ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Η Τάξη»: Ντοκιμαντέρ για τη Σπιναλόγκα

«Η Τάξη»: Ντοκιμαντέρ για τη Σπιναλόγκα
Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη...

Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου συνεχίζουν τις μηνιαίες τους προβολές με την παρουσίαση της ταινίας "Η Τάξη" (1973, διάρκεια 45') του εξαίρετου Γάλλου ντοκιμαντερίστα Jean-Daniel Pollet, το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου στο μικρό αμφιθέατρο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

Πρόκειται για το καλύτερο, ίσως, ντοκιμαντέρ που έχει γυριστεί για τη Σπιναλόγκα, περισσότερο ποιητικό και λιγότερο πληροφοριακό, στο γνώριμο ύφος του σκηνοθέτη, τον οποίο οι θεατές του αφιερώματος έχουν ήδη γνωρίσει μέσα από την προβολή των ταινιών "Βάσσες" και "Μεσόγειος" τον Ιανουάριο στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.

Η "Τάξη" γυρίστηκε στο νησί της Σπιναλόγκας αλλά και στο θεραπευτήριο της Αγίας Βαρβάρας στην Αττική, όπου μεταφέρθηκαν οι χανσενικοί μετά το κλείσιμο της νησίδας. Η ταινία περιλαμβάνει συνέντευξη του ασθενούς Επαμεινώνδα Ρεμουντάκη, τον οποίο καταγράφει ο σκηνοθέτης σε κοντινά ακάλυπτα πλάνα να παραδίδει μαθήματα αξιοπρέπειας, μιλώντας για την κατάσταση των ασθενών και τα δικαιώματά τους.

Θα προηγηθεί ομιλία από την Γεωργία Μοσχόβη, αρχαιολόγο στην 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Η κ. Μοσχόβη έχει την ευθύνη του αρχαιολογικού χώρου της Σπιναλόγκας με τον οποίο ασχολείται συστηματικά από το 1997 και έχει δημοσιεύσει σχετικές μελέτες. Στην ομιλία θα παρουσιαστεί η ιστορική αναδρομή της νησίδας και το ζήτημα των χρήσεων του αρχαιολογικού χώρου. Ανιχνεύοντας τις εύθραυστες υλικές και ηθικές αντοχές του μνημείου θα αναζητηθεί το μέτρο για κάθε μελλοντικό σχεδιασμό με επιθυμία και στόχο τη διατήρηση της αυθεντικότητας του χώρου και την ανάδειξη της σύνθετης φυσιογνωμίας του μνημειακού συνόλου.