ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

"Έσβησε" ο Ιάκωβος Καμπανέλλης

"Έσβησε" ο Ιάκωβος Καμπανέλλης
Την τελευταία του πνοή άφησε στις 13:50 ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας...

Την τελευταία του πνοή άφησε στις 13:50 ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ του Ομίλου ΥΓΕΙΑ μετά από δίμηνη νοσηλεία.

O Ιάκωβος Καμπανέλλης του Στεφάνου (1922) ήταν θεατρικός συγγραφέας και δημοσιογράφος. Γεννήθηκε στη Νάξο στις 3 Δεκεμβρίου του 1922. Στη κατοχή αναμείχθηκε στην αντίσταση αλλά όταν συνελήφθη από τους Γερμανούς (1943) οδηγήθηκε και κρατήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν μέχρι τις 5 Μαΐου 1945 οπότε και απελευθερώθηκε από τις συμμαχικές δυνάμεις.

Αν και δεν ολοκλήρωσε γυμνασιακή μόρφωση έδειξε ιδιαίτερη αφοσίωση στο γράψιμο. Τον Καμπανέλλη ανακάλυψε ο Αδαμάντιος Λεμός. Το πρώτο θεατρικό έργο του ήταν "ο Χορός πάνω στα στάχυα" που παρουσιάστηκε τη θερινή θεατρική περίοδο 1950 από το θίασο Λεμού στο Θέατρο «Διονύσια» της Καλλιθέας.

Παντρεύτηκε την ηθοποιό Τάνια Σαββοπούλου.

Από τα θεατρικά του έργα τα πλέον γνωστά είναι "Έβδομη μέρα της δημιουργίας", "Η Αυλή των θαυμάτων", "Ηλικία της νύχτας", "Παραμύθι χωρίς όνομα", "Γειτονιά των Αγγέλων", "Βίβα Ασπασία", "Οδυσσέα γύρισε σπίτι", "Αποικία των τιμωρημένων", "Το μεγάλο μας τσίρκο", "Ο εχθρός λαός" και "Πρόσωπα για βιολί και ορχήστρα".

"Ανέδειξε μέσα από το έργο του τις πολυτιμότερες αρετές της ελληνικής ψυχής"

«Μια σπουδαία μορφή των ελληνικών γραμμάτων έφυγε από κοντά μας" δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος ο οποίος σημείωσε πως ο Ιάκωβος Καμπανέλλης υπήρξε ένας μεγάλος δημιουργός που ανέδειξε μέσα από το έργο του τις πολυτιμότερες αρετές της ελληνικής ψυχής. Η συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση και ο εγκλεισμός του από τους ναζί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν σφράγισαν τη μετέπειτα πορεία του. Με τη δύναμη της συγγραφικής του πένας μετουσίωσε τον πόνο σε όραμα, ελπίδα, αγάπη ζωής και δημιουργία" επεσήμανε ο κ.Πετσάλνικος.

"Ένας από τους κορυφαίους θεατρικούς συγγραφείς"

Τη βαθιά θλίψη της για την απώλεια του Ιάκωβου Καμπανέλλη εξέφρασε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού χαρακτηρίζοντας τον ως έναν από τους κορυφαίους θεατρικούς συγγραφείς της μεταπολεμικής γενιάς.

«'Εδωσε νέα πνοή στο ελληνικό θέατρο και καθόρισε το ύφος του, επηρεάζοντας ταυτόχρονα τη διεθνή θεατρική σκηνή» τονίζεται μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση.

«Η απώλεια του Ιάκωβου Καμπανέλλη είναι μεγάλη όχι μόνο για τον ελληνικό πολιτισμό αλλά και για όλο τον ελληνικό λαό που αγάπησε τα έργα του βαθιά» καταλήγει.

"Πατριάρχης του ελληνικού θεάτρου"

«Tο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος πενθεί, μαζί με όλη τη χώρα και όλους τους έλληνες πολίτες, τον "πατριάρχη του ελληνικού θεάτρου" Ιάκωβο Καμπανέλλη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κ.Θ.Β.Ε., εκφράζοντας τα βαθιά του συλλυπητήρια στους δικούς του και την οδύνη του για την απώλεια ενός σπουδαίου συγγραφέα και ανθρώπου, σε αυτές κρίσιμες στιγμές που ζούμε.

«Ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς του 20ου αιώνα, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης μετοίκησε σήμερα στη «γειτονιά των αγγέλων» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια».

«Με μεγάλη λύπη αποχαιρετούμε από τη ζωή, έναν σπουδαίο άνθρωπο. Τον Ιάκωβο Καμπανέλλη. Τον αγωνιστή που πλήρωσε τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση, με τον εγκλεισμό του στο φασιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, το Μαουτχάουζεν» δήλωσε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας.

"Σύμβολο ενός λαού που αγωνίστηκε για την Ανεξαρτησία"

"Η Ελλάδα έχασε έναν μεγάλο δημιουργό, αλλά ταυτόχρονα και ένα μεγάλο αγωνιστή και οραματιστή της Δημοκρατίας. Δίπλα στο πλούσιο και πολυσήμαντο έργο του στα γράμματα και στον Πολιτισμό, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης ήταν και σύμβολο ενός λαού που αγωνίστηκε για την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία του, καθώς βρέθηκε κρατούμενος των ΕΣ -ΕΣ στο στρατόπεδο του Μαουτχάουζεν" αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Σηφουνάκης.

"Είχα την τύχη και τιμή να συνεργαστώ με τον Ιάκωβο Καμπανέλλη τις περιόδους 1986-1988 στην ΕΡΤ και 2000-2004 ως Υπουργός Αιγαίου. Συνεργαστήκαμε για την μετατροπή του πρώην κολαστηρίου της Γυάρου σε τόπο ιστορικής μνήμης και προσκυνήματος.

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης εργάσθηκε στην Επιτροπή που δημιουργήθηκε για την Γυάρο, μαζί με άλλες σημαντικές προσωπικότητες και η συνεισφορά του στην εκπόνηση και ολοκλήρωση της μελέτης και του έργου ήταν κάτι παραπάνω από σημαντική.

Αφήνει λοιπόν την σφραγίδα του και στην προσπάθεια αυτή, πέραν από το σημαντικό του έργο στην Ελληνική Ραδιοφωνία" είπε κλείνοντας.

"Θρηνώ τον φίλο που ομόρφυνε με τα έργα του τη ζωή μας"

«Η είδηση για τον θάνατο του Ιάκωβου Καμπανέλλη με χτύπησε σαν κεραυνός. Όταν έχεις ζήσει μαζί του, τόσο στενά δεμένος από την εφηβεία σου, νοιώθεις μέσα σου ένα κενό, σαν να έχεις χάσει ένα κομμάτι του εαυτού σου. Άλλοι θα μιλήσουν για τη μεγάλη του αξία και την ανυπολόγιστη προσφορά του στην Τέχνη και ειδικά στο θέατρο. Εγώ θρηνώ τον φίλο, τον συνεργάτη και τον άνθρωπο, που ομόρφυνε με τα έργα του τη ζωή μας», δήλωσε ο Μίκης Θεοδωράκης.

"Το έργο του θα μείνει στην ιστορία"

Τη θλίψη του για τον θάνατο του Ιάκωβου Καμπανέλλη εκφράζει και το ΚΚΕ. "Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης υπήρξε ένας σημαντικός δημιουργός. Στην συγγραφική του δημιουργία εμπνεύστηκε από τα προβλήματα και τα όνειρα του λαού, την εσωτερική μετανάστευση, την προσφυγιά, την αντίσταση στον κατακτητή, που τη φρίκη της πολιτικής του έζησε, με χιλιάδες άλλους κρατούμενους, στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν" αναφέρει σε ανακοίνωσή του .

"Ιδιαίτερη υπήρξε η συνεισφορά του στην ανάπτυξη του ελληνικού θεατρικού λόγου. Επεξεργάστηκε σε βάθος τις παραδόσεις και τα προβλήματα της θεατρικής γραφής, οδηγώντας το ελληνικό θέατρο από τον Ξενόπουλο στην ωρίμανσή του.

Το έργο του θα μείνει στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου" είπε κλείνοντας.

τ Η νεκρώσιμος ακολουθία για τον Ιάκωβο Καμπανέλλη θα ψαλεί πην Αγία Ζώνη της Κυψέλης το Σάββατο, στις 11.30 π.μ.και θα ακολουθήσει η ταφή του, στο δεύτερο νεκροταφείο της Αθήνας.