ΠΑΙΔΕΙΑ

Πανελλαδικές: Νέα ανατροπή από τον Γαβρόγλου - Πότε θα καταργηθούν τελικά οι εξετάσεις

Πανελλαδικές: Νέα ανατροπή από τον Γαβρόγλου - Πότε θα καταργηθούν τελικά οι εξετάσεις

Για μια ακόμα φορά ο υπουργός Παιδείας δοκιμάζει τις αντοχές των μαθητών και των οικογενειών τους, ανατρέποντας και πάλι τα όσα έχει πει τόσο ο ίδιος όσο και ο Αλέξης Τσίπρας για το θέμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΟΚΙΜΑΖΕΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ ΤΙΣ ΑΝΤΟΧΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΑ ΟΣΑ ΕΙΧΕ ΠΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Το εξεταστικό σύστημα θα αλλάξει τελικά σε πέντε αντί σε τρία χρόνια, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες Τρίτη (08/08), ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος πρόσθεσε ότι στο μεταξύ θα ισχύσει ένα μεικτό σύστημα εισαγωγής με ένα ποσοστό εισακτέων βάσει απολυτηρίου κι άλλο ένα μέσω Πανελλαδικών.

Ξεκαθάρισε δε, ότι δεν πρόκειται να καταργηθούν οι εξετάσεις, αλλά θα αλλάξουν μορφή και θα μεταφερθούν μέσα στο Λύκειο, ενώ το πρώτο πανεπιστημιακό έτος θα έχει χαρακτήρα προσανατολισμού προκειμένου οι νέοι φοιτητές να μπορούν να επιλέξουν διαφορετικές σπουδές κατά τη διάρκειά του.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα «Τα Νέα», στις αρχές του περασμένου Μαΐου, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι οι αλλαγές που σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Παιδεία εντάσσονται σε «τριετές πλάνο μεταρρυθμίσεων» και ανάμεσα σε αυτές είναι και η ριζική αναβάθμιση της Β' και Γ' Λυκείου που θα οδηγήσει στην κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Λίγο αργότερα ο Κώστας Γαβρόγλου είχε χαρακτηρίσει της Πανελλαδικές αδιάβλητες αλλά όχι αξιόπιστες και είχε τονίσει ότι προοπτικά «θέλουμε να μπει κανείς με το βαθμό του Λυκείου». Είχε επίσης μιλήσει για χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον τριών ετών για τις αλλαγές.

Χθες όμως, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ο υπουργός, ξεκαθάρισε ότι οι εξετάσεις δεν πρόκειται να καταργηθούν. «Δεν υπάρχει σύστημα στον κόσμο και δεν πρέπει να υπάρχει χωρίς εξετάσεις», είπε. «Κατά τη γνώμη μου πρέπει να μπαίνει κανείς με το βαθμό του εθνικού απολυτηρίου. Το πρώτο έτος στα ΑΕΙ να είναι ένα έτος που θα προσανατολίζει του φοιτητές που θέλουν να πάνε. Σήμερα μπαίνει στο Φυσικό Τμήμα και δεν μπορεί να κάνει μετεγγραφή στο Μαθηματικό, δεν σας λέω στη Φιλοσοφία. Πρέπει με κάποιο τρόπο να διατηρήσουμε το αδιάβλητο», πρόσθεσε. Το κατά Γαβρόγλου - συμπληρώνει η εφημερίδα- αδιάβλητο στις εξετάσεις για το εθνικό απολυτήριο θα μπορούσε να διασφαλιστεί εφόσον «τις διορθώσεις των γραπτών των μαθητών δεν τις κάνουν καθηγητές του ίδιου σχολείου αλλά οι καθηγητές που είναι στα παραδίπλα σχολεία».

«Στην αρχή για μια τριετία θα υπάρχει ένα μεικτό σύστημα: ένα ποσοστό (σ.σ. θα εισάγεται στα ΑΕΙ) με το απολυτήριο κι ένα από τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήαμτα. Είναι εντελώς ρεαλιστικό σε πέντε χρόνια το σημερινό καθεστώς να είναι παρελθόν».

Σφοδρότατη κριτική από τη ΝΔ

Σε ανακοίνωσή της, η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή το «μπρος - πίσω» του κ. Γαβρόγλου αναφορικά με το θέμα της κατάργησης των Πανελλαδικών Εξετάσεων, αλλά και το θέμα της εξαγοράς της στρατιωτικής του θητείας αναφέρει τα εξής: «Ο κ. Γαβρόγλου με ένα νέο ρεσιτάλ υποκρισίας και ανευθυνότητας, παίζει με τα νεύρα μαθητών και γονιών. Το κάνει για να ξεπεράσει τις αλγεινές εντυπώσεις που προκάλεσε το “σκανδαλάκι”, όπως ο ίδιος λέει, με την εξαγορά της θητείας του από τη χούντα. Αλλά και τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφασή του να βάλει σε λοταρία την ανάδειξη σημαιοφόρων», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και προσθέτει η ΝΔ: «Ανακοινώνει πως θα καταργήσουν τις Πανελλαδικές Εξετάσεις την μια σε τρία χρόνια και την άλλη σε πέντε. Τότε, δηλαδή, που θα είναι στην Αντιπολίτευση».

«Με κάλπικες υποσχέσεις προσπαθεί να ξεφύγει από το προσωπικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται», καταλήγει η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας.




Σχετικές ειδήσεις