ΠΑΙΔΕΙΑ

Βάσεις 2017: Τέλος στην αγωνία – Προσοχή! Δείτε ποια ημέρα θα ανακοινωθούν

Βάσεις 2017: Τέλος στην αγωνία – Προσοχή! Δείτε ποια ημέρα θα ανακοινωθούν

Επισπεύδεται, τελικά, η ημερομηνία ανακοίνωσης των βάσεων για την εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, που επικαλείται το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι βάσεις θα ανακοινωθούν τελικά αύριο Πέμπτη (24/8), εκτός απροόπτου.

Η επίσπευση της ανακοίνωσης σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, που προέβλεπε να αναρτηθούν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, κατέστη δυνατή καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τις διαδικασίες.

Επισήμως το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να ανακοινώσει την τελική ημερομηνία σήμερα το απόγευμα.

Σε ποιες Σχολές αναμένεται να πέσουν οι βάσεις

Με την αγωνία των χιλιάδων υποψηφίων και των δικών τους ανθρώπων να κορυφώνεται, εκπαιδευτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι καταλυτικό ρόλο ως προς το πού θα κινηθούν τελικά οι βάσεις αναμένεται να παίξουν τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης όπου, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου, το 83,45% των υποψηφίων στην ομάδα Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής έγραψε κάτω από τη βάση.

Σύμφωνα με εκπαιδευτικούς αναλυτές, έχοντας ως δεδομένο ότι μόλις 35 υποψήφιοι επί συνόλου 20.425 έγραψαν το πολυπόθητο «20», οι περισσότερες σχολές στο 2ο και το 5ο επιστημονικό πεδίο θα σημειώσουν σημαντική πτώση. Κάτι παραπάνω από αισθητή θα είναι η πτώση στις σχολές Οικονομίας και Πληροφορικής, σημειώνουν οι ίδιοι, ενώ στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο εκτιμάται ότι οι μεγαλύτερες αντοχές θα επιδείξουν οι αρχιτεκτονικές σχολές.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τις Βάσεις 2017

Στις υπόλοιπες σχολές αναμένονται οι αυξομειώσεις που παρατηρούνται κάθε χρόνο, με εξαίρεση το 4ο Επιστημονικό Πεδίο και ειδικά τις Παιδαγωγικές Σχολές, όπου η άνοδος αναμένεται να είναι θεαματική.

Ποιοι μαθητές θα μοριοδοτηθούν

Εν τω μεταξύ, μετά από απόφαση του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, οι απόφοιτοι της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που είναι υποψήφιοι για εισαγωγή σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, από τα σχολεία της Μυτιλήνης και της Χίου που επλήγησαν από τους πρόσφατους σεισμούς, πρόκειται να μοριοδοτηθούν.

Συγκεκριμένα η απόφαση αφορά αποφοίτους που υπέβαλαν αίτηση στα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια Μυτιλήνης, Χίου, Οινουσσών και Ψαρών.

Η απόφαση δίνει και ποσόστωση και προσαύξηση μορίων με βάση την περιοχή στην οποία οι μαθητές ζουν ή ζούσαν τη μέρα του σεισμού που συνέπεσε με την περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση η ποσόστωση για τα παιδιά της Μυτιλήνης και των νησιών του Νομού Χίου που εξετάστηκαν στις πανελλαδικές εξετάσεις 2017 ανέρχεται στο 1,5% των θέσεων των ΑΕΙ για τα γενικά λύκεια και στο 1% για τα ημερήσια ΕΠΑΛ.

Οι μαθητές της Χίου θα υπολογίσουν τα μόρια τους με συντελεστή 1, της Μυτιλήνης με συντελεστή 1,2 ενώ οι υποψήφιοι από το ερειπωμένο χωριό της Βρίσας με συντελεστή 1.4. Ιδιαίτερα ας σημειωθεί ότι τα μόρια μετά τον πολλαπλασιασμό με τους αντίστοιχους συντελεστές υπολογίζονται μόνο για τις επιπλέον θέσεις.

Σχετικές ειδήσεις