ΠΑΙΔΕΙΑ

Πανελλήνιες - Πανελλαδικές 2017: Πώς υπολογίζονται τα μόρια

Πανελλήνιες - Πανελλαδικές 2017: Πώς υπολογίζονται τα μόρια

Πανελλήνιες - Πανελλαδικές 2017:Δείτε πώς υπολογίζονται τα μόρια για τον τελικό βαθμό, σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας. Αρκεί να κάνετε «πρόβα» εξετάσεων, παίρνοντας ένα παλιό θέμα εξεταζόμενου μαθήματος από την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας.

Ύστερα, ο καθηγητής σας, καλείται να βαθμολογήσει το γραπτό και να κάνει τις παρακάτω αριθμητικές πράξεις για να βγουν τα μόρια. Σύμφωνα με τις βάσεις 2016 θα μπορεί με αυτόν τον τρόπο ο υποψήφιος να υπολογίσει - στο περίπου - αν μπαίνει ή όχι στο πανεπιστήμιο ή σχολή που επιθυμεί.

Για την εισαγωγή στα τμήματα κάθε Επιστημονικού Πεδίου, υπολογίζονται τα τέσσερα (4) μαθήματα και οι συντελεστές βαρύτητας τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο.

Συνεχής ροή για τα θέματα των Πανελληνίων - Πανελλαδικών 2017

Ο τρόπος υπολογισμού των μορίων για εισαγωγή στις Σχολές και τα Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης καθορίζεται με το άρθρο 3 της αριθμ. Φ.253/193309/Α5/2015 (ΦΕΚ 2647/Β΄) Υ.Α. και βασίζεται μόνο στο γραπτό βαθμό των 4 ή 5 μαθημάτων.

Τα μόρια για κάθε επιστημονικό πεδίο προκύπτουν από τα 4 μόνο μαθήματα του κάθε πεδίου. Για τον υπολογισμό των μορίων εφαρμόζεται ο τύπος:

[ (Α+Β+Γ+Δ) x 2 + (Α x 1,3) + (Β x 0,7) ] x 100 = ΣΥΝΟΛΟ ΜΟΡΙΩΝ για συγκεκριμένο πεδίο, όπου Α, Β, Γ, Δ είναι οι γραπτοί βαθμοί των 4 πανελλαδικών μαθημάτων του συγκεκριμένου πεδίου και Α,Β είναι οι γραπτοί βαθμοί των 2 μαθημάτων με συντελεστές βαρύτητας του συγκεκριμένου πεδίου.

Σε περίπτωση που ο υποψήφιος διεκδικεί την εισαγωγή του σε πεδίο με μειωμένους συντελεστές βαρύτητας, τότε για τον υπολογισμό των μορίων εφαρμόζεται ο τύπος:

[ (Α+Β+Γ+Δ) x 2 + (Α x 0,9) + (Β x 0,4) ] x 100 = ΣΥΝΟΛΟ ΜΟΡΙΩΝ για συγκεκριμένο πεδίο, όπου Α, Β, Γ, Δ είναι οι γραπτοί βαθμοί των 4 πανελλαδικών μαθημάτων του συγκεκριμένου πεδίου και Α,Β είναι οι γραπτοί βαθμοί των 2 μαθημάτων με μειωμένους συντελεστές βαρύτητας του συγκεκριμένου πεδίου.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τις Πανελλήνιες 2017

Και στις δύο ανωτέρω περιπτώσεις, στο ΣΥΝΟΛΟ ΜΟΡΙΩΝ θα προστεθούν και τα επιπλέον μόρια που θα συγκεντρώσει ο υποψήφιος από τυχόν εξέτασή του σε ειδικά μαθήματα ή πρακτικές δοκιμασίες με τους αντίστοιχους συντελεστές του αρ. 2 της αριθμ. Φ.253/193309/Α5/2015 (ΦΕΚ 2647/Β΄) Υ.Α., για να προκύψει ένα διαφορετικό σύνολο μορίων, που θα ισχύει μόνο για τμήματα που απαιτούν ειδικά μαθήματα ή πρακτικές δοκιμασίες.

Τα επιστημονικά πεδία των υποψηφίων για τις Πανελλαδικές 2017:

1o Επιστημονικό Πεδίο: Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες

2o Επιστημονικό Πεδίο: Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες

3o Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Υγείας και Ζωής

4o Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες της Εκπαίδευσης

5o Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορική

Διαβάστε ΕΔΩ το αναλυτικό πρόγραμμα των Πανελληνίων 2017

To Νewsbomb.gr δίπλα στους υποψηφίους

Για μία ακόμη χρονιά, το Νewsbomb.gr θα βρίσκεται στο πλευρό των υποψηφίων.

Το Νewsbomb.gr, σε συνεργασία με τα φροντιστήρια «ΝEO», θα ενημερώνει έγκυρα και έγκαιρα για τα θέματα των Πανελληνίων 2017 και τις απαντήσεις τους, καθώς και όλες τις εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2017, έως ότου ανακοινωθούν στα τέλη Αυγούστου.

Παράλληλα, το Newsbomb.gr, σε συνεργασία με τα φροντιστήρια «ΝΕΟ», θα δημοσιεύει κάθε ημέρα μέχρι την έναρξη των εξετάσεων, SOS θέματα - και τις λύσεις τους - για όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα στις Πανελλαδικές 2017.

Σχετικές ειδήσεις