ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Τέχνη του Βιβλίου στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών

Η Τέχνη του Βιβλίου στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών
Όταν η τυπογραφική σελίδα, παίρνει τη θέση του τελάρου, τότε το Εργαστήριο...

Όταν η τυπογραφική σελίδα, παίρνει τη θέση του τελάρου, τότε το Εργαστήριο Γραφικών Τεχνών – Τυπογραφίας και Τέχνης του Βιβλίου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, σε πείσμα των καιρών, συγκεντρώνει ιδέες, λέξεις, εικόνες, σελίδες, βιβλία.

Δάσκαλοι, φοιτητές και υπότροφοι σχεδιάζουν μαζί ένα μεγάλων διαστάσεων βιβλίο-εγκατάσταση, που ξεδιπλώνεται στις αίθουσες του Μεγάρου Σταθάτου του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και καλεί τον επισκέπτη σε μια ανάγνωση – περιήγηση.

Παράλληλα, παρουσιάζεται επιλογή από τα καλλιτεχνικά βιβλία των φοιτητών του Εργαστηρίου, αποτέλεσμα έρευνας και πειραματισμών της τελευταίας δεκαετίας. Ευφάνταστα και απρόβλεπτα, τα βιβλία παντρεύουν εικόνα και κείμενο με παραδοσιακές και σύγχρονες μεθόδους στοιχειοθεσίας και εκτύπωσης, και είναι αυτά που ενέπνευσαν την εγκατάσταση.

Φόρος τιμής στην ιστορία του Εργαστηρίου η παρουσίαση βιβλίων από το αρχείο του, ανάμεσά τους το λεύκωμα «Δέκα λευκαί λήκυθοι» και νεανικές τυπογραφικές απόπειρες γνωστών μετέπειτα καλλιτεχνών.

Η έκθεση αυτή, με βιβλία καλλιτεχνών (νέων και παλιότερων) που δούλεψαν στο Εργαστήριο Γραφικών Τεχνών της ΑΣΚΤ, από-τυπώνει άλλη μια πλευρά της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Μια έκθεση για θεατές ή αναγνώστες; Μια έκθεση για φιλότεχνους φυσικά και βιβλιοφάγους, σίγουρα.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011 στις 20.00, ενώ η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την 1η Μαίου 2011.

Πηγή: Queen.gr