ΠΑΙΔΕΙΑ

Προτάσεις από ΟΝΝΕΔ και ΔΑΠ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Προτάσεις από ΟΝΝΕΔ και ΔΑΠ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Προτάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση κατέθεσαν η ΟΝΝΕΔ και η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η φοιτητική παράταξη που πρόσκειται στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Οι προτάσεις της παράταξης ξεκινούν από τη φύλαξη των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων και φτάνουν έως τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Πανεπιστημίων, Αποστόλης Μπακόλας, ο γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΤΕΙ, Κώστας Μεϊντής και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Σάκης Ιωαννίδης, χαρακτήρισαν παράνομες τις καταλήψεις και έκαναν λόγο ότι «συγκεκριμένες μειοψηφίες εκμεταλλεύονται την έλλειψη κανόνων για να κλείνουν τις σχολές και να εξυπηρετούν τους κομματικούς τους σκοπούς».

Τα τρία στελέχη της νεολαίας της ΝΔ τάχθηκαν, επίσης, υπέρ της δημιουργίας ειδικού σώματος φύλαξης για τα πανεπιστήμια κατά τα διεθνή πρότυπα (αναφέρθηκαν τα παραδείγματα των Πανεπιστημίων του Λίβερπουλ στη Βρετανία, του Πρίνστον στις Ηνωμένες Πολιτείες και του Ρότερνταμ στην Ολλανδία), ενώ ζήτησαν να ψηφιστεί ειδικός νόμος που θα ορίζει τη λειτουργία του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος, όπως ορίζει το άρθρο 16 παρ. 5 του Συντάγματος.

Σημείωσαν ακόμη ότι η φοιτητική εκπροσώπηση πρέπει να επανέλθει στα όργανα διοίκησης των πανεπιστημίων, ενώ τόνισαν την ανάγκη για θέσπιση του νομοθετικού πλαισίου, ώστε να υπάρξει μικτή χρηματοδότηση στα ιδρύματα, τόσο από τον κρατικό προϋπολογισμό όσο και από ιδιωτικές χορηγίες.

Ως προς το σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση τάχθηκαν υπέρ της απεμπλοκής του Λυκείου από τις πανελλήνιες εξετάσεις, ενώ προτείνουν την καθιέρωση προπαρασκευαστικού έτους και ενός μικτού συστήματος εξετάσεων. Στις προτάσεις τους περιλαμβάνεται ακόμη ο καθορισμός του αριθμού των εισακτέων από τα ανώτατα ιδρύματα.

Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κράτησε αποστάσεις από την πρόταση των πρυτανικών αρχών του ΕΚΠΑ να λαμβάνονται οι αποφάσεις για καταλήψεις ή αποχή από τα μαθήματα με ηλεκτρονική ψηφοφορία, ενώ στο θέμα της παρουσίας των κομμάτων στα πανεπιστήμια σημείωσε ότι φοιτητικές παρατάξεις υπάρχουν σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι η απουσία θεσμικού πλαισίου.

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ πρόκειται να ξεκινήσει ενημερωτική καμπάνια για τις προτάσεις της, με τίτλο «Εκπαιδευτική Επανάσταση για ένα σύγχρονο Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ». Η καμπάνια θα περιλαμβάνει συναντήσεις με φορείς.

Σχετικές ειδήσεις