ΕΛΛΑΔΑ

Στα πυρόπληκτα νοικοκυριά η δεύτερη δόση οικονομικής ενίσχυσης από τον Ερυθρό Σταυρό

Στα πυρόπληκτα νοικοκυριά η δεύτερη δόση οικονομικής ενίσχυσης από τον Ερυθρό Σταυρό

Καθημερινά προσφέρουν υπηρεσίες υγείας, οι Κινητές Μονάδες Νοσηλείας στο Σπίτι και Ψυχοκοινωνικής Στήριξης

Συνεχίζεται η παρουσία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στις πληγείσες από τις φονικές πυρκαγιές περιοχές της ανατολικής Αττικής, μέσα από μία πολυεπίπεδη δέσμη δράσεων.

Ο Ε.Ε.Σ., αξιοποιώντας τόσο την έμπρακτη αλληλεγγύη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου, όσο και τη συγκινητική συμπαράσταση άνω των 11.500 δωρητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ήδη έχει καταβάλει τις δύο πρώτες - από τις συνολικά πέντε - δόσεις του προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης πυρόπληκτων νοικοκυριών. Ειδικότερα έχει εκταμιεύσει το ποσό των 617.000 ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό που θα διατεθεί στις 617 οικογένειες - δικαιούχους του προγράμματος, είναι 1.542.500 ευρώ. Η διαδικασία της καταγραφής των δικαιούχων ολοκληρώθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2018 από στελέχη του Ε.Ε.Σ. στους Δήμους Ραφήνας - Πικερμίου, Μαραθώνα και Μεγαρέων, λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένα κριτήρια ευαλωτότητας.

Αναφορικά με τον ιατρονοσηλευτικό τομέα, η Κινητή Μονάδα Νοσηλείας στο Σπίτι του Τομέα Νοσηλευτικής προσφέρει καθημερινά ιατρονοσηλευτικές υπηρεσίες σε ηλικιωμένους με χρόνια προβλήματα υγείας, άτομα με κινητικά προβλήματα και άτομα που αρνήθηκαν να μετακινηθούν από τις οικίες τους. Με τις παρεμβάσεις των επαγγελματιών υγείας συμπολίτες μας έχουν έγκαιρα ρυθμίσει και διαγνώσει προβλήματα υγείας, που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης και φροντίδας, ενώ οι ίδιοι έχουν κινητοποιηθεί για έναν πληρέστερο έλεγχο προλαμβάνοντας με τον τρόπο αυτό σοβαρότερα προβλήματα.

Επίσης, η Κινητή Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Στήριξης του Τομέα Κοινωνικής Πρόνοιας προσφέρει στήριξη στους κατοίκους των κοινοτήτων της Ραφήνας, του Μαραθώνα και της Νέας Μάκρης προγραμματίζοντας μεταξύ άλλων τη χρηματοδότηση παιδικών εκδηλώσεων σε νηπιαγωγείο πυρόπληκτης περιοχής, χριστουγεννιάτικης γιορτής για παιδιά και γονείς στον Δήμο Μαραθώνα, ψυχαγωγικών εκδηλώσεων για τα άτομα της τρίτης ηλικίας, σε συνεργασία με το Κέντρο Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων Νέου Ηρακλείου του Ε.Ε.Σ. και το αντίστοιχο κέντρο του Δήμου Ραφήνας.

Επίσης, η κεντρική Υπηρεσία Ψυχοκοινωνικής Στήριξης του Ε.Ε.Σ., που εδρεύει επί της οδού 3ης Σεπτεμβρίου 21 στην Αθήνα, παραμένει στη διάθεση των πληγέντων για άμεση αλλά και πιο μακροπρόθεσμη υποστήριξη, ενώ το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί σειρά εκπαιδεύσεων στις κοινότητες Ματίου, Ραφήνας, Νέας Μάκρης, Μεγάρων και Κινέτας με αντικείμενο τις Πρώτες Βοήθειες Ψυχικής Υγείας.

Τέλος, στο πλαίσιο του πλάνου δράσης υπέρ των πυρόπληκτων, ο Ε.Ε.Σ. σχεδιάζει την υλοποίηση δράσεων αναδάσωσης και κατασκευής έργου για την κοινότητα, ενημερωτικές καμπάνιες ετοιμότητας στην έκτακτη ανάγκη για μαθητές σχολείων πυρόπληκτων περιοχών και επιπλέον εκπαιδεύσεις στα θεματικά πεδία της Νοσηλευτικής και της Αποκατάστασης Οικογενειακών Δεσμών (RFL).