ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σύρος: 2o Φεστιβάλ Λουκουμιού

Σύρος: 2o Φεστιβάλ Λουκουμιού

Περίπου δέκα χιλιάδες συριανά λουκούμια, σε χρώματα κόκκινο (τριαντάφυλλο), κίτρινο (μαστίχα) και πράσινο (περγαμόντο), έρχονται να γίνουν "εργαλεία" στα χέρια των καλλιτεχνών.Στις 23 και 24 Αυγούστου, στην Άνω Σύρο και στην Ερμούπολη, αντίστοιχα, τα λουκούμια θα τοποθετηθούν σε ξύλινες φόρμες και θα σχηματίσουν μικρά έργα τέχνης, στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Λουκουμιού.

Για να γίνει ακόμη πιο... γλυκό το σκηνικό, η Άνω Σύρος θα μετατραπεί φέτος σε ελληνική Μονμάρτη, τη "Loukoumartre".

Εκτός από τους καλλιτέχνες που θα δημιουργούν γλυκά ψηφιδωτά με λουκούμι, οι λουκουμοποιοί του νησιού θα προσφέρουν απλόχερα στους επισκέπτες το ξακουστό, παραδοσιακό, προϊόν, ενώ μουσικοί που θα βρίσκονται διάσπαρτα σε κάθε γωνιά θα παίζουν τζαζ, ακορντεόν, ρεμπέτικα τραγούδια.

Την πρώτη βραδιά στην Άνω Σύρο, τα έργα τέχνης από λουκούμια θα τοποθετηθούν σε τελάρα διαστάσεων 70x70 εκατοστών. Προτού τοποθετηθούν τα γλυκά θα αφαιρείται η ζάχαρη που τα περιβάλλει, με τίναγμα. Στο τελικό στάδιο παρουσίασης των έργων, τα λουκούμια θα ψεκαστούν από τους δημιουργούς τους στην επιφάνεια με νερό, ώστε να αναδειχτούν τα χρώματα.

Κι ενώ στην Άνω Σύρο, ο κάθε καλλιτέχνης θα δράσει κατά βούληση, την επομένη μέρα στην Ερμούπολη, θα επιχειρηθεί ένα μεγαλύτερο ψηφιδωτό από λουκούμια, καθώς εννέα τελάρα θα ενωθούν σχηματίζοντας μια μεγάλη εικόνα -τεσσάρων τετραγωνικών μέτρων- αφιερωμένη στα 150 χρόνια λειτουργίας του θεάτρου "Απόλλων".

"Στόχος μας είναι το Φεστιβάλ Λουκουμιού να γίνει θεσμός. Θέλουμε να προβάλλουμε όχι μόνο το παραδοσιακό μας προϊόν, αλλά και το νησί. Σκεφτόμαστε τα επόμενα χρόνια να μεγεθύνουμε τις δράσεις και να έχουμε προσκεκλημένες πόλεις, εντός και εκτός Ελλάδας, που να σχετίζονται με το λουκούμι. Ίσως θα μπορούσε το νησί μας να γίνει κέντρο, στο οποίο θα συναντώνται οι παραγωγοί λουκουμιού από όλο τον κόσμο" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χάρης Βεκρής, πρόεδρος του Forum 20.21, του Πολιτιστικού Δικτύου Κυκλάδων, μιας ανεξάρτητης κίνηση εθελοντών, υποστηρικτών της Σύρου και των Κυκλάδων, που διεκδικούν τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2021.

Το 2ο Φεστιβάλ Λουκουμιού χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και γίνεται σε συνεργασία και με τον Σύλλογο Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης.

Η ιστορία του λουκουμιού
Η Σύρος κατάφερε στο πέρασμα του χρόνου να συνδέσει το όνομα της με το λουκούμι! Η πρώτη παρασκευή λουκουμιού έγινε το 1832 και έκτοτε έγινε η αγαπημένη συνήθεια των Ελλήνων στα παραδοσιακά ελληνικά καφενεία- και όχι μόνο.

Η τέχνη έφτασε στο νησί με τους πρώτους πρόσφυγες από τη Χίο και τα Ψαρά, και τότε μπήκε η πρώτη καζανιά. Η προέλευση του λουκουμιού είναι από την Κωνσταντινούπολη και φτιάχνεται από ζάχαρη, άμυλο και νερό, ενώ εμπλουτίζεται με φυσικές ύλες όπως μαστίχα, ροδοζάχαρη, αμύγδαλο και άλλες, δημιουργώντας έναν μικρό πειρασμό.

Πρώτη επίσημη σφραγίδα λουκουμοποιού εμφανίζεται το 1837, του Νικολάου Σταματέλη εκ Κωνσταντινουπόλεως, χιακής καταγωγής. Σε σχέση με το 1870, όπου στη Σύρο υπήρχαν 55 σχετικοί επαγγελματίες, δηλαδή λουκουμοποιοί και ζαχαροπλάστες, αυτή τη στιγμή στο νησί έχουν απομείνει πέντε οικογένειες που συνεχίζουν έως σήμερα την παραδοσιακή τέχνη.

Παρ' όλα αυτά, παραμένει το μοναδικό προϊόν της Σύρου που εξάγεται -κυρίως στη Γαλλία- εδώ και 150 χρόνια.

Διαβάστε επίσης:
Λήμνος: Για δεύτερη χρονιά πραγματοποιείται το Φεστιβάλ «Λημνιοί εν δράσει»