ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές»

«Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές»

Το πρόγραμμα των φετινών δράσεων με τίτλο «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», που με επιτυχία διοργανώνει από το 2012 το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με πλήθος φορέων, δημόσιων και μη, δόθηκε στη δημοσιότητα, στη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Πάνου Παναγιωτόπουλου, παρουσία διευθυντικών στελεχών του ΥΠΠΟΑ.

Ταυτόχρονα έγινε ένας σύντομος απολογισμός των δράσεων για το 2012.

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα, που αποτυπώνει τη φιλοσοφία της πολιτικής ηγεσίας και συνολικά της κυβέρνησης, γιατί σε μία χώρα όπως είναι η Ελλάδα, που συνδυάζει την πολιτιστική κληρονομιά με τις απίστευτες φυσικές καλλονές, η πολιτική με το περιβάλλον και η πολιτική με τον πολιτισμό πρέπει να είναι σε πλήρη συνεργασία και σύγκλιση» δήλωσε ο υπουργός.

Επίσης, ο κ. Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε για τις ελληνικές εκθέσεις που «ταξιδεύουν» στο εξωτερικό ως «οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρας».

Οι «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» πλαισιώνονται από πλήθος εκδηλώσεων, όπως περίπατοι, πεζοπορίες, ποδηλατικές διαδρομές, θεματικές περιηγήσεις, καλλιτεχνικά δρώμενα, εκπαιδευτικά προγράμματα και ενημερωτικές παρουσιάσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται από σήμερα Δευτέρα 28 Απριλίου έως την Κυριακή 4 Μαΐου, με είσοδο ελεύθερη, σε 29 νομούς της επικράτειας.

Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν περισσότεροι από 150 φορείς: 42 Εφορείες Αρχαιοτήτων και άλλες υπηρεσίες και μουσεία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, 22 δήμοι, 10 Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, 5 Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, 6 πανεπιστημιακές σχολές και πολλά σχολεία, πολιτιστικοί σύλλογοι, περιβαλλοντικές οργανώσεις, σωματεία και συνεταιρισμοί πολιτών, όπως και πάρα πολλοί εθελοντές.

Στη συνέντευξη παρουσιάστηκαν δύο από τις πιο χαρακτηριστικές δράσεις οι οποίες αφορούν τις «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές»:

Η πρώτη είναι η διαδρομή «Στα βήματα του Αριστοτέλη και του Θεόφραστου», που διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, σε συνεργασία με τη Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Μυτιλήνης και την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Μέσα από τη διαδρομή αυτήν παρουσιάζεται το φυσικό περιβάλλον του νησιού από το ανατολικό στο δυτικό τμήμα και η συνύπαρξη με τα αρχαία μνημεία, ενώ τονίζεται η συμβολή του Αριστοτέλη, ο οποίος έζησε στο νησί, και του Θεόφραστου, που καταγόταν από την Ερεσό, στη μελέτη του περιβάλλοντος της Λέσβου.

Διαβάστε επίσης: Σπάνια ντοκουμέντα για την ιστορία των Ελλήνων του Πόντου