ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το αρχείο του Λε Καρέ στην Οξφόρδη

Το αρχείο του Λε Καρέ στην Οξφόρδη
Ο διάσημος βρετανός συγγραφέας Τζον Λε Καρέ ανακοίνωσε σήμερα πως δώρισε το σύνολο των αρχείων του

Ο διάσημος βρετανός συγγραφέας Τζον Λε Καρέ ανακοίνωσε σήμερα πως δώρισε το σύνολο των αρχείων του στη φημισμένη Μποντλιανή βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που αποτελεί το «πνευματικό του λίκνο».

Το αρχείο του περιλαμβάνει οικογενειακά έγγραφα, φωτογραφίες, επιστολές και χειρόγραφα του διάσημου συγγραφέα κατασκοπευτικών μυθιστορημάτων, μεταξύ αυτών και της πρώτης γραφής του μυθιστορήματος «Tinker, Tailor, Soldier, Spy», που συνέγραψε το 1974.

Ο 79χρονος Λε Καρέ είναι διπλωματούχος της Οξφόρδης. «Η Οξφόρδη είναι το πνευματικό λίκνο του Σμάιλι και επίσης το δικό μου», τόνισε ο ίδιος. Ο κατάσκοπος της βρετανικής αντικατασκοπίας Μ16, Τζορτζ Σμάιλι, είναι ο πρωταγωνιστής σε πολλά από τα μυθιστορήματα του Λε Καρέ.

Ο ίδιος ο Λε Καρέ είχε στρατολογηθεί από την ΜΙ6 και είχε υπηρετήσει στο Αμβούργο για λογαριασμό του Foreign Office.

Ο Τζον Λε Καρέ είχε σπουδάσει ξένες γλώσσες στην Οξφόρδη και το πρόσωπο του Σμάιλι φέρεται να το εμπνεύσθηκε από την φιγούρα ενός πάστορα, του Βίβιαν Γκριν, που ζούσε εκείνη την εποχή στο διάσημο πανεπιστήμιο.

Η Μποντλιανή βιβλιοθήκη έχει δεχθεί ήδη 85 κούτες από το αρχείο του συγγραφέα, ενώ πρόκειται να ακολουθήσουν και άλλες.

Η βιβλιοθήκη έχει προγραμματίσει να διοργανώσει μία έκθεση στις 3 Μαρτίου, στην οποία θα εκτεθούν τα χειρόγραφα, μεταξύ αυτών και του «Επίμονου Κηπουρού» και του «Ράφτη του Παναμά», τα δύο αγαπημένα μυθιστορήματα του ίδιου του Λε Καρέ.