ΠΑΙΔΕΙΑ

«It’s not Greek to me»: Η εκδήλωση του Δούκα για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

«It’s not Greek to me»: Η εκδήλωση του Δούκα για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Γνωρίζετε ότι αυτή τη στιγμή στην Ιταλία 170.000 παιδιά μαθαίνουν Αρχαία Ελληνικά σε 731 Κλασικά Λύκεια, κατακτώντας έτσι τη βάση, για να μάθουν με ευκολία τα Νέα Ελληνικά;

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, σε μια διαφορετική διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσαν τα Εκπαιδευτήρια Δούκα με τον πρωτότυπο τίτλο «It’s not Greek to me», αναδείχθηκε ο υπερτοπικός και διαχρονικός χαρακτήρας της γλώσσας μας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ελληνικό Δίκτυο Συνδεδεμένων Σχολείων (ASPnet) της UNESCO και το Πανεπιστήμιο Ca’ Foscari της Βενετίας με κεντρική ομιλήτρια την αντιπρύτανη και καθηγήτρια Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου, κ. Caterina Carpinato. Συμμετείχαν Ιταλοί φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Ca’ Foscari, μαθητές από τα Εκπαιδευτήρια Δούκα, το Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων Πειραιά, το Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο, το 2ο Γυμνάσιο Γέρακα, το 4ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου και το Πρότυπο Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Νέας Σμύρνης. Την εκδήλωση συντόνιζαν οι φιλόλογοι του Γυμνασίου μας, η κ. Ε. Νικολαΐδου και η κ. Κ.Δρύλλη.

Η κ. Ε. Δούκα, Γενική Διευθύντρια Εκπαίδευσης των Εκπαιδευτηρίων Δούκα απηύθυνε χαιρετισμό, καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους. Την εκδήλωση προλόγισε, η κ. B. Μακρή, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων και η κ. Β. Δηλάρη, Εθνική Συντονίστρια ASPnet Ελλάδος. Στη συνέχεια, ο κ. Α.Ψύρης, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Εκπαίδευσης και Υπεύθυνος Γυμνασίου προσφωνώντας την κ. Carpinato τόνισε το πολυδιάστατο έργο της και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «είναι επιτακτική η ανάγκη ευαισθητοποίησης των νέων για την προάσπιση της ελληνικής γλώσσας, μιας γλώσσας χωρίς σύνορα στον χώρο και στο χρόνο».

Στην εισήγησή της η κ. Carpinato, η οποία εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια ασχολείται ενεργά με την προώθηση της διδασκαλίας της Νεοελληνικής και την υποστήριξη των Αρχαίων Ελληνικών αναφέρθηκε στο πρόγραμμά «Τα ελληνικά στα σχολεία της Βενετίας μεταξύ παρελθόντος και μέλλοντoς». Η Ιταλία, για ιστορικούς και πολιτιστικούς λόγους, εξακολουθεί να είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που παρέχει τόσο μεγάλο αριθμό κλασικών λυκείων στα οποία η Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και ο πολιτισμός διδάσκονται για 5 χρόνια 4 ώρες την εβδομάδα. Σύμφωνα με την καθηγήτρια, «υπάρχει, επομένως, ένα ζωντανό φυτώριο, μια εστία μαθητών, στους οποίους μπορεί κανείς να επενδύσει, για να προωθήσει τη ελληνομάθεια».

Ενδιαφέρουσα ήταν η μαθητική δημιουργία σε μορφή βίντεο που προβλήθηκε και αφορούσε στη σύνδεση της ελληνικής και ιταλικής γλώσσας, την επιμέλεια του οποίου είχε ο κ. Θ. Χρυσικός, καθηγητής Εικαστικών του Γυμνασίου. Ακολούθησαν οι ερωτήσεις από τα παιδιά προς τους Ιταλούς φοιτητές, την κ. Carpinato και τη συνάδελφό της στο Πανεπιστήμιο της Βενετίας, την κ. Ε. Λιοσάτου για τη σημασία της ελληνικής γλώσσας στον σύγχρονο κόσμο, τη θέση της σε σχέση με τις υπόλοιπες «δημοφιλείς» γλώσσες, τα «greeklish», καθώς και τη διαχρονικότητα της γλώσσας των ελληνόφωνων χωριών της Καλαβρίας.

Την εκδήλωση έκλεισε η απόφοιτος των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, Ναταλία Κωτσάνη, μέλος του συγκροτήματος των Encardia, ερμηνεύοντας τραγούδια από χωριά της Κάτω Ιταλίας.

Η εκδήλωση είχε μεγάλη ανταπόκριση τόσο από μαθητές όσο και από εκπαιδευτικούς, γονείς και ανθρώπους που υποστηρίζουν έμπρακτα τη διαφύλαξη και διάδοση της Αρχαίας και Νέας Ελληνικής Γλώσσας.