπώς είχε υπό τον έλεγχό της τα οικονομικά στοιχεία του Οργανισμού κατά τη θητεία Οικονομόπουλου. Με την ανάληψη της προεδρίας από τον Ανδρέα Μαμαντόπουλο, ανέλαβε τα καθήκοντα γενικής γραμματέως του ΚΔΣ.

Πάντως, η διοίκηση Μαμαντόπουλου στη συνάντηση της Τρίτης (13/11/2018) με την επικεφαλής της Αποστολής της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού (ICRC) στη χώρα μας, Sari Nissi, έλαβε διαβεβαιώσεις πλήρους στήριξης από την ICRC. Μάλιστα, η κ. Nissi υπογράμμισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι μόλις σε 48 ώρες δρομολογήθηκαν εκκρεμότητες μηνών, οι οποίες αποτελούν προαπαιτούμενα του Διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταυρού, για τη διάσωση του ΕΕΣ.