ΠΑΙΔΕΙΑ

Πανελλήνιες 2017: Αλαλούμ με το μηχανογραφικό - Δεύτερη ευκαιρία για τους υποψήφιους

Πανελλήνιες 2017: Αλαλούμ με το μηχανογραφικό - Δεύτερη ευκαιρία για τους υποψήφιους

Πανελλήνιες 2017 | Ειδήσεις: «Παραθυράκι» για δήλωση και 5ου μαθήματος φαίνεται ότι είναι διατεθειμένο να ανοίξει το υπουργείου Παιδείας μετά το αλαλούμ που έχει προκληθεί στην εκπαιδευτική κοινότητα με το θέμα μείωσης του αριθμού των εισακτέων στις σχολές υψηλής ζήτησης

Για ποιους μαθητές «ανοίγει» εκ νέου το σύστημα των δηλώσεων για τις Πανελλήνιες 2017

Από τη Δευτέρα (03/04) μπορεί να ανοίξουν εκ νέου τα μηχανογραφικά δελτία για να δηλώσουν οι μαθητές και 5ο μάθημα εξέτασης, όπως ζητούν πολλοί γονείς μετά τη μείωση του αριθμού εισακτέων σε υψηλόβαθμες σχολές των ΑΕΙ.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής μίλησε σε εκπομπή του ΣΚΑΪ και δήλωσε πως μέσα στην εβδομάδα θα ανοίξει ξανά η αίτηση-δήλωση συμμετοχής στις Πανελλαδικές εξετάσεις 2017 για να δηλώσουν οι μαθητές και 5ο εξεταζόμενο μάθημα ώστε να έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε δύο επιστημονικά πεδία.

Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα νέα για τις Πανελλήνιες 2017

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΝΕΑ», το Υπουργείο Παιδείας περιόρισε φέτος τις θέσεις εισακτέων ειδικά στις σχολές αιχμής των πανεπιστημίων της χώρας (ιατρικές, νομικές, πολυτεχνικές κ.λπ.) κατά περίπου 1.000 θέσεις. Ειδικά στην περίπτωση των πλέον υψηλόβαθμων ιατρικών σχολών, η μείωση κατά 220 θέσεις συνολικά (-21%) ισοδυναμεί με την κατάργηση σχεδόν δύο ολόκληρων σχολών. Ωστόσο, η απόφαση αυτή ελήφθη στις 14 Μαρτίου και ενώ οι μαθητές είχαν ήδη καταθέσει (η τελική προθεσμία είχε λήξει στις 10 Μαρτίου 2017) τις αιτήσεις συμμετοχής τους για τις πανελλαδικές εξετάσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται και η επιλογή εξέτασης σε 5ο μάθημα που δίνει πρόσβαση και σε 2ο πεδίο.

Αποτέλεσμα ήταν χιλιάδες μαθητές, ιδίως υψηλόβαθμοι που στόχευαν σε σχολές αιχμής, να «εγκλωβιστούν», καθώς είχαν δηλώσει συμμετοχή σε τέσσερα μαθήματα, στοχεύοντας αποκλειστικά στις σχολές ενός μόνο επιστημονικού πεδίου. Όμως, με τη μεγάλη περικοπή εισακτέων, οι μαθητές αυτοί κινδύνευαν να μείνουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ακόμα κι αν έγραφαν άριστα στις επερχόμενες εξετάσεις.

Οι γονείς των αριστούχων σε ανακοίνωσή τους έκαναν λόγο για «απίστευτη προχειρότητα του Υπουργείου Παιδείας. Απαντάμε ότι αυτό που οι γονείς ζητούν είναι να ανακληθεί άμεσα η αιφνιδιαστική – μόλις 2 μήνες πριν τις Πανελλαδικές εξετάσεις - και άδικη απόφαση του Υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου για τη βάναυση – και άνευ προηγουμένου – μείωση των θέσεων εισακτέων σε παραγωγικές σχολές υψηλής ζήτησης.

Είναι νομίζουμε προφανές σε κάθε λογικό άνθρωπο ότι είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ ένας μαθητής να προετοιμαστεί επαρκώς σε 5ο μάθημα μέσα σε 2 μόλις μήνες. Στην ουσία η κίνηση που προανήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας είναι ένα πολιτικό τερτίπι και ένας ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ στις δεκάδες χιλιάδων μαθητών που ετοιμάζονται για τις Πανελλαδικές και διαπιστώνουν ότι κάποιοι κάνουν κινήσεις σκοπιμότητας στην πλάτη τους.

Καλούμε τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα να παρέμβει άμεσα και καταλυτικά προκειμένου να αναιρεθούν οι άστοχες ενέργειες του Υπουργείου Παιδείας, που δείχνουν τουλάχιστον ασέβεια στην αγωνία των μαθητών που προετοιμάζονται για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Τα "περί ανοίγματος του συστήματος για δήλωση 5ου μαθήματος", εμπαίζοντας ουσιαστικά τους 90.000 υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων».

Σχετικές ειδήσεις