ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Tα Βιεννέζικα βαλς μεταφέρονται στο Μέγαρο

Tα Βιεννέζικα βαλς μεταφέρονται στο Μέγαρο
Η Βιέννη έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Βιεννέζικα βαλς, πόλκες κι εμβατήρια σε ένα αλησμόνητο μουσικοχορευτικό ταξίδι...

Η Βιέννη έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Βιεννέζικα βαλς, πόλκες κι εμβατήρια σε ένα αλησμόνητο μουσικοχορευτικό ταξίδι.

Αιθέριες υπάρξεις που γλιστρούν στη σκηνή με απαράμιλλη χάρη, κομψοί καβαλιέροι, δημοφιλείς κι αγαπημένες μελωδίες. Μια μοναδική βραδιά, που το ελληνικό κοινό θα απολαύσει στις 26 Φεβρουαρίου, από τη «Βίνα Γιόχαν Στράους-Καπέλε». Πρόκειται για το μουσικό σύνολο που ίδρυσε η Δυναστεία των Στράους -ο Στράους πατέρας και οι γιοι του Γιόχαν, Γιόζεφ κι Eντουαρντ- για να ερμηνεύει τις υπέροχες συνθέσεις τους και να τους συνοδεύει στις εμφανίσεις τους στη Βιέννη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο έρχεται στην Αθήνα για μια μοναδική μουσική παράσταση.

Με κόκκινο φράκο και λευκό παντελόνι, ενδυμασία που καθιερώθηκε από το 1843 και την οποία φορούσαν στις εορταστικές συναυλίες, οι μουσικοί της «Βίνα Γιόχαν Στράους-Καπέλε» ερμηνεύουν πιστά τις αυθεντικές συνθέσεις του Γιόχαν Στράους πατέρα και Γιόχαν Στράους υιού αλλά και έργα των Λέχαρ, Κάλμαν κ.ά., ενώ επί σκηνής στροβιλίζονται σε ρυθμούς βαλς ζευγάρια χορευτών. Από την επανίδρυσή της το 1977 μέχρι σήμερα, η «Γιόχαν Στράους-Καπέλε» έχει δώσει πάνω από 3.000 επιτυχημένες παραστάσεις σε περίπου 50 χώρες.

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι η δυναστεία των Στράους ξεκίνησε με τον Γιόχαν Στράους πατέρα και συνεχίστηκε με τους γιους του, Γιόχαν Στράους νεότερο, Γιόζεφ Στράους και Εντουαρντ Στράους. Ο Γιόχαν Στράους ΙΙ ή Υιός, ήταν γνωστός και ως «ο βασιλιάς του βαλς», αφού συνέθεσε περισσότερα από 500 βαλς, πόλκες και καντρίλιες, καθώς και αρκετές οπερέτες κι ένα μπαλέτο. Χάρη σε αυτόν, το βαλς έγινε ο πιο δημοφιλής χορός στη Βιέννη του 19ου αιώνα. Παρά το γεγονός ότι ο πατέρας του δεν επιθυμούσε να γίνει μουσικός, ο νεαρός Γιόχαν ξεκίνησε στα κρυφά μαθήματα μουσικής και βιολιού, για να καταξιωθεί χρόνια αργότερα ως από τους σημαντικότερους συνθέτες της εποχής του. Μερικές από τις πιο δημοφιλείς συνθέσεις του είναι «Ο Ωραίος Γαλάζιος Δούναβης», «Η Νυχτερίδα» κ.ά.

Aπό το ethnos.gr