ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Newsbomb σώζει πολύτιμο Ελληνικό θησαυρό

Το Newsbomb σώζει  πολύτιμο Ελληνικό θησαυρό
Ένα ξεχασμένο αρχείο δίσκων στο Λονδίνο με 2.000 τραγούδια, γραμμένα από το 1900 σε Σμύρνη και Κωνσταντινούπολη...

Του Κ. Χαρδαβέλλα

Ένα ξεχασμένο αρχείο δίσκων στο Λονδίνο με 2.000 τραγούδια, γραμμένα από το 1900 σε Σμύρνη και Κωνσταντινούπολη, είναι έτοιμο να πουληθεί σε Αμερικανούς συλλέκτες και να χαθεί για την Ελλάδα.

Μέσα στα τραγούδια αυτά υπάρχει ένα δίλεπτο ζεϊμπέκικο, ηχογραφημένο σε δίσκο τον Μάϊο του 1900 στην Κωνσταντινούπολη – δηλαδή πριν από 111 χρόνια.

Το Newsbomb ξεκινάει από σήμερα μια προσπάθεια να σωθεί αυτός ο πολύτιμος πολιτιστικός θησαυρός για την Ελλάδα και να μείνει σε ελληνικά χέρια,

Με το θέμα ασχολείται ο συλλέκτης σπάνιων δίσκων και καθηγητής μουσικής κ. Σταύρος Καρούσης (μαζί του θα κάνουμε την προσπάθεια να φέρουμε τα σπάνια αυτά ελληνικά τραγούδια που βρίσκονται τώρα ξεχασμένα στα αρχεία της εταιρείας ΕΜΙ στο Λονδίνο) ο οποίος μας είπε τα ξής:

"Σε αρχείο που βρίσκεται στην Αγγλία, υπάρχει έως σήμερα η μεγαλύτερη και η σπουδαιότερη συλλογή δίσκων ελληνικής μουσικής. Η συλλογή αυτή περιλαμβάνει ένα πραγματικά τεράστιο αρχείο, ελληνικών δίσκων, από τους πρώτους που τυπώθηκαν το 1900 έως το 1938, οπότε και σταματάει το αρχείο της συγκεκριμένης εταιρείας. Όλοι αυτοί οι δίσκοι είναι ανέγγιχτοι, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ούτε παιχτεί ποτέ, μπήκαν από την εταιρεία στο ράφι για αρχειακούς σκοπούς από τον καιρό της κοπής τους και σήμερα διατηρούνται σε άριστες και κατάλληλες συνθήκες. Οι μισοί και παραπάνω από αυτούς, δεν έχουν βρεθεί από κανένα συλλέκτη, ποτέ, ειδικά οι πρώτοι, της εποχής 1900-1915 που γράφτηκαν στην Πόλη και στη Σμύρνη , είναι ένα άγνωστο ρεπερτόριο.
Ο αριθμός των ηχογραφήσεων που έχει το αρχείο από το 1922-1938 ανέρχεται περίπου στα 2.000 τραγούδια. Το αρχείο αυτό (hmv) λόγω κρίσης σήμερα, είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο να πωληθεί σε κάποια μεγάλα κεφάλια της Αμερικής. Είναι άγνωστο τι θα γίνει αν πουληθεί και πέσει σε λάθος χέρια, είναι πιθανόν όλα αυτά τα τόσο σημαντικά στοιχεία του πολιτισμού μας να χαθούν για πάντα. Έχετε υπόψη σας ότι οι μήτρες αυτές καταστράφηκαν γύρω στον πόλεμο και δεν υπάρχει τίποτα".