ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μίκης Θεοδωράκης: 88 χρόνια από τη γέννησή του

Μίκης Θεοδωράκης: 88 χρόνια από τη γέννησή του

Σαν σήμερα γεννήθηκε ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους Έλληνες μουσικοσυνθέτες. Ο λόγος φυσικά για τον Μίκη Θεοδωράκη.

Είναι ένας δημιουργός χωρίς μουσικά σύνορα. Τον χαρακτηρίζει το ανήσυχο και όλο αναζήτηση μουσικό του πνεύμα με ζωντανή απόδειξη τις συνεργασίες που έχει κάνει.

Συνθέσεις του έχουν ερμηνευτεί από καλλιτέχνες όπως οι Beatles, η Shirley Bassey και η Edith Piaf, ενώ έχει γράψει μουσική για γνωστές ταινίες όπως: Φαίδρα, Αλέξης Ζορμπάς, Ζ και Σέρπικο . Έχει ασχοληθεί με την κλασσική μουσική γράφοντας συμφωνίες, όπερες και ορατόρια ενώ σημαντικό θεωρείται το έργο του επάνω στην μελοποιημένη ποίηση.

Έχει ασχοληθεί με όλα τα είδη της μουσικής, ενώ έχει συνθέσει τον πιο αναγνωρίσιμο ελληνικό ρυθμό διεθνώς, το συρτάκι "Ζορμπάς", βασισμένο σε παραδοσιακή κρητική μουσική.

Κρητικός στην καταγωγή, γεννημένος στη Χίο, πέρασε τα παιδικά του χρόνια σε διάφορες πόλεις της επαρχίας, μεταξύ των οποίων Μυτιλήνη, Γιάννενα, Κεφαλονιά, Πύργο Ηλείας, Πάτρα και κυρίως στην Τρίπολη Αρκαδίας.

Την πρώτη του συναυλία την έδωσε στην Τρίπολη σε ηλικία μόλις 17 χρονών παρουσιάζοντας το έργο του «Κασσιανή» και έτσι λαμβάνει μέρος στην αντίσταση κατά των κατακτητών. Την 25η Μαρτίου του 1943 συλλαμβάνεται για πρώτη φορά από Ιταλούς και βασανίζεται.

Με έντονο το συναίσθημα των προοδευτικών ιδεών, καταδιώκεται από τις αστυνομικές αρχές στις αρχές του Εμφυλίου όπου τελικά συλλαμβάνεται και στέλνεται στην εξορία. Η επιστροφή του στην Ελλάδα το 1960 σηματοδοτείται από το μελοποιημένο έργο του, τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου.

Τον Μάιο του 1967 ιδρύεται η πρώτη αντιστασιακή οργάνωση κατά της Δικτατορίας, το ΠΑΜ και εκλέγεται πρόεδρός του. Συλλαμβάνεται τον Αύγουστο του 1967 όπου και ακολουθεί η φυλάκισή του. Όλο αυτό το διάστημα συνθέτει συνεχώς και πολλά από τα καινούργια έργα του κατορθώνει να τα στέλνει στο εξωτερικό, όπου τραγουδιούνται από τη Μαρία Φαραντούρη και τη Μελίνα Μερκούρη.

Αποφυλακίζεται και βρίσκεται στο Παρίσι τον Απρίλιο του 1970 και στο εξωτερικό αφιερώνει όλο τον χρόνο του σε περιοδείες σε όλο τον κόσμο με συναυλίες, συναντήσεις με αρχηγούς κρατών και προσωπικότητες, συνεντεύξεις, δηλώσεις για την πτώση της δικτατορίας και την επαναφορά της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Οι συναυλίες του γίνονται βήμα διαμαρτυρίας και διεκδίκησης και για τους άλλους λαούς που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.

Το 1974 με την πτώση της Δικτατορίας γυρίζει στην Ελλάδα. Δίνει πολλές συναυλίες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό μαζί με τη Μαρία Φαραντούρη ενώ παράλληλα συμμετέχει στα κοινά είτε ως απλός πολίτης, είτε ως βουλευτής είτε ως υπουργός Επικρατείας (1990-92), θέσεις από τις οποίες τελικά παραιτείται.

Το 1976 ιδρύει το Κίνημα «Πολιτισμός της Ειρήνης» και δίνει διαλέξεις και συναυλίες σ' όλη την Ελλάδα. Ενώ το 1983 του απονέμεται το Βραβείο Λένιν για την Ειρήνη.

Τα επόμενα χρόνια παρουσιάζονται οι όπερές του Ηλέκτρα και Αντιγόνη,ενώ παράλληλα αναπτύσσει μεγάλη δραστηριότητα στο εξωτερικό (Ευρώπη, Νότια Αφρική, Αμερική) και παίρνει δυναμικά θέση σε όλα τα σημαντικά γεγονότα της εποχής.

Το 2000 είναι υποψήφιος για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης ενώ το 2002 παρουσιάζεται η όπερά του Λυσιστράτη, ένας αληθινός ύμνος στην Ειρήνη.