ΠΑΙΔΕΙΑ

Βάσεις 2016: Μεγάλες ανατροπές και «σκληρή μάχη» για μια θέση στις υψηλόβαθμες σχολές

Βάσεις 2016: Μεγάλες ανατροπές και «σκληρή μάχη» για μια θέση στις υψηλόβαθμες σχολές

Στο μάθημα - «κλειδί» για την εισαγωγή στις Πολυτεχνικές και Οικονομικές Σχολές σημειώθηκε... πανωλεθρία, καθώς σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από τα εξεταστικά κέντρα, όπου έχει ολοκληρωθεί σχεδόν η βαθμολόγηση των γραπτών, τα περισσότερα γραπτά κινούνται κάτω από τη βάση.

Αν και τα θέματα των πανελληνίων ήταν πολύ ευκολότερα από τις τελευταίες χρονιές, ωστόσο οι υποψήφιοι φαίνεται ότι δεν τα κατάφεραν στα Μαθηματικά κατεύθυνσης.

Εκτιμάται, μάλιστα, ότι το ποσοστό των υποψηφίων που έγραψε κάτω από τη βάση παραμένει στα περσινά υψηλά επίπεδα και κυμαίνεται περί το 75%, πιέζοντας έτσι προς τα κάτω τις βάσεις εισαγωγής στις σχολές του 2ου και του 5ου επιστημονικού πεδίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2016

Στον αντίποδα, «σκληρή μάχη» θα δοθεί για μια θέση στις υψηλόβαθμες Ιατρικές Σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου, καθώς τα ευκολότερα θέματα αναμένεται να αυξήσουν τον αριθμό των αριστούχων, αλλά και στα παραϊατρικά τμήματα του ίδιου πεδίου.

Επίσης, ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος για την εισαγωγή σε δημοφιλή τμήματα του 1ου επιστημονικού πεδίου, π.χ. Νομικής, Ψυχολογίας, ενώ άνοδο εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν οι βάσεις και στα «υπόγεια» του ίδιου πεδίου με το βαθμολογικό «κατώφλι» εισαγωγής να ανεβαίνει στο 14.

Οι βάσεις εισαγωγής του 2016 δεν θα είναι συγκρίσιμες με τις περσινές, αφού η αναθεώρηση των επιστημονικών πεδίων, τα λιγότερα εξεταζόμενα μαθήματα και η απουσία της προσμέτρησης των προφορικών σχολικών βαθμών θα φέρουν μεγάλες ανατροπές. Ειδικότερα, σύμφωνα με εκπαιδευτικούς - φροντιστές, φέτος που εφαρμόζεται για πρώτη φορά το νέο σύστημα των 4+1 εξεταζόμενων μαθημάτων, υπήρξε μια προσπάθεια τα θέματα να είναι πιο «γήινα», πιο κοντά δηλαδή στη σχολική βιβλιογραφία.

Την ίδια ώρα, καλύτερες εκτιμάται ότι θα είναι οι επιδόσεις των υποψηφίων στη Φυσική Προσανατολισμού που είναι μάθημα αυξημένης βαρύτητας για το 2ο επιστημονικό πεδίο και, μαζί με τα Μαθηματικά, παίζει παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής στις σχολές Θετικών Επιστημών, πλην των σχολών Υγείας.

Τα θέματα χαρακτηρίστηκαν από τα ευκολότερα των τελευταίων ετών και, ως εκ τούτου, αναμένονται υψηλότερες βαθμολογίες, χωρίς ωστόσο να αποτραπεί ένα σημαντικό ποσοστό υποψηφίων, της τάξεως του 50%, το οποίο εκτιμάται ότι θα κινηθεί κάτω από τη βάση του 10.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ 2016

Ωστόσο, στα Μαθηματικά Προσανατολισμού, τα οποία έχουν αυξημένη βαρύτητα για την εισαγωγή στις σχολές του 2ου (Πολυτεχνικές) και του 5ου (Οικονομικές) επιστημονικού πεδίου, η εικόνα των γραπτών των υποψηφίων δείχνει πως τα ποσοστά αποτυχίας θα παραμείνουν σε περσινά υψηλά επίπεδα, φθάνοντας το 75%, ενώ οι βαθμολογικές περιοχές πάνω από 16 θα είναι δύσκολα προσβάσιμες για τους μέτρια προετοιμασμένους.

Εντυπωσιακή «βουτιά» στα Παιδαγωγικά

Η εφαρμογή, για πρώτη φορά φέτος, του νέου συστήματος εξετάσεων των 4+1 μαθημάτων δείχνει και τις αδυναμίες του. Είναι ενδεικτικό ότι στα Παιδαγωγικά τμήματα, είναι πολύ πιθανό υποψήφιοι, οι οποίοι στη συνέχεια θα έχουν ως επαγγελματική διέξοδο τον χώρο της εκπαίδευσης, να εισαχθούν με εξαιρετικά χαμηλές βαθμολογίες. Οι βάσεις αναμένεται να κάνουν «βουτιά», η οποία θα είναι εντυπωσιακή στην περιφέρεια όπου θα αρκούν για την εισαγωγή μερικά χιλιάδες μόρια μόνο.

Σχετικές ειδήσεις