ΠΑΙΔΕΙΑ

Συνεχίζεται η κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Συνεχίζεται η κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Υπό κατάληψη από ομάδα αντιεξουσιαστών τελεί για δεύτερη ημέρα η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Όλα ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας (30/03/2015) όταν ομάδα περίπου 30 ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου εισέβαλε στο κτήριο και προχώρησε σε κατάληψη του χώρου. Λίγη ώρα αργότερα στην κεντρική είσοδο της διοίκησης του Πανεπιστημίου κρέμασαν πανό στο οποίο αναγραφόταν «Κοινωνική ταξική αντεπίθεση ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο». Αίτημά τους η κατάργηση των φυλακών τύπου Γ' και η απελευθέρωση της μητέρας των φυλακών Τσάκαλου.

Από εκείνη την ώρα οι πρυτανικές αρχές ήταν σε διαβούλευση με την Αστυνομία και τον εισαγγελέα. Γύρω από την πρυτανεία αναπτύχθηκαν δυνάμεις των ΜΑΤ και άλλες αστυνομικές δυνάμεις, ωστόσο, δεν ζητήθηκε επέμβαση.

Η Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Αθηνών, περιμένει την Πολιτεία για να λυθεί το θέμα, υποστηρίζοντας ότι έχει ειδοποιήσει «όλες τις αρμόδιες Αρχές (υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Εισαγγελία, Αστυνομικές Αρχές) για να πράξουν τα δέοντα». Σε σχετική ανακοίνωση τονίζει χαρακτηριστικά ότι περιμένει «από την Πολιτεία τις ενέργειές της». Η εισαγγελία απευθύνθηκε στην Αστυνομία και αυτή με τη σειρά της στον αρμόδιο υπουργό. Ο Γ. Πανούσης πάντως δηλώνει ότι μέχρι να λήξει το ζήτημα δεν θα τοποθετηθεί επί του θέματος.

Λίγες ώρες μετά την έναρξη της κατάληψης η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση καλώντας την κυβέρνηση να μην επιτρέψει παρέμβαση της αστυνομίας στην Πρυτανεία. «Παρά τη διαφωνία μας με τον τρόπο που η συγκεκριμένη δράση αποφασίστηκε και υλοποιήθηκε, θεωρούμε – πρώτα και κύρια - απαράδεκτη οποιαδήποτε απόπειρα επέμβασης των ΜΑΤ με στόχο την εκκένωση της Πρυτανείας, με βάση τη διορία μιας ώρας που φέρεται να έχει δώσει ο Εισαγγελέας. Το φοιτητικό κίνημα και συνολικά η πανεπιστημιακή κοινότητα πρέπει να υπερασπιστούν το άσυλο και να κρατήσουν με τη μαζική τους παρουσία τις αστυνομικές δυνάμεις έξω απ’ αυτό» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Φορτσάκης: Η αδιαφορία της κυβέρνησης λειτουργεί ενισχυτικά για κάθε επίδοξο καταληψία

Για αδιαφορία που «λειτουργεί ενισχυτικά για κάθε επίδοξο καταληψία» κατηγορεί την κυβέρνηση ο υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Φορτσάκης, με αφορμή την κατάληψη του ΕΚΠΑ από αντιεξουσιαστές.

«Από σήμερα το πρωί, (σσ. Δευτέρα) το κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών τελεί υπό κατάληψη από τη γνωστή ομάδα κουκουλοφόρων. Οι καταλήψεις και η λεηλασία του δημόσιου Πανεπιστημίου έχουν πλέον καταντήσει ρουτίνα», δήλωσε ο υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Φορτσάκης, για την κατάληψη του κεντρικού κτηρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας η αδιαφορία της «λειτουργεί ενισχυτικά για κάθε επίδοξο καταληψία». «Είναι ανάγκη να ληφθούν αμέσως μέτρα για την εκδίωξη των παρανόμων και για την εγκατάσταση αποτελεσματικής περιφρούρησης του δημοσίου Πανεπιστημίου», κατέληξε ο κ. Φορτσάκης.

Κείμενο των «Πυρήνων της Φωτιάς» για την κατάληψη της Πρυτανείας

Ως μια «χειρονομία απελευθέρωσης» μέσα στη γκρίζα καθημερινότητα της πόλης, χαρακτηρίζουν οι «Πυρήνες της Φωτιάς» την κατάληψη της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σε κείμενο που ανάρτησαν το απόγευμα της Δευτέρας στο Διαδίκτυο, οι «Πυρήνες» τονίζουν πως πρόκειται για μια πράξη ανταρσίας, «που σπάει τη σμιλεμένη σιωπή του πλήθους» και «σαμποτάρει τον οργανωμένο χρόνο της πλήξης, διακόπτει τα προγραμματισμένα δρομολόγια και συμβαίνει ως αυθεντικό ξέσπασμα ελευθερίας, ενάντια στο ημερολόγιο της κανονικότητας που έχουμε εγκλωβίσει τη ζωή μας, μετρώντας τις μέρες μας ως αριθμούς, με τον μονότονο τρόπο των λογιστών».

Στο μεταξύ αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας στο κέντρο της Αθήνας, υπό το φόβο νέων επιθέσεων κατά Αστυνομικών Τμημάτων και νέων καταλήψεων δημόσιων κτιρίων. Ύστερα από τις καταδρομικές επιθέσεις του περασμένου Σαββάτου στα Α.Τ. Δάφνης και Ζωγράφου, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ανησυχούν για μπαράζ νυχτερινών επιδρομών. Για το λόγο αυτό έχουν δοθεί εντολές για αυξημένη περιφρούρηση συγκεκριμένων σημείων που έχουν «χαρτογραφηθεί» ως οι επόμενοι στόχοι. Πρόκειται για Α.Τ. του κέντρου, τα οποία φυλάσσονται με επιπλέον αστυνομικούς.

Σχετικές ειδήσεις