ΕΛΛΑΔΑ

Ξεσπά ο αδερφός του Ζακ Κωστόπουλου: «Έτυχε να βρεθεί στη Γλάδστωνος, αλλά δεν “έτυχε” να πεθάνει»

Ξεσπά ο αδερφός του Ζακ Κωστόπουλου: «Έτυχε να βρεθεί στη Γλάδστωνος, αλλά δεν “έτυχε” να πεθάνει»

Δύο μήνες μετά το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου έξω από κοσμηματοπωλείο της οδού Γλαδστώνος και μετά τις «καθαρές» τοξικολογικές του εξετάσεις, ο αδερφός του 33χρονου ξεσπά.

Ο Νίκος Κωστόπουλος μίλησε στο Vice Greece και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Είναι εξοργιστικό το ότι εδώ και δυο μήνες ερευνούν τον αδερφό μου, αλλά όχι τους κατηγορούμενους ή τους εμπλεκόμενους».

«Μετά από όλα όσα συνέβησαν, δεν θα άντεχα να ακούσω τώρα να λένε ότι ξαφνικά σταμάτησε η καρδιά του ή ότι κάποιο ζωτικό του όργανο αποφάσισε ξαφνικά να μηνλειτουργήσει. Είναι εξοργιστικό το ότι εδώ και δυο μήνες ερευνούν τον αδερφό μου, αλλά όχι τους κατηγορούμενους ή τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση. Ενώ έχουμε κάνει πολλαπλά αιτήματα για άρση απορρήτου και για δείγμα DNA, ώστε να εξεταστεί και διαπιστωθεί εάν υπάρχει δικό τους γενετικό υλικό στο μαχαίρι που βρέθηκε, δεν έχουν κινηθεί οι Αρχές για να τα πραγματοποιήσουν. Έχουν σταλεί όλα αυτά τα αιτήματα στον ανακριτή, ο οποίος τα έχει διαβιβάσει στην Αστυνομία και έχει μείνει το ζήτημα εκεί, διότι δεν είναι πρόθυμοι να συνδράμουν στις έρευνες».

Όπως τονίζει ο αδερφός του Ζακ, «στήθηκε ένας μηχανισμός απ’ την αρχή που με κάνει να απορώ. Μου κάνει εντύπωση το μέγεθος της συγκάλυψης ειδικά από πλευράς Αστυνομίας, διότι δεν θα μπορούσα να σκεφτώ πως ολόκληρη η Αστυνομία προσπαθεί να καλύψει οκτώ αστυνομικούς. Το ότι "αυτή ήταν η συνήθης πρακτική", που ειπώθηκε, ήταν τουλάχιστον εξοργιστικό όταν υπάρχουν τόσα στοιχεία που εμπλέκουν την Αστυνομία. Εντός ημερών περιμένουμε και την ΕΔΕ ώστε να συνταχτούν οι μηνυτήριες αναφορές προς την Αστυνομία πιο εμπεριστατωμένα και με συγκεκριμένα στοιχεία, ενώ σε μια τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κα. Γεροβασίλη, με διαβεβαίωσε πως την αφορά πολύ η υπόθεση και πως θα κάνει τα δέοντα ώστε να εξιχνιαστεί και να μην αφεθεί κάποιο ερωτηματικό. Μέχρι τώρα, το μόνο που γνωρίζουμε πως οι επικεφαλής της ΕΔΕ άλλαξαν τρεις φορές επειδή δεν έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνουν ώστε να διενεργηθεί μια σωστή Ένορκη Διοικητική Εξέταση».

Η οικογένεια του Ζακ μετά και το ιατροδικαστικό πόρισμα που βγήκε τις προηγούμενες ημέρες, σκοπεύει αν κινηθεί νομικά προς κάθε εμπλεκόμενο.

«Θα πρέπει να αποδοθούν εκ νέου κατηγορίες σε όλους όσοι ενεπλάκησαν στο περιστατικό. Τα χτυπήματα που δέχτηκε ο Ζαχαρίας ήταν πολλά και κάθε χτύπημα συνέβαλε στον θάνατο. Όλη η συμπεριφορά -των κατηγορούμενων, των αστυνομικών και του ΕΚΑΒ- οδήγησε στον θάνατο. Τόσο αυτά που έκαναν, όσο και αυτά που δεν έκαναν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Νίκος Κωστόπουλος και συμπληρώνει: «Το προσωπικό του ΕΚΑΒ ήταν εκεί, οι διασώστες ήταν παρόντες στο περιστατικό, αλλά από το Υπουργείο Υγείας απ’ όσο γνωρίζω δεν έχει ξεκινήσει καμιά ΕΔΕ για τη στάση τους. Αν είχαν επέμβει, ίσως να είχαν σώσει τον αδερφό μου. Ούτε αργότερα έγινε επί τόπου προσπάθεια ανάνηψης. Είπαν ότι προσπάθησαν όταν φορούσε τις χειροπέδες, αλλά αποτελεσματική ανάνηψη δεν μπορεί να γίνει με τα χέρια πίσω και εάν το σώμα δεν είναι ευθυγραμμισμένο. Θα αναλυθούν τα βίντεο για να δούμε λεπτομερώς ποιος έκανε τι, εκείνη τη μέρα».

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί από το δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1: