ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τιμή-ρεκόρ για σπάνιο χειρόγραφο της Σαρλότ Μπροντέ

Τιμή-ρεκόρ για σπάνιο χειρόγραφο της Σαρλότ Μπροντέ

Μια σκληρή «μάχη» εκτυλίχθηκε στη δημοπρασία του Οίκου Sotheby's στο Λονδίνο μεταξύ των πλειοδοτών, για το χειρόγραφο Σαρλότ Μπροντέ, «The Young Men's Magazine, Number 2».

Το σπάνιο χειρόγραφο πωλήθηκε στην τιμή ρεκόρ των 796.135 ευρώ, πετυχαίνοντας την υψηλότερη για χειρόγραφο οποιασδήποτε από τις τρεις αδερφές Μπροντέ.

Το χειρόγραφο ανήκει στη Σάρλοτ και δημιουργήθηκε το 1830, όταν ήταν μόλις 14 χρόνων.

Ο Πίτερ Σέλεϊ, ειδικός του Τμήματος Βιβλίων και Χειρογράφων του Οίκου, σχολίασε: «Η τιμή ρεκόρ που επιτεύχθηκε σήμερα αντανακλά το τεράστιο διεθνές ενδιαφέρον στο έργο της Σαρλότ Μπροντέ και ήταν μεγάλη τιμή για τον Οίκο Sotheby's που δημοπράτησε ένα χειρόγραφο τέτοιας σπουδαιότητας και σπανιότητας. Το μικροσκοπικό The Young Men's Magazine, Number 2, γραμμένο από τη συγγραφέα στην ηλικία των 14 ετών, μας παρέχει μια συναρπαστική εικόνα για την εξέλιξη μιας από τις μεγαλύτερες διάνοιες στην ιστορία της λογοτεχνίας και αποκαλύπτει τα ζητήματα που θα χαρακτήριζαν μερικές από τις γνωστότερες σκηνές του έργου της ως ενήλικης».

Άλλες σημαντικές στιγμές της δημοπρασίας ήταν η πώληση ενός αντιτύπου του έργου «Ανεμοδαρμένα Ύψη» της Έμιλυ Μπροντέ από το 1847, που η ίδια είχε χαρίσει σε φίλη της, προς 181.250 ευρώ.

Επίσης, το έργο του Κάρολου Δαρβίνου «The variation of animals and plants under domestication», του 1868, που πουλήθηκε στα 70.584 ευρώ.