ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τη μνήμη των Τσιγγάνων τιμά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τη μνήμη των Τσιγγάνων τιμά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η "Ελευθερία", η ταινία του Τόνι Γκάτλιφ η οποία παρουσιάζει τις διώξεις των Τσιγγάνων κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο...

Η "Ελευθερία", η ταινία του Τόνι Γκάτλιφ η οποία παρουσιάζει τις διώξεις των Τσιγγάνων κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, προβλήθηκε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την παραμονή της τελετής στη μνήμη των χιλιάδων Αθίγγανων, Ρομά, και Μανούς που έπεσαν θύματα γενοκτονίας από τους ναζί.

"Έκανα μια ταινία, σαν ένα φως μικρό σαν κερί αλλά που μπορεί να φωτίσει μέχρι τον Καναδά", σχολίασε ο Γάλλος σκηνοθέτης, η μητέρα του οποίου ήταν Τσιγγάνα και ο πατέρας του Καβύλος (νομάδας από την Αλγερία). Ήξερα καλά ότι δεν θα άλλαζα τον κόσμο, όμως τουλάχιστον θα μας άκουγαν", πρόσθεσε, ευτυχής για τα 350.000 εισιτήρια που έχει κόψει στη Γαλλία η ταινία του, η οποία βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία.

Την Τετάρτη, η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες θα τιμήσει τη μνήμη των Τσιγγάνων, με την ευκαιρία της επετείου από την απελευθέρωση, το 1945, του στρατοπέδου Άουσβιτς-Μπίρκεναου από τα σοβιετικά στρατεύματα. Την περασμένη Πέμπτη, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας του Ολοκαυτώματος, το γερμανικό κοινοβούλιο είχε για πρώτη φορά τιμήσει τη γενοκτονία των Τσιγγάνων.

Με τη σειρά του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα τιμήσει τη μνήμη των ανθρώπων "που είχαν για καιρό λησμονηθεί από τη συλλογική μνήμη", όπως δήλωσε η Ευρωβουλευτής των Οικολόγων, Κάθριν Γκρεζ, η οποία έχει πάρει πολλές πρωτοβουλίες υπέρ των Ρομά και των "Πλανόδιων".

Υπολογίζεται ότι 300.000-500.000 Τσιγγάνοι εξολοθρεύτηκαν κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με την ιστορικό Ενριέτ Ασεό, της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Παρισιού. Σε πολλές περιπτώσεις η γενοκτονία κατέστη δυνατή χάρη στις πολιτικές διακρίσεων που είχαν εφαρμοστεί από τις αρχές του 20ού αιώνα σε πολλές χώρες, όπως στη Γαλλία, με το "καθεστώς των νομάδων" του 1912, υπογράμμισε η Ασεό.