Πολυτεχνείο - 2 γενιές 40 χρόνια διαφορά
41 χρόνια μετά, 17 Νοεμβρίου 2014...
Ξημέρωσε η 41η επέτειος της κορυφαίας ίσως από τις συλλογικές πράξεις αντίστασης που σημάδεψαν την επταετία της χούντας.
Στις 14 Νοεμβρίου 1973 φοιτητές του Πολυτεχνείου αποφάσισαν αποχή από τα μαθήματα και άρχισαν διαδηλώσεις εναντίον του βάναυσου στρατιωτικού καθεστώτος. Οι φοιτητές που αυτοαποκαλούνταν «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», οχυρώθηκαν μέσα στο κτίριο της σχολής επί της οδού Πατησίων και ξεκίνησαν τη λειτουργία του ανεξάρτητου ραδιοφωνικού σταθμού του Πολυτεχνείου. Ο πομπός κατασκευάστηκε μέσα σε λίγες ώρες στα εργαστήρια της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών από τον Γιώργο Κυρλάκη. Το, πλέον ιστορικό, μήνυμά τους ήταν: «Εδώ Πολυτεχνείο! Λαέ της Ελλάδας το Πολυτεχνείο είναι σημαιοφόρος του αγώνα μας, του αγώνα σας, του κοινού αγώνα μας ενάντια στη δικτατορία και για την Δημοκρατία».
Τα γεγονότα εκείνης της εποχής ενέπνευσαν πολλούς, και μέχρι σήμερα έρχονται στη μνήμη όλων των Ελλήνων, που τιμούν την ιστορική ημέρα του 1973.
Κάθε χρόνο πορείες και διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα σε όλη την Ελλάδα, με την ενεργό συμμετοχή φοιτητών και ανθρώπων που πήραν μέρος ή έζησαν τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.
Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που κοιτούν από απόσταση τους εορτασμούς...
41 χρόνια μετά δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει σε τίποτα τα αιτήματα για Κοινωνική Δικαιοσύνη, Ανεξαρτησία, Ισότητα, και Κοινωνική Απελευθέρωση.
2 γενιές 40 χρόνια διαφορά
Όσοι τα ζήσαν από κοντά γνωρίζουν ότι ο αγώνας των φοιτητών ήταν ένας αγώνας για ελευθερία και δημοκρατία. Σήμερα, το μήνυμα του Πολυτεχνείου για τη γενιά που συμμετείχε το '73 και δηλώνει απογοητευμένη, έχει ξεφτίσει. Πώς αισθάνεται σήμερα αυτή η γενιά, τι συμβολίζει γι' αυτούς το Πολυτεχνείο και ποια μηνύματα παραμένουν επίκαιρα μέχρι σήμερα.
«Ψωμί, παιδεία, ελευθερία», φώναζαν τότε οι φοιτητές, εν έτει 2014, πόσο επίκαιρο είναι το μήνυμα;
Δείτε τι δηλώνουν οι πολίτες στην κάμερα του Newsbomb.gr