ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο "Πλατόνοφ" του Λάνθιμου στη Νέα Σκηνή του Εθνικού

Ο "Πλατόνοφ" του Λάνθιμου στη Νέα Σκηνή του Εθνικού
Το κλασικό έργο του Τσέχοφ "Πλατόνοφ" σε σκηνοθεσία του πολυβραβευμένου Γιώργου Λάνθιμου παρουσιάζεται στη Νέα Σκηνή "Νίκος Κούρκουλος"...

Το κλασικό έργο του Τσέχοφ "Πλατόνοφ" σε σκηνοθεσία του πολυβραβευμένου Γιώργου Λάνθιμου παρουσιάζεται στη Νέα Σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" του Εθνικού Θεάτρου.

Ο 27χρόνος Πλατόνοφ, διευθυντής σε ένα σχολείο της επαρχίας και παντρεμένος με την αθώα Σάσα, έχει κατασπαταλήσει την πατρική περιουσία. Είναι οργισμένος με όλους, κουρασμένος από την αποπνικτική ατμόσφαιρα της μικρής κοινωνίας όπου ζει και απογοητευμένος από τον ίδιο τον εαυτό του. Καθώς η ζωή του βυθίζεται σε τέλμα, τρεις γυναίκες τον πολιορκούν: η Άννα Πέτροβνα, έξυπνη αλλά χρεωμένη χήρα, η νιόπαντρη προγονή της Σοφία και η φοιτήτρια χημείας, Μαρία Γκρέκοβα. Ο Πλατόνοφ δεν θα μπορέσει να αντισταθεί σε καμία από τις τρεις και το επικίνδυνο παιχνίδι του θα έχει αναπόφευκτες συνέπειες για όλους…

Ο Πλατόνοφ ανακαλύφθηκε περίπου 20 χρόνια μετά το θάνατο του Άντον Τσέχοφ ανάμεσα σε άλλα χειρόγραφα από το γιο του.

Έργο από τα πρώτα του συγγραφέα, με διάρκεια που έφτανε τις έξι ώρες, έχει παρουσιαστεί μία ακόμη φορά στο Εθνικό Θέατρο, το 1980 σε σκηνοθεσία Κώστα Μπάκα.

Το 2001 διασκευάστηκε πολύ επιτυχημένα από τον Ντέιβιντ Χέαρ, έναν από τους πιο γνωστούς βρετανούς θεατρικούς συγγραφείς και παρουσιάστηκε στο Θέατρο Αλμέιντα στο Λονδίνο.

Στην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου, η δράση εκτυλίσσεται σε ένα σύγχρονο χώρο που μοιάζει με αίθουσα άσκησης και δοκιμασίας. Οι ήρωες κινούνται στον οριοθετημένο αυτό χώρο, συναντιούνται, συζητούν, λογομαχούν, χορεύουν. Μέσα από τη σωματική έκφραση και τους περιορισμούς της, αναδύονται σιγά σιγά οι σχέσεις, τα συναισθήματα, η βία και η ένταση των χαρακτήρων του έργου.

Με όχημα τη σύγχρονη διασκευή του Ντέιβιντ Χέαρ, η παράσταση συμπυκνώνει ένα τεράστιο υλικό σκηνών και ρόλων. Αντί για την αρχική πολυπρόσωπη διανομή, τους ρόλους ενσαρκώνουν οι εννέα ηθοποιοί της παράστασης. Η διαρκής παρουσία όλου του θιάσου επί σκηνής δημιουργεί ένα δυναμικό πλέγμα σχέσεων. Τα έντονα κωμικά και δραματικά στοιχεία του έργου εναλλάσσονται διαρκώς, μαζί με τα πάθη, τις αναζητήσεις, τα αδιέξοδα και την πλήξη των προσώπων.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μάνος Βακούσης, Θανάσης Δήμου,Βασίλης Καραμπούλας, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Αριάν Λαμπέντ,Μαρία Πρωτόπαππα, Αγγελική Παπούλια , Άρης Σερβετάλης, Έλενα Τοπαλίδου

Η μετάφραση είναι της Έφης Γιαννοπούλου, τα σκηνικά της Άννας Γεωργιάδου, τα κοστούμια των Θάνου Παπαστεργίου και Βασιλείας Ροζάνα, οι φωτισμοί του Θύμιου Μπακατάκη και η μουσική υποστήριξη και επεξεργασία ήχου του Χρήστου Λαϊνά.

Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, Τηλ: +0302105288170
Τιμές εισιτηρίων 18€, 13€ (φοιτητικό)
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 21.00
Κυριακή: 19.00