ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θα «δαγκώσει» το Όσκαρ ο Κυνόδοντας;

Θα «δαγκώσει» το Όσκαρ ο Κυνόδοντας;

Έφτασε η στιγμή για το καθιερωμένο ξενύχτι των πιστών οπαδών...

Επιμέλεια: Διονυσία Προκόπη

Έφτασε η στιγμή για το καθιερωμένο ξενύχτι των πιστών οπαδών των βραβείων Όσκαρ! Σε λίγες ώρες, οι σταρ του Hollywood θα αρχίσουν να κάνουν την –εντυπωσιακή- εμφάνισή τους στο κόκκινο χαλί του Kodak Theater. Οι αφίξεις των καλεσμένων ξεκινούν στη 1:00 π.μ (ώρα Ελλάδας) και η επίσημη τελετή στις 3:30 π.μ.

Οι παρουσιαστές, ως γνωστόν, θα είναι ο Τζέιμς Φράνκο και η Αν Χάθαγουεϊ. Οι παραγωγοί του show προτίμησαν φέτος δύο φρέσκα πρόσωπα για την παρουσίαση της τελετής και απέφυγαν την εύκολη λύση κάποιου «βετεράνου», καθώς τα προηγούμενα χρόνια έβλεπαν τα νούμερα της τηλεθέασης να «βουλιάζουν», ιδιαίτερα στα νεανικά κοινά.

Το ελληνικό ενδιαφέρον για τη φετινή 83η απονομή των βραβείων της Ακαδημίας είναι μεγάλο και η αγωνία για το αν ο «Κυνόδοντας» θα κόψει το νήμα είναι στο «κόκκινο». Τριάντα τρία χρόνια μετά από την τελευταία παρουσία ελληνικής ταινίας στη λίστα με τις πέντε καλύτερες ξένες, η ταινία του Λάνθιμου γίνεται η τέταρτη που κερδίζει υποψηφιότητα για Όσκαρ ξένης ταινίας μετά τις «Ηλέκτρα» (1963) και «Ιφιγένεια» (1978) του Μιχάλη Κακογιάννη και «Κόκκινα Φανάρια» (1964) και «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» (1966) του Βασίλη Γεωργιάδη. Η ταινία «Ποτέ την Κυριακή» ήταν υποψήφια για πέντε Όσκαρ, όχι όμως για βραβείο καλύτερης ταινίας.

Την κούρσα των φετινών Όσκαρ οδηγεί ο «Λόγος του Βασιλιά» με 12 υποψηφιότητες. Ακολουθούν το «Αληθινό Θράσος» των αδελφών Κοέν με 10 υποψηφιότητες και τα «Inception» και «Social Network» με οκτώ. Τη δεκάδα συμπληρώνουν τα φιλμ «The Fighter» με επτά, «127 ώρες» με έξι, «Μαύρος Κύκνος» και «Toy Story 3» με πέντε, «Τα παιδιά είναι εντάξει» και «Winter's Bone» με τέσσερις.

Ενδιαφέρον επίσης θα έχει και η «ψυχολογία» του Τζέιμς Φράνκο, ο οποίος κρατά διπλό ρόλο: εκτός από παρουσιαστής, είναι και υποψήφιος για την ερμηνεία του στην ταινία «127 Ώρες».

Ας δούμε, όμως, αναλυτικά τις υποψηφιότητες στις κύριες κατηγορίες των βραβείων:

Όσκαρ καλύτερης ταινίας:

«Μαύρος Κύκνος», «The Fighter», «Inception», «Τα Παιδιά είναι Εντάξει», «Ο Λόγος του Βασιλιά», «127 Ώρες», «The Social Network», «Toy Story 3», «Αληθινό Θράσος», «Winter's Bone».

Όσκαρ σκηνοθεσίας:

Darren Aronofsky (Μαύρος Κύκνος), David O. Russel (The Fighter), Tom Hooper (Λόγος του Βασιλιά), David Fincher (Social Network) και οι αδερφοί Κοέν (Αληθινό θράσος).

Υποψήφιες για Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου είναι οι:

Annette Benning (Τα Παιδιά είναι Εντάξει), Nicol Kidman (Rabbit Hole), Jennifer Lawrence (Winter's Bone), Natalie Portman (Μαύρος Κύκνος) και Michelle Williams (Blue Valentine).

Υποψήφιοι για Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου είναι οι:

Collin Firth (Λόγος του Βασιλιά), Jeff Bridges (Αληθινό θράσος), Jesse Eisenberg (The Social Network), James Franco (127 Ώρες), Javier Bardem (Biutiful).

Υποψήφιοι για Όσκαρ Β΄Ανδρικού Ρόλου είναι οι:

Christian Bale (The Fighter), John Hawkes (Winter’s Bone), Mark Ruffalo ( Τα Παιδιά είναι Εντάξει), Jeremy Renner (The Town), Geoffrey Rush (Ο λόγος του Βασιλιά).

Υποψήφιες για Όσκαρ Β΄Γυναικείου Ρόλου είναι οι:

Amy Adams (The Fighter), Helena Bonham Carter (Ο Λόγος του Βασιλιά), Hailee Steinfeld (Αληθινό Θράσος), Melissa Leo (The Fighter), Jacki Weaver (Animal Kingdom)

Όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου:

«127 Ώρες», «Toy Story 3», «The Social Network», «Αληθινό Θράσος», «Winter's Bone».

Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου:

«Another Year», «The Fighter», «Inception», «Τα Παιδιά είναι Εντάξει», «Ο Λόγος του Βασιλιά»

Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας:

«Hors la Loi» - Rachid Bouchareb (Αλγερία), «Incendies» - Denis Villeneuve (Καναδάς), «In a Better World» - Susanne Bier (Δανία), «Κυνόδοντας» (Dogtooth) - Γιώργος Λάνθιμος (Ελλάδα), «Biutiful» - Alejandro Gonzalez Inarritu (Μεξικό)

Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού:

«If I Rise» - 127 Ώρες, «Coming Home» - Country Strong, «I See the Light» - Tangled, «We Belong Together» - Toy Story 3

Διαβάστε επίσης :

Η Anne Hathaway παρουσιάστρια των Oscar

Ο «Κυνόδοντας» πάει για Oscar!