ΠΑΙΔΕΙΑ

Θεσσαλονίκη: Μαθήματα ανθρωπιάς από μαθητές που καλωσόρισαν τα προσφυγόπουλα

Θεσσαλονίκη: Μαθήματα ανθρωπιάς από μαθητές που καλωσόρισαν τα προσφυγόπουλα

Φωνάζοντας «καλωσήρθατε» υποδέχθηκαν οι μαθητές του 67ου δημοτικού σχολείου Θεσσαλονίκης, τα 23 προσφυγόπουλα που έφτασαν στις 3 μετά το μεσημέρι στο σχολείο τους.

Τα παιδιά, που μεταφέρθηκαν με λεωφορείο από κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Δερβένι, κρατούσαν με χαρά τις ολοκαίνουργιες -κάποιες ακόμα με τα ταμπελάκια επάνω- τσάντες τους και φαινόντουσαν ενθουσιασμένα από τη θερμή υποδοχή. Στην τάξη τους τα οδήγησε ο ίδιος ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος έφθασε, συνοδεία δημοτικών συμβούλων και αντιδημάρχων, φορτωμένος με τσουρέκια και αρτοσκευάσματα, για την πρώτη μέρα των προσφυγόπουλων στο σχολείο.

«Στεναχωριέμαι με τις αντιδράσεις που υπάρχουν σε άλλα σχολεία, οι οποίες βασίζονται σε αντιλήψεις που δεν έχουν βάση, αφού όλα τα παιδιά είναι εμβολιασμένα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης.

Πάντως, η σχολική κοινότητα του 67ου, πέρα από κάποιες μεμονωμένες αντιδράσεις, άνοιξε διάπλατα την «αγκαλιά» της για να υποδεχθεί τα προσφυγόπουλα, παρά το γεγονός ότι δεν είχε ειδοποιηθεί εγκαίρως για τον ερχομό τους.

«Προσπαθήσαμε να προετοιμαστούμε ανάλογα και ήδη έχουν έρθει και οι εκπαιδευτικοί που θα διδάξουν τα παιδιά», δήλωσε, από την πλευρά του, ο διευθυντής του σχολείου, Δημήτρης Γουλής.

Κι όταν το κουδούνι χτύπησε για να μπουν τα παιδιά στις τάξεις, όλα έγιναν παρέα και κανείς δεν ξεχώριζε εθνικότητες.

«Πρώτο κουδούνι» για τα προσφυγόπυλα και στο 2ο γυμνάσιο Σταυρούπολης

Το πρώτο τους μάθημα στο 2ο γυμνάσιο Σταυρούπολης, έκαναν σήμερα περίπου 20 προσφυγόπουλα, που διαμένουν σε δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Δερβένι. Λίγο πριν την άφιξή τους στο σχολείο, τρεις γονείς ζήτησαν πληροφόρηση από τους συντονιστές εκπαίδευσης προσφύγων που βρίσκονταν στο χώρο και θέλησαν να ενημερωθούν για την κατάσταση αναφορικά με τους εμβολιασμούς των προσφυγόπουλων.

Σύμφωνα με τους συντονιστές, όλα τα προσφυγόπουλα που βρέθηκαν σήμερα σε σχολικές αίθουσες έχουν εμβολιαστεί, ενώ όσο εξελίσσεται η διαδικασία των εμβολιασμών, σταδιακά θα αυξάνεται και ο αριθμός των παιδιών που θα ξεκινούν μαθήματα.

Από την πλευρά της, η συντονίστρια εκπαίδευσης προσφύγων, Όλγα Καλομενίδου, επισήμανε, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι το πρώτο μάθημα είναι δίωρο και σε αυτό συμμετέχουν εκπαιδευτικοί που έχουν κληθεί για να παρουσιάσουν πειράματα φυσικής. Σε ό,τι αφορά τα βιβλία, ανέφερε ότι έχουν ήδη τυπωθεί.

Στο 2ο γυμνάσιο Σταυρούπολης βρέθηκε και ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης. «Κατά την επικοινωνία μου με τον λυκειάρχη και τον γυμνασιάρχη, ενημερώθηκα ότι τις αμέσως προσεχείς μέρες θα γίνουν συναντήσεις με τους γονείς. Ήδη, ενημερώθηκαν κάποιοι από το σύλλογο γονέων» είπε χαρακτηριστικά, ενώ διευκρίνισε ότι ο Δήμος Παύλου Μελά ενημερώθηκε επισήμως το μεσημέρι της Παρασκευής, για το σχολείο στο οποίο θα φοιτήσουν τα προσφυγόπουλα.

Επεισοδιακό το πρώτο κουδούνι για τα προσφυγόπουλα στο δήμο Βόλβης

Επεισοδιακή ήταν η πρώτη ημέρα των προσφυγόπουλων στο δημοτικό σχολείο Προφήτη του Δήμου Βόλβης, εξαιτίας των αντιδράσεων μιας ομάδας κατοίκων του χωριού, που αντιδρούν στη φοίτηση 41 παιδιών στη συγκεκριμένη δομή.

Περίπου 30 άτομα, γονείς παιδιών που φοιτούν στο συγκεκριμένο σχολείο, συγκεντρώθηκαν από νωρίς στην κεντρική είσοδο, αντιδρώντας στην έλευση των προσφυγόπουλων. Οι λόγοι της εναντίωσής τους, όπως λένε, αφορούν την ελλιπή ενημέρωση από την πλευρά της Πολιτείας, τόσο για την έλευση των παιδιών, όσο και για την εμβολιαστική τους κατάσταση. Μάλιστα, τοποθέτησαν λουκέτο στην κεντρική πύλη του σχολείου, προκειμένου να αποτρέψουν την είσοδο των παιδιών, αλλά και δύο ελληνικές σημαίες.

Ένταση προκλήθηκε, προς στιγμήν, και κατά την έλευση του περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Ανανιάδη, στον οποίο το συγκεντρωμένο πλήθος επιτέθηκε φραστικά, ζητώντας εξηγήσεις γιατί επελέγη η συγκεκριμένη δομή. Αποδοκιμασίες κατά των υπευθύνων υπήρξαν και όταν άνοιξε η πλαϊνή πόρτα, προκειμένου να υποδεχθούν τα προσφυγόπουλα, που έφτασαν στο σχολείο γύρω στις 3 μετά το μεσημέρι. Τελικά, τα παιδιά εισήλθαν στον χώρο του σχολείου, χωρίς περαιτέρω εντάσεις, ενώ από νωρίς υπάρχει αστυνομική παρουσία στην περιοχή. Έξω από το σχολείο παραμένουν ως αυτή την ώρα οι γονείς που αντιδρούν.

Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Ανανιάδης χαρακτήρισε προσχηματικές τις αντιδράσεις, υπογραμμίζοντας ότι προηγήθηκε πλήρης ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων μερών. Μεταφέροντας πώς εισέπραξαν τα 41 προσφυγόπουλα τα παραπάνω γεγονότα σημείωσε ότι «μπήκαν στο σχολείο από τη διπλανή πόρτα, δεν ανησύχησαν, είναι χαρούμενα γελάνε και βλέπουν τον χώρο τους».

Πηγή βίντεο και φωτογραφιών: thestival.gr

Σχετικές ειδήσεις