ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έργα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού στο μετρό του Σαντιάγο

Έργα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού στο μετρό του Σαντιάγο

Διακοσμημένη με βάση τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό είναι η στάση με το όνομα«Ελλάδα» στο μετρό του Σαντιάγο της Χιλής όπου εκθέτονται πολλά έργα-πιστά αντίγραφα των γνήσιων- θυμίζοντας έντονα την «δική» μας στάση «Ακρόπολη».

Οι 22.000 επιβάτες που περνούν καθημερινά από την συγκεκριμένη στάση του μετρό, της χιλιανής πρωτεύουσας έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά, πιστά αντίγραφα του αρχαιολληνικού πολιτισμού, ανάμεσα τους, μία προτομή του Ομήρου, πορτραίτα αθλητών και θεατρικές μάσκες.

Τα έργα- είκοσι τρία στον αριθμό- φτιαγμένα από γύψο, χαλκό και ασήμι της έκθεσης αυτής που αποτελεί μια από τις πρώτες προσπάθειες λειτουργίας ενός «ανοιχτού μουσείου» στη Χιλή, ήταν μία δωρεά του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού.

Μετά από πρωτοβουλία της Πρεσβείας της Χιλής στην Ελλάδα και της ελληνικής Πρεσβείας στη Χιλή, καθώς και με τη στήριξη της Διεύθυνσης Πολιτιστικών Σχέσεων του χιλιανού Υπουργείου Εξωτερικών και του Ιδρύματος Γαβριήλ και Μαρία Μουστάκης, το Σαντιάγο φέρνει την τέχνη στο κέντρο της πόλης και στη ζωή των εκατομμυρίων ανθρώπων που χρησιμοποιούν το μετρό καθημερινά.

«Η έκθεση επιτρέπει στους επιβάτες να έρθουν λίγο πιο κοντά στον πλούσιο ελληνικό πολιτισμό, που ήταν η κοιτίδα σπουδαίων αξιών που σεβόμαστε μέχρι σήμερα, όπως η δημοκρατία και η δικαιοσύνη», δήλωσε ο Javier Pinto, εκτελεστικός διευθυντής της Πολιτιστικής Εταιρείας MetroArte.

Διαβάστε επίσης: Βιβλιοθήκη Πειραιά: Η έκθεση του Παναγιώτη Τέτση, Χαλκογραφίες