ΠΑΙΔΕΙΑ

Βάσεις 2023 - results.it.minedu.gov.gr: 61.950 υποψήφιοι εισήχθησαν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Πανελλήνιες - Πανελλαδικές 2023
In Time

https://results.it.minedu.gov.gr: Ανοιχτή είναι η πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας για τα αποτελέσματα εισαγωγής στα ΑΕΙ, δίνοντας έτσι τέλος στην αγωνία των φετινών υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Πιο συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν μέσω της πλατφόρμας https://results.it.minedu.gov.gr να ενημερωθούν για τη σχολή ή το τμήμα εισαγωγής τους, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και το αρχικό γράμμα από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο, σε κεφαλαίους χαρακτήρες. Επιπλέον, όσοι υποψήφιοι είχαν καταχωρίσει το κινητό τους τηλέφωνο σε σχετική πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας, θα ενημερωθούν να μάθουν σε ποια σχολή ή τμήμα έχουν εισαχθεί και μέσω γραπτού μηνύματος (sms).

Συνολικά 61.950 υποψήφιοι προερχόμενοι από ΓΕΛ και ΕΠΑΛ εισήχθησαν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας. Σαφή άνοδο σημείωσαν οι βάσεις περιζήτητων σχολών, όπως είναι οι ιατρικές, οι νομικές και οι οικονομικές.

Αναλυτικά, 7 στους 10 υποψήφιους που προέρχονταν από τα ΓΕΛ και 7 στους 20 υποψήφιους που προέρχονται από τα ΕΠΑΛ κατάφεραν να περάσουν σε κάποιο ΑΕΙ. Σημειώνεται, ότι λόγω του περιορισμού της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, 20.493 υποψήφιοι δεν μπόρεσαν να υποβάλουν μηχανογραφικό καθώς έμειναν εκτός επιλογών και 1.890 υποψήφιοι ενώ έκαναν μηχανογραφικό δεν εισήχθησαν σε κάποιο τμήμα ή σχολή των ΑΕΙ.

Χαρακτηριστικό των δεδομένων των βάσεων της φετινής χρονιάς είναι ότι στις περιζήτητες σχολές όλων των επιστημονικών πεδίων η άνοδος των βάσεων ήταν σαφής: Από 175 έως 490 μόρια στις νομικές σχολές, από 125 έως 350 στις ιατρικές, από 425 έως 1.075 στις σχολές ψυχολογίας και από 310 έως 665 στις πολυτεχνικές σχολές. Αξιοσημείωτο είναι ότι όλα τα οικονομικά τμήματα σημείωσαν άνοδο στις βάσεις τους, όπως και η πλειονότητα των σχολών πληροφορικής.