ΕΛΛΑΔΑ

Δέσμευση μέχρι και του επιδόματος ανεργίας του Θωμά Σερίφη

Δέσμευση μέχρι και του επιδόματος ανεργίας του Θωμά Σερίφη

«Η 17 Ν δεν είναι απολύτως αδρανής αλλά βρίσκεται εν υπνώσει αφού υπάρχουν ασύλληπτα μέλη όπως η Άννα, ενώ δεν έχει βρεθεί μέρος του οπλισμού».

Αυτός ήταν ο βασικός ισχυρισμός της Μονάδας Β της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, όταν απέρριψε την αίτηση του Θωμά Σερίφη κατά της υπαγωγής του σε ειδικό κατάλογο με συνέπεια τη δέσμευση περιουσιακών του στοιχείων, ακόμη και του επιδόματος ανεργίας, ύψους μόλις 200 ευρώ.

Όπως είναι γνωστό, ο Θωμάς Σερίφης, έχει αποφυλακιστεί από το 2007, έχοντας εκτίσει τα 3/5 της ποινής των οκτώ ετών που του είχε επιβληθεί για συμμετοχή του σε ενέργειες της 17 Ν.

Ωστόσο, η μονάδα Β δέσμευσε τα περιουσιακά του στοιχεία, γεγονός το οποίο σύμφωνα με τη συνήγορό του παραβιάζει το άρθρο 7 του Συντάγματος (καταδίκη χωρίς έγκλημα) γιατί ισοδυναμεί με νέα τιμωρία. Επιπλέον, παραβιάζεται μια σειρά διατάξεων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που αφορούν μεταξύ άλλων στην προστασία της οικονομικής δραστηριότητας και των περιουσιακών στοιχείων.

Η προσφυγή του Θωμά Σερίφη κατά της υπαγωγής του στον ειδικό αυτό κατάλογο, συζητήθηκε σήμερα κεκλεισμένων των θυρών σε Τριμελές Συμβούλιο του Αρείου Πάγου. Ήδη ο αντεισαγγελέας Α. Π. Γιώργος Κολιοκώστας έχει προτείνει εγγράφως την απόρριψη της προσφυγής.