ΕΛΛΑΔΑ

Χρηματοδοτικά προγράμματα: Πώς θα λάβετε επιδότηση για να μην… «καείτε»!

Χρηματοδοτικά προγράμματα: Πώς θα λάβετε επιδότηση για να μην… «καείτε»!
Pixabay

Οχειμώναςέδειξε τις περασμένες ημέρες για πρώτη φορά τα… δόντια του φέτος, επαναφέροντας στο προσκήνιο την ανάγκη αποδοτικής αλλά καιοικονομικής θέρμανσηςτων σπιτιών τόσο στην Αθήνα όσο και την περιφέρεια.

Με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να είναι… απαγορευτική για αρκετά νοικοκυριά και ιδιαίτερα για όσα δεν δικαιούνται το επίδομα, αρκετοί είναι αυτοί που διερευνούν εναλλακτικές μορφές θέρμανσης.

Το φυσικό αέριο, η γεωθερμία και τα συστήματα αντλιών θέρμανσης, είναι μερικές από αυτές τις εναλλακτικές μορφές και η νομοθεσία είναι στο «πλευρό» και των ιδιοκτητών διαμερισμάτων πολυκατοικιών να προχωρήσουν στην υιοθέτηση τους χωρίς να βρουν μπροστά τους το εμπόδιο της έγκρισης από τους άλλους ενοίκους.

Συγκεκριμένα, μεμονωμένοι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα να αποκόπτονται από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης των πολυκατοικιών τους, χωρίς να λαμβάνουν τη συναίνεση των άλλων ιδιοκτητών, όπως και απαλλάσσονται πλήρως από όλες τις κοινόχρηστες δαπάνες θέρμανσης.

Μοναδική υποχρέωση τους είναι η συμμετοχή στην ετήσια δαπάνη συντήρησης του καυστήρα της κεντρικής θέρμανσης.

Παρακάτω ακολουθούν αναλυτικά τα βήματα που πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι… για να μην «καούν»

Τα βήματα

Κάθε ιδιοκτήτης, ανεξαρτήτως του ποσοστού συνιδιοκτησίας και αντίθετης πρόβλεψης στον κανονισμό σχέσεων συνιδιοκτητών πολυκατοικίας, έχει το δικαίωμα να ζητήσει εγγράφως την σύγκληση συνέλευσης με θέμα την αποσύνδεσή της ιδιοκτησίας του από την κεντρική θέρμανση του κτηρίου.

Στις περιπτώσεις που η πολυκατοικία δεν έχει διαχειριστή – στον οποίον πρέπει να δοθεί η γραπτή αίτηση για συνέλευση – ή αν ο διαχειριστής δεν συγκαλέσει τη συνέλευση εντός 30 ημερών, ο ίδιος ο ιδιοκτήτης έχει το δικαίωμα να την συγκαλέσει, αναρτώντας πρόσκληση στην είσοδο του κτηρίου. Αυτή θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 10 ημέρες από τότε που ανάρτησε την πρόσκληση.

Αν η συνέλευση λάβει αρνητική απόφαση για το αίτημα του ιδιοκτήτη ή δεν λάβει απόφαση εντός 30 ημέρων από την σύγκληση της συνέλευσης – όπως πρέπει – τότε ο ιδιοκτήτης έχει το δικαίωμα (με δικές του δαπάνες, ευθύνη και επιμέλεια) να αποσυνδεθεί από το κεντρικό σύστημα θέρμανσης, μονώνοντας τους σωλήνες που διέρχονται από την ιδιοκτησία του και να τη συνδέσει με το δίκτυο φυσικού αερίου ή να εγκαταστήσει σε αυτή αυτόνομο σύστημα θέρμανσης. Πρέπει, όμως, να δείξει προσοχή και να μην θίξει τη θέρμανση των συνιδιοκτητών του.

Ο απαιτούμενος εξοπλισμός πρέπει να εγκατασταθεί με βάση τις προδιαγραφές ασφαλούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων και να τοποθετηθεί εντός της αυτονομούμενης οριζόντιας ιδιοκτησίας ή σε χώρο που ανήκει στην κυριότητα ή στην αποκλειστική χρήση του ιδιοκτήτη.

Οι σωληνώσεις της παροχής μπορεί να διέρχονται από την πρόσοψη του κτηρίου ή άλλους κοινόχρηστους χώρους, σύμφωνα με τους όρους των πολεοδομικών διατάξεων.

Τέλος, ο ιδιοκτήτης οφείλει, πριν ξεκινήσει τις τεχνικές εργασίες, να ενημερώσει τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες της πολυκατοικίας για την αποσύνδεσή του από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης του κτηρίου, αλλά και για τον τρόπο όδευσης των σωληνώσεων της παροχής μέχρι την ιδιοκτησία του, όπως και τον χρόνο έναρξης και την αναμενόμενη διάρκεια των εργασιών εγκατάστασης.