ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κινδυνεύουν οι παιδικές βιβλιοθήκες

Κινδυνεύουν οι παιδικές βιβλιοθήκες
Με κλείσιμο κινδυνεύουν πάνω από 15 παιδικές και εφηβικές βιβλιοθήκες της Ελλάδας...

Με κλείσιμο κινδυνεύουν πάνω από 15 παιδικές και εφηβικές βιβλιοθήκες της Ελλάδας, όπως αποκαλύφθηκε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε ο πρόεδρος του Οργανισμού Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών.

Ο κ. Στάθης Ποταμίτης, τόνισε πως εφόσον δε βρεθεί το ποσό των 800.000 ευρώ, οι μισές από τις 28 παιδικές ή εφηβικές βιβλιοθήκες που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο. Μάλιστα, σύμφωνα ε τους υπολογισμούς του, πάνω από 38 εργαζόμενοι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους.

Οι περιοχές λειτουργούν σε αποξενωμένα μέρη της χώρας, όπως η Ημαθία, η Σάμος, τα Ιωάννινα κλπ. Υπολογίζεται πως εξυπηρετούν κατά μέσο όρο, πάνω από 2.400 παιδιά ημερησίως. Μάλιστα, το Ερευνητικό Κέντρο Παιδικού και Ερευνητικού Βιβλίου, διαθέτει πάνω από 43.000 τίτλους βιβλίων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις λειτουργεί υποστηρικτικά προς τις τοπικές βιβλιοθήκες.

Τον οργανισμό χρηματοδοτεί από το 1993 κυρίως το Δημόσιο, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις βοηθούν και ιδιώτες.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού, Στάθης Ποταμίτης, σε δηλώσεις του τόνισε πως μια λύση είναι να κλείσουν οι μισές βιβλιοθήκες, ενώ όσες απομείνουν να υπάγονται στους δήμους, οι οποίοι θα αναλάβουν και το λειτουργικό τους κόστος. Όλα αυτά εξετάζονται, επειδή το Υπουργείο παιδείας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα αιτήματα του Οργανισμού.