ΠΑΙΔΕΙΑ

«Βόμβα»: Καταργούνται οι Πανελλαδικές Εξετάσεις!

«Βόμβα»: Καταργούνται οι Πανελλαδικές Εξετάσεις!

Την κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων για την εισαγωγή στα ανώτατα ιδρύματα έχει προτείνει με επιστολή του στους εκπροσώπους των θεσμών, το υπουργείο Παιδείας.

Στο πεντασέλιδο κείμενο που έχουν στα χέρια τους οι δανειστές από την περασμένη βδομάδα και στο οποίο παρουσιάζεται ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας για τα επόμενα τρία χρόνια με την υπογραφή του υπουργού Κώστα Γαβρόγλου, αναφέρεται ανοιχτά η ανάγκη κατάργησης των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής» στην επιστολή αναφέρεται συγκεκριμένα, πως: «Η κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων στην τωρινή τους μορφή πρέπει να παρουσιαστεί με μια πλήρη ανάλυση και τον δημιουργικό συνδυασμό όλων των πορισμάτων εθνικών διαλόγων για την Παιδεία και την εκτίμηση της ευρωπαϊκής εμπειρίας, ενώ η αποστολή εξαντλητικών συζητήσεων και συναίνεσης σε εκπαιδευτικό και πολιτικό επίπεδο έχει δοθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής»

Δραστικές αλλαγές σε Λύκεια και ΑΕΙ

Αποκαλύπτει ότι το θέμα της κατάργησης των Πανελλαδικών Εξετάσεων αποτελεί μια απόφαση ειλημμένη, η οποία άλλωστε θα βοηθήσει το κράτος και το υπουργείο Παιδείας να κάνει οικονομία πολλών εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, ενώ πλέον αναζητείται απλώς ο τρόπος.

Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι οποιαδήποτε συζήτηση επί του θέματος θα πρέπει να συνδυαστεί με «δραστικές αλλαγές» στα Πανεπιστήμια, οι οποίες πρέπει να σχεδιαστούν παράλληλα με αλλαγές στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου.

Το «στοίχημα» κατ' επέκταση τέθηκε, οπότε και όπως έχει ήδη γίνει σαφές από το υπουργείο Παιδείας θα συνδυαστούν τα αποτελέσματα των πορισμάτων για την εκπαίδευση του πρώην πρύτανη, πρώην υπουργού Παιδείας, καθηγητή Γεώργιου Μπαμπινιώτη και του καθηγητή Αντώνη Λιάκου που ολοκληρώθηκε προ δύο μηνών. Για το τελευταίο δε να σημειωθεί ότι ο προκάτοχος του κ. Γαβρόγλου, ο Νίκος Φίλης, είχε προκαταβολικά δεσμευτεί ότι θα το εφαρμόσει.

Στο κείμενο που στάλθηκε στους θεσμούς και στον ΟΟΣΑ αναφέρει επίσης: «Το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων που ισχύει στη χώρα μας έχει κερδίσει την αποδοχή της ελληνικής κοινωνίας ως διαφανές και αντικειμενικό. Παρ' όλα αυτά, το σύστημα αυτό έχει εξαντλήσει όλες τις ευεργετικές του δυνατότητες, αφού δεν μπορεί αξιόπιστα να διαβεβαιώσει ότι οι νέοι μας μπορούν να σπουδάσουν αυτό ακριβώς που διάλεξαν».

«Μία από τις πολλές παρενέργειές του είναι ότι έχει υποβαθμίσει τις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου λόγω της προετοιμασίας για τις πανελλαδικές εξετάσεις και τα παράλληλα μαθήματα εκτός σχολείου. Η πρόταση σχετικά με τις Πανελλαδικές πρέπει να είναι υπέρ της αναβάθμισης των τελευταίων τάξεων του Λυκείου και του να σπουδάζουν οι νέοι αυτό που πραγματικά θέλουν», καταλήγει η επιστολή.

Σχετικές ειδήσεις