ΠΑΙΔΕΙΑ

Πανελλήνιες 2016: Αυτές είναι οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις

Πανελλήνιες 2016: Αυτές είναι οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις

Λίγα εικοσιτετράωρα έχουν απομένει για την έναρξη των πανελληνίων εξετάσεων 2016, με τους υποψήφιους να διεκδικούν μια θέση στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.

Η αυλαία των πανελλαδικών ανοίγει τη Δευτέρα με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας (Γενικής Παιδείας) και ολοκληρώνονται την 1η Ιουνίου για τους αποφοίτους Γενικών Λυκείων και στις 6 Ιουνίου για τους αποφοίτους ΕΠΑΛ.

Στη συνέχεια, από τις 16 έως 27 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι εξετάσεις στα Ειδικά Μαθήματα.

Οι υποψήφιοι που διεκδικούν τις 69.985 θέσεις που προσφέρονται στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ ανέρχονται σε 103.366. Από το σύνολο των υποψηφίων μόνο το 4% αποφοίτων Γενικών Λυκείων επέλεξε να εξεταστεί με το παλαιό σύστημα, ποσοστό που ανεβαίνει σε περίπου 13% για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ.

Με το καινούριο σύστημα θα εξεταστούν για πρώτη φορά περίπου 80.000 απόφοιτοι λυκείων σε τέσσερα μαθήματα, ενώ μόλις ένας στους τέσσερις επέλεξε να δηλώσει και το προαιρετικό 5ο μάθημα, ώστε να έχει πρόσβαση και σε δεύτερο Επιστημονικό Πεδίο, διευρύνοντας έτσι τις πιθανότητες εισαγωγής.

Όσον αφορά τους βαθμούς των Πανελλαδικών εκτιμάται ότι θα ανακοινωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου και στη συνέχεια οι υποψήφιοι θα κληθούν να συμπληρώσουν το Μηχανογραφικό τους Δελτίο. Περί τα μέσα Ιουνίου θα πρέπει να προσέλθουν στα λύκειά τους για να αποκτήσουν κωδικό ασφαλείας (password), ώστε να υποβάλουν ηλεκτρονικά το Μηχανογραφικό.

Συνεχής ροή για τα θέματα των Πανελληνίων - Πανελλαδικών 2016

Διαβάστε εδώ όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις πανελλήνιες 2016

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις 2016

Οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αναμένεται να ανακοινωθούν μετά τις 22 Αυγούστου.

Αν και είναι δύσκολο να γίνουν αυτή τη στιγμή ασφαλείς εκτιμήσεις για τη διακύμανση των βάσεων, μια πρώτη αίσθηση, με την υπόθεση φυσικά ότι τα θέματα θα έχουν ανάλογη δυσκολία με τα περσινά, είναι πως θα παρουσιάσουν πτωτική πορεία λόγω του νέου συστήματος.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την κυρίαρχη εκτίμηση, οι βάσεις εισαγωγής θα υποχωρήσουν, καθώς δεν υπάρχουν πλέον εύκολα μαθήματα που να ανεβάζουν τη μέση απόδοση υποψηφίων και δεν υπολογίζεται στη βαθμολογία ο προφορικός βαθμός, που έδινε πριμ 600 μορίων. Παράλληλα, με το νέο τρόπο υπολογισμού έχει αποδυναμωθεί η βαρύτητα των δύο Μαθημάτων Αυξημένης Βαρύτητας.

Όσον αφορά τις σχολές αιχμής, αναμένεται να παραμείνουν προσιτές σε ελάχιστους, είτε με άνοδο είτε με πτώση.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι το πώς θα κινηθούν οι βάσεις στηρίζεται κυρίως σε τρεις παράγοντες:

  • Στον «βαθμό δυσκολίας - ευκολίας» των θεμάτων και τις επιδόσεις των υποψηφίων σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και ιδιαίτερα σε σχέση με την τελευταία χρονιά
  • Στη σχέση ζήτησης - προσφοράς θέσεων
  • Στον αριθμό των υποψηφίων σε σχέση με τον αριθμό των εισακτέων.

Σχετικές ειδήσεις