ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

"Ομαδική Βία και Επιθετικότητα στα Σχολεία"

"Ομαδική Βία και Επιθετικότητα στα Σχολεία"
Η ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος της ενδοσχολικής βίας επισημάνθηκε...

Η ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος της ενδοσχολικής βίας επισημάνθηκε στην παρουσίαση της έκδοσης "Ομαδική Βία και Επιθετικότητα στα Σχολεία" (εκδ. Νομική Βιβλιοθήκη). Την έκδοση επιμελήθηκε η Ειδική Επιτροπή Μελέτης των Ομάδων Ενδοσχολικής Βίας (ΕΕΜΟΕΒ) υλοποιώντας μια πρωτοβουλία της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η ΕΕΜΟΕΒ συστάθηκε το 2006 με αφορμή το τραγικό περιστατικό της εξαφάνισης του Άλεξ στη Βέροια προκειμένου να καταγράψει, να μελετήσει και να αναλύσει το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας. Ο τόμος που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση, που φιλοξενήθηκε στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ, αποτελεί έναν συνδυασμό εμπειρικής έρευνας και επιστημονικής μελέτης του φαινομένου και αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για όλους τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας, όπως τονίστηκε από το πάνελ των ομιλητών, το οποίο συντόνιζε η πρώην πρόεδρος της Βουλής Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα.

Το αποτέλεσμα της εργασίας χαιρέτησε σε σύντομη παρέμβασή της η υφυπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Εύη Χριστοφιλοπούλου κάνοντας λόγο για "εξαιρετική προσπάθεια". Η υφυπουργός τόνισε ότι η απάντηση στο πρόβλημα της νεανικής βίας "δεν πρέπει να είναι η δαιμονοποίηση των νέων ή του εκπαιδευτικού συστήματος". Η κα Χριστοφιλοπούλου αναγνώρισε ωστόσο ότι για να λυθεί το πρόβλημα πρέπει να αλλάξει το σχολείο, το όποιο "ως δομή είναι εξαιρετικά καταπιεστικό".

"Η σχολική μονάδα πρέπει να έχει περισσότερη αυτοτέλεια και ο εκπαιδευτικός περισσότερη στήριξη", τόνισε. Ανέφερε ακόμη ότι είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα ευρύ δίκτυο στήριξης γύρω από το σχολείο με τη συμμετοχή ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται ανασυγκρότηση των υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας, οι λεπτομέρειες της οποίας θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Κώστας Παπαϊωάννου επισήμανε ότι το πρόβλημα της ομαδικής βίας στα σχολεία είναι υπαρκτό, αντίστοιχο με τις χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης. Ο κ. Παπαϊωάννου επισήμανε ότι στην ελληνική κοινωνία παρατηρείται γενικότερο φαινόμενο γενίκευσης της βίας αλλά και ανοχής στη βία. Υπό αυτές τις συνθήκες, παρατήρησε, η προστασία της ανηλικότητας θα πρέπει να αποτελέσει μια από τις βασικές προτεραιότητες της Πολιτείας. Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, η έκδοση "Ομαδική Βία και Επιθετικότητα στα Σχολεία" αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο κατανόησης και πρόληψης.

Η έκδοση περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις για ζητήματα σχετικά με την κατάρτιση, την επιμόρφωση και την υποστήριξη των εκπαιδευτικών, τη γενικότερη λειτουργία και οργάνωση του σχολείου για την πρόληψη αλλά και τον χειρισμό περιστατικών ενδοσχολικής βίας, τη σύνδεση του σχολείου με τις οικογένειες των μαθητών αλλά και άλλες δράσεις εκτός σχολείου. Μερικές από τις δράσεις που αναπτύχθηκαν εντός των σχολείων, είναι η δημιουργία ομάδων φιλίας και η αξιοποίηση της γλώσσας και του πολιτισμού αλλοδαπών μαθητών προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα με τους ημεδαπούς μαθητές.

Από τον Συνήγορο του Πολίτη, ο Συνήγορος του Παιδιού Γιώργος Μόσχος κατέθεσε σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Στις προτάσεις αυτές περιλαμβάνονται η διαμόρφωση καλού σχολικού κλίματος επικοινωνίας, διαλόγου και εμπιστοσύνης ανάμεσα στους μαθητές, αλλά και η ύπαρξη ξεκάθαρων σχολικών κανόνων, ο οποίος θα προκύπτει μέσα από τη συνεργασία εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων και θα προβλέπει τους βασικούς τρόπους διαχείρισης βίαιων συμπεριφορών.

Ακόμη προτείνεται η αξιοποίηση του θεσμού των μαθητικών συμβουλίων για την τήρηση των σχολικών κανόνων και η ύπαρξη σαφούς και αδιάβλητου συστήματος παρακολούθησης της εφαρμογής των κανόνων αυτών. Ο Συνήγορος του Παιδιού θεωρεί επίσης αποφασιστικής σημασίας την ενίσχυση του ρόλου των μαθητών στη διαδικασία επίλυσης συγκρούσεων και απαραίτητη την ενημέρωση και την επικοινωνία με τους γονείς.

Στην εκδήλωση δεν παραβρέθηκε, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας εξαιτίας ελαφριάς ασθένειας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ