ΠΑΙΔΕΙΑ

Πανελλήνιες 2015: Το νέο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων

Πανελλήνιες 2015: Το νέο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων

Με το νέο σύστημα Πανελλαδικών εξετάσεων θα διεκδικήσουν οι μαθητές της Γ΄ λυκείου την είσοδό τους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας το 2016.

Ο φιλόλογος Καλούδης Αντώνης, υπεύθυνος υποστήριξης δικτύου, στο Νέο Φροντιστήριο αναδεικνύει τη νέα πραγματικότητα που δημιουργεί η μείωση των εξεταζόμενων μαθημάτων σε 4.

«Η τελευταία αλλαγή στον τρόπο εξέτασης των υποψηφίων για την εισαγωγή τους στα Ανωτέρα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, πραγματοποιήθηκε με κριτήριο τη διεύρυνση των επιλογών των υποψηφίων, αφού με το προηγούμενο σύστημα ο μαθητής ήταν υποχρεωμένος να επιλέξει σχολές αποκλειστικά από ένα Επιστημονικό Πεδίο. Με αυτή την έννοια σωστά χαιρετίστηκε ως λυτρωτική για τους μαθητές.

Από την άλλη όμως, θα πρέπει να αντιληφθούμε, ότι το βασικό αρνητικό αυτού του συστήματος εξακολουθεί να υφίσταται: Ο αριθμός των 4 μαθημάτων που υπολογίζεται για τη συγκέντρωση των μορίων που απαιτούνται για την πρόσβαση των παιδιών στα ΑΕΙ, δεν επιτρέπει την παραμικρή αποτυχία σε κάποιο από τα εξεταζόμενα μαθήματα, ιδιαίτερα για τις σχολές μεγάλης ζήτησης [ιατρικές, νομικές, πολυτεχνεία]. Έτσι, αυτό που είχαμε επιτύχει τα τελευταία χρόνια, δηλαδή οι πανελλήνιες εξετάσεις να περνούν απαρατήρητες από την πλειοψηφία της κοινής γνώμης (με εξαίρεση φυσικά τους άμεσα ενδιαφερομένους και τους συγγενείς τους) πολύ φοβάμαι ότι θα περιοριστεί και θα αρχίσει ένας νέος κύκλος ανατροφοδοτούμενης έντασης και όξυνσης του ενδιαφέροντος των ΜΜΕ που θα έχει σαν αποτέλεσμα τη μεγιστοποίηση του άγχους των μαθητών και των γονέων. Αναμένουμε δηλαδή, η μείωση του αριθμού των εξεταζόμενων μαθημάτων να επαναφέρει μνήμες και ιστορίες της εποχής των Δεσμών, όπου η ελληνική κοινωνία συμπεριφερόταν λες και έδινε εξετάσεις σύσσωμη! Κάποιοι, ίσως σκεφθούν, ότι «οι εποχές έχουν αλλάξει», η ταχύτητα με την οποία κυλούν τα πράγματα είναι αστραπιαία, δεν υπάρχει χρόνος στα ΜΜΕ για Πανελλήνιες και τέτοια αντιεμπορικά θέματα. Ελπίζω, να είναι έτσι και τα αδηφάγα ΜΜΕ να μην μυριστούν αίμα και να αφήσουν την εκπαιδευτική κοινότητα να επιτελέσει απερίσπαστη το έργο της.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, επειδή δεν μου αρέσει ο ρόλος της Κασσάνδρας, αυτό που σε κάθε τόνο οφείλω να υποστηρίξω είναι, ότι το εκάστοτε εξεταστικό σύστημα παίζει δευτερεύοντα ρόλο. Εξάλλου, καλό ή κακό, είναι για όλους το ίδιο. Το βασικότερο όλων είναι η δική μας προσπάθεια, ο δικός μας ρόλος, η δική μας διάθεση. Τα θέλω μας πρέπει να συμβαδίζουν με τα μπορώ μας. Θέλω, αλλά δεν μπορώ, απλά δεν υπάρχει... Κοινότυπο μεν, αληθές δε!!!»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2015

Με τη συνεργασία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος οι εξετάσεις

Συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και του υπουργείου Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικά με τη διεξαγωγή των Πανελληνίων Εξετάσεων 2015 πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (11/5).

Στη συνάντηση συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Χασάπης Δημήτριος, συνοδευόμενος από το αρμόδιο για τη διεξαγωγή των εξετάσεων προσωπικό, καθώς και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Υποστράτηγος Σφακιανάκης Εμμανουήλ με εξειδικευμένους Αξιωματικούς της Υπηρεσίας.

Κατά τη συζήτηση αναλύθηκαν τα σχετικά με τις Πανελλήνιες Εξετάσεις ζητήματα ασφαλείας των ψηφιακών συστημάτων, οι τρόποι μετάδοσης των θεμάτων και των αποτελεσμάτων και συμφωνήθηκε η συνεργασία του Υπουργείου με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με σκοπό την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων στα επιτυχημένα πρότυπα των προηγούμενων ετών.

Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα διαθέσει έως την καταληκτική ημερομηνία των εξετάσεων, σε καθημερινή 24ωρη βάση, εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο θα συνδράμει στη διασφάλιση της ακεραιότητας και της απρόσκοπτης μετάδοσης των θεμάτων των Πανελληνίων Εξετάσεων καθώς και της μετέπειτα μετάδοσης της βαθμολογίας.

Το προσωπικό αυτό θα παρέχει οποιαδήποτε τεχνική υποστήριξη χρειαστεί, θα διεξάγει συνεχή διαδικτυακή έρευνα και τέλος θα επέμβει άμεσα σε οποιοδήποτε περιστατικό τυχόν απαιτηθεί.

Σχετικές ειδήσεις