ΠΑΙΔΕΙΑ

Βάσεις 2016: Οι εκτιμήσεις για το 1ο Επιστημονικό Πεδίο

Βάσεις 2016: Οι εκτιμήσεις για το 1ο Επιστημονικό Πεδίο

Η αγωνία στο «κόκκινο» και χιλιάδες υποψήφιοι περιμένουν καρτερικά την ανακοίνωση των Βάσεων από το Υπουργείο Παιδείας.

Πιο δυνατές από κάθε σύστημα εξετάσεων αναδεικνύονται οι «παραδοσιακές» σχολές, με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2016 να δείχνουν ότι τίποτα, ούτε η αλλαγή του εξεταστικού συστήματος, ούτε οι μέτριες επιδόσεις των υποψηφίων, δεν τις αγγίζουν.

Οι Ιατρικές και Πολυτεχνικές σχολές θα σημειώσουν άνοδο μέχρι και 200 μόρια, ενώ οι Νομικές θα παραμείνουν σταθερές ή με μικρές απώλειες. Αντίθετα, τεράστια βουτιά μορίων θα έχουν τα πάλαι ποτέ δημοφιλή παιδαγωγικά και οι οικονομικές σχολές. Τα περιφερειακά τμήματα στην πλειοψηφία τους συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης, που έχει αναδειχτεί τα τελευταία χρόνια ως ο μεγαλύτερος ανασταλτικός παράγοντας στην επιβίωσή τους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο χάρτης των ΤΕΙ, τα οποία συνεχίζουν να είναι ή του ύψους ή του βάθους. Οι εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2016 δείχνουν ότι κάποια τμήματα θα χτυπήσουν μέχρι και 16.400 μόρια, όταν άλλα θα βαλτώσουν στα 4.000 μόρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ 2016

1ο Επιστημονικό Πεδίο - Ανθρωπιστικές Σπουδές

Πτώση μέχρι και 400 μορίων κατά μέσο όρο αναμένεται στις περισσότερες σχολές του πρώτου επιστημονικού πεδίου. Αγγλική Φιλολογία, τμήματα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών αλλά και Κοινωνιολογίας εκτιμάται ότι θα δεχτούν ισχυρό πλήγμα στα μόρια εισαγωγής τους, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη κατεύθυνση λόγω της φύσης των εξεταζόμενων μαθημάτων δεν παρουσιάζει τα σκαμπανεβάσματα των άλλων πεδίων.

Μικρότερη απώλεια, έως και 200 μορίων, θα δεχτούν οι Νομικές Σχολές, με αυτή της Αθήνας να εκτιμάται ότι θα πέσει στα 18.100 από 18.223 πέρσι. Κάτω από το κατώφλι των 18.000 μορίων υπολογίζεται η σχολή της Θεσσαλονίκης, ενώ πτωτική θα είναι και η πορεία της Νομικής στην Κομοτηνή. Μικρές απώλειες θα έχουν και οι σχολές Ψυχολογίας που δεν πλήττονται σε μεγάλο βαθμό φέτος. Ενδεικτικά, η Ψυχολογία στο ΕΚΠΑ αναμένεται να φτάσει τα 17.550 μόρια από 17.751 πέρυσι.

Σχετικές ειδήσεις